7 redenen waarom je niet moet wachten met het migreren van verouderde PLC’s

10 november 2021

Siemens S7-1500 fail-safe PLC bij Ebema

“Mijn machine draait toch, dus waarom zou ik mijn PLC migreren?” is de vraag die veel bedrijven stellen. Helaas stapelen de kosten zich alleen nog maar verder op wanneer je machine stilvalt doordat deze draait op verouderde PLC’s. Waarom? Lees dan snel verder of bekijk het factsheet!

1. Beperkte life cycle

Vroeg of laat gaat elk apparaat een keer stuk, maar wanneer er vanuit de fabrikant een nieuwe versie uitgebracht wordt, wordt de distributie van de vorige versie volledig afgebouwd (ook wel uitgefaseerd genoemd). Daarom noemen wij, nog voordat de PLC daadwerkelijk stuk is, de PLC al verouderd. Het brengt namelijk veel teweeg wanneer de PLC er plotseling mee stopt en je hier niet op voorbereid bent.

2. Schaarse onderdelen

Door deze uitfasering worden de (vaak meest kritische) onderdelen in het besturingsproces zeer schaars. Het is niet alleen moeilijk om aan nieuwe of tweedehandse onderdelen te komen, maar deze zijn ook vaak nog eens erg kostbaar. Om niet in de problemen te komen wanneer er een defect optreed, kan je er dus voor kiezen om te investeren in een nieuwe PLC.

3. Geen support vanuit fabrikant

Wanneer de oude PLC volledig uit de markt is, loopt meestal binnen enkele jaren ook de ondersteuning vanuit de fabrikant af. Voor de fabrikant is dat natuurlijk de manier om de nieuwste versie aan de man te brengen. Ze weten namelijk maar al te goed dat als je dit niet doet, jouw productie ooit stil komt te liggen en je dan alsnog gedwongen wordt om voor de nieuwste versie te kiezen.

4. Langdurige stilstand

Wanneer je productie stilstaat wegens een defect of het niet tijdig vinden van onderdelen, lopen in het slechtste geval de kosten velen malen hoger op dan wanneer je het oude systeem vroegtijdig volledig migreert. Onthoud dat deze investering je in de toekomst geld kan besparen!

5. Systeem voldoet niet meer aan de huidige eisen

Waarschijnlijk loopt het systeem al een tijdje niet meer helemaal zoals jij het zou willen, maar doordat de fabrikant geen support meer biedt ben je ten einde raad. Je zal op zoek moeten gaan naar andere oplossingen zodat de gewenste aanpassingen wel doorgevoerd kunnen voeren.

6. Je kunt zelf niks aanpassen

Jouw medewerkers/collega’s hebben vaak geen kennis (meer) om met die specifieke PLC te werken, laat staan aanpassingen door te voeren. Let altijd op dat je niets stuk maakt tijdens het doorvoeren van eventuele wijzigingen, ook dan zijn de gevolgen vaak niet te overzien.

7. Kennis systemen verdwijnt

De kennis extern zoeken is meestal ook niet zo gemakkelijk als dat het klinkt. Deze expert moet namelijk ervaring hebben met dit specifiek type PLC én hij moet die kennis nu nog steeds bezitten om jou daadwerkelijk uit de brand te kunnen helpen. Niet alleen de onderdelen zijn schaars, maar ook de kennis. 

“Van alle PLC-programma’s die ik ben tegengekomen is die van AT-Automation het meest overzichtelijk.  Ik heb veel andere programma’s gezien waarbij ik veel langer naar storingen moet zoeken omdat het gewoon niet overzichtelijk is. De programma’s zijn gemaakt zodat een storingsmonteur met wat PLC kennis ze ook begrijpt. Je hoeft er geen programmeur voor te zijn. Bij veel andere programma’s ben ik zelf als programmeur vaak lang bezig om te zoeken naar de storing. De software van AT-Automation is logisch opgebouwd en goed becommentarieerd. Veel makkelijker dus om storingen in te vinden.”

Tom Desutter

Ebema

Vermijd alle risico's en migreer die oude PLC op tijd!

Vraag gratis en vrijblijvend een op maat gemaakte offerte aan. Een van onze vertegenwoordigers neemt zo snel mogelijk contact met jou op om jouw wensen en behoeften te bespreken.  

✅ Gratis & vrijblijvend
✅ Offerte op maat
✅ Snel meer duidelijkheid voor jouw situatie
✅ Opgesteld door vakmensen
✅ Fixed price & deadline
 

100% gratis & vrijblijvend

Anderen bekeken ook

Windows Server 2012/R2 binnenkort end-of-life

Windows Server 2012/R2 binnenkort end-of-life

Windows Server 2012/R2 binnenkort end-of-life Het belang van compatibiliteit, beveiliging en efficiëntie voor de bedrijfsvoering In dit artikel Naderende gevolgen voor jouw Windows Server 2012/R2 Welke stappen kun je nemen? Zorgeloos upgraden: Check de compatibiliteit...

Lees meer
Bart Mans nieuwe mede-eigenaar AT-Automation in Weert

Bart Mans nieuwe mede-eigenaar AT-Automation in Weert

Bart Mans is per 1 januari 2023 ingestapt als partner en is nu samen met oprichter Ard Triepels de trotse eigenaar van AT-Automation. Met de toetreding van Bart Mans tot de directie zijn we klaar voor de verdere groei en professionalisering van het bedrijf.

Lees meer
Schaalbare industriële automatiseringsoplossingen

Schaalbare industriële automatiseringsoplossingen

Ontdek direct hoe toekomstbestendig jouw SCADA-systeem is aan de hand van een checklist. Heb je vragen met “nee” beantwoord? Meld je dan aan voor het webinar op dinsdag 21 juni 2022 en maak kennis met onze schaalbare industriële automatiseringsoplossing.

Lees meer
Open chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kan ik je ergens mee helpen?