Ard Triepels

Het begon allemaal met mijn eerste baantje bij Philips. Ik kon hier aan het werk als panelenbouwer. Echter na enige tijd begon mijn aandacht steeds meer uit te gaan naar het vakgebied van de programmeurs. Uit nieuwsgierigheid keek ik regelmatig over hun schouders  mee. Daar is toen de interesse ontstaan om zelf te gaan programmeren. Ik heb destijds van mijn spaargeld een pc gekocht om mijzelf het programmeren aan te leren!

Na mijn baan bij Philips ben ik als storingsmonteur bij Rieter Automotive (nu Autoneum) begonnen. Hier ben ik het vak PLC-programmeren meester geworden. Wat er uiteindelijk toe leidde dat ik bij Inalfa Roof Systems terecht kwam, waar ik voor het eerst in aanraking met robots.

In het begin lag hier niet zo mijn interesse, maar na enige tijd kreeg ik er steeds meer plezier in. Zodoende heb ik bij Inalfa geleerd om robots te programmeren. In het begin met kleine modificaties, maar al gauw groeide ik binnen diverse afdelingen uit tot robotspecialist. Ik kreeg tijdens dit werk regelmatig te maken met externe bedrijven die een onrealistische prijs/kwaliteitsverhouding voerden. Dit stoorde mij dusdanig dat het mij heeft doen besluiten om op eigen benen te gaan staan.

AT-Automation was een feit!

In de beginperiode bestonden onze activiteiten vooral uit het ontwerpen en bouwen van machinebesturingen en het optimaliseren van processen. ‘Tact-tijd optimalisatie’ is nog steeds een van de meest intrigerende onderdelen. Een proces dusdanig precies optimaliseren zodat er maximaal geproduceerd kan worden in minder tijd zonder dat de machine onbetrouwbaar wordt. Dus niet zo hard mogelijk maar zo optimaal mogelijk laten draaien!

Een productieproces is complex, je bent afhankelijk van diverse factoren die op het juiste moment, op de juiste plaats moeten samenkomen. Er kunnen zich in dit proces dan ook tal van kleine verstoringen voordoen die ervoor zorgen dat het geplande proces niet naar wens verloopt. Medewerkers die de productie niet bij kunnen houden, grondstoffen die niet op tijd bij de machines zijn of andere oorzaken van machine-stilstanden waarvan soms de oorzaak niet eens duidelijk is. Is het de ombouw die te lang duurt of wordt er iets niet efficiënt uitgevoerd?

Er zijn dus een heleboel factoren waar je rekening mee moet houden om je productproces goed te kunnen laten verlopen. Gelukkig zijn er tegenwoordig prachtige softwareoplossingen die dit perfect inzichtelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld een MES-systeem.

Dat is de reden dat AT-Automation een aantal jaren geleden op zoek is gegaan naar een software-oplossing passend bij de klantvragen die we ontvingen. De keuze is destijds gevallen op Ignition.

Regelmatig is de kwaliteit van producten niet van de gewenste kwaliteit. Deze procesdata wordt vaak opgeslagen in ongestructureerde Excel bestanden. Het management krijgt deze data vaak pas te zien als er niet meer op geanticipeerd kan worden. Een gemiste kans dus. Niet meer van deze tijd. Met Ignition bekijkt u deze data gewoon ‘live’ als realdata met het grote voordeel dat er ingegrepen kan worden als u dat nodig acht.

Je zou het kunnen zien als een kinderspelletje waarbij je een kind geblinddoekt door een doolhof moet leiden door instructies te geven hoe het moet lopen. Het kind dat de beste instructies oftewel actuele informatie krijgt, wint!

Inmiddels is AT-Automation uitgegroeid tot een belangrijke speler binnen de industriële automatisering in de Benelux en als Premium Integrator van Ignition. Ik ben trots op de groep experts die op dit moment werkzaam is voor AT-Automation en de groei die we nog steeds doormaken.

Met vriendelijke groet,
Directeur AT-Automation

Ard Triepels