Ignition Premier (Gold) Integrator since 14-06-2017

Wat is een HMI (Human Machine Interface)

Human Machine Interface (HMI) is een onderdeel van bepaalde typen apparaten die in staat zijn om interacties tussen mens en machines te verwerken.

De interface bestaat uit hardware en software die het mogelijk maakt dat gebruikersinput vertaalt wordt naar signalen voor machines, die op hun beurt de gebruiker weer voorzien van het gewenste resultaat.

Human Machine Interface wordt gebruikt in veel verschillende industrieën zoals elektronica, entertainment, militaire, medische enz. HMI’s helpen bij het integreren van mensen in complexe technologische systemen.

Human Machine Interface staat ook bekend als Man Machine Interface (MMI), Computer Human Interface of Human Computer Interface.

Wil jij een HMI scherm aanschaffen? Maar je weet niet welke je nodig hebt?

Wij helpen je graag verder!

Onze Experts Staan Voor Jou Klaar

HMI Human Machine Interface

Koop het HMI scherm dat jij ook echt nodig hebt

Het doel van Human Machine Interface Uitgelegd

De Interactie Tussen Mens en Machine

HMI schermen gemaakt met Ignition software

HMI schermen ontwikkelt door AT-Automation

Bij HMI zijn er in principe twee typen interactie, van mens tot machine en van machine tot mens. Aangezien HMI
technologie alomtegenwoordig is, kunnen de betrokken interfaces zijn; bewegingssensoren, toetsenborden en
dergelijke randapparatuur, spraakherkenninginterfaces en elke andere interactie waarbij informatie wordt
uitgewisseld via zicht, geluid, warmte en andere cognitieve en fysieke handelingen worden
beschouwd als onderdeel van HMI’s.

HMI Oplossing met PLC

HMI's gecombineerd met PLC's

.
.
.
.
Hoewel het wordt beschouwd als een “standalone” technologisch gebied, kan HMI technologie als een  basis voor andere technologieën worden gebruikt. De basis voor het bouwen van HMI’s hangt grotendeels af van het begrip van de fysieke, gedrags- en mentale mogelijkheden van de mens.

HMI Human Machine Interface

Voorbeelden van Human Machine Interfaces

.
.
.
.
Met andere woorden, ergonomie vormt het principe achter HMI. Behalve het verbeteren van de gebruikerservaring en efficiëntie, kunnen HMI’s unieke mogelijkheden bieden op het gebied van applicaties en recreatie.  In feite helpt een HMI bij het (versnelt) aanleren van vaardigheden die gebruikers nodig hebben om te kunnen fucntioneren. Een goede HMI is instaat om realistische en natuurlijke interacties met externe apparaten te leveren.

Real Time Monitoring via een HMI

Real Time Monitoring via een HMI

.
.
.
.
De voordelen van het integreren van HMI’s omvatten foutreductie, verhoogde systeem- en gebruikersefficiëntie, betere betrouwbaarheid en onderhoudbaarheid, verhoogde gebruikersacceptatie en gebruikerscomfort, vermindering van training en vaardigheidsvereisten, vermindering van fysieke of mentale stress voor gebruikers, vermindering van overwerken, verhoogde productie en productiviteit enz.

Voorbeeld Man Machine Interface (MMI)

Computer Human Interface

.
.
.
Touchscreens en membraanschakelaars kunnen worden beschouwd als voorbeelden van HMI’s. Maar HMI technologie wordt ook veel gebruikt in (virtuele) beeldschermen, patroonherkenning, internet en PC toegang, data invoer voor elektronische apparaten en bij fusie van informatie.

Professionele organisaties, zoals GEIA en ISO, bieden standaarden en richtlijnen die van toepassing zijn op Human Machine Interface technologie.

Human Computer Interface

Operator die kijkt naar de HCI

De interface tussen Processen en Operators

De Human Machine Interface is de interface  tussen het proces en de operators – het is in essentie een operator zijn dashboard. Dit is het primaire hulpmiddel waarmee operators en productielijn supervisors de industriële- en fabricageprocessen op de werkvloer coördineren en controleren. HMI’s dienen om complexe procesvariabelen te vertalen in bruikbare en actuele informatie.

Het weergeven van real-time operationele informatie is het domein van de HMI. Visuele procesafbeeldingen geven betekenis en context aan de motor- en klepstatus, tankniveaus en andere procesparameters. HMI’s geven operationeel inzicht in het proces en maken controle en optimalisatie mogelijk door het reguleren van
productie- en procesdoelstellingen.

Laptop met een gevisualiseerd proces

Laptop met een gevisualiseerd proces

.
.
Traditionele HMI Controle Systemen zorgen 
onbedoeld  voor informatie overbelasting

Wat dit probleem verergert, is het feit dat er een algemeen schaarste en tekort is aan bekwaam personeel en deskundigheid om al deze informatie te begrijpen. Bovendien is de verantwoordelijkheid van operators vaak enorm en draaien ze te lange diensten wat ze vatbaar maakt voor vermoeidheid. Dit probleem breidt zich tot nu toe ieder jaar verder uit, waardoor de behoefte aan gebruikersgemak groter is dan ooit te voren.

Hoe moderne HMI's operationele efficiëntie mogelijk maken

Organisatie brede MMI

MMI's verspreid over de organisatie

In de eerste plaats moeten moderne HMI’s de focus van de gebruiker automatisch richten op het probleem. Zij moeten standaard operationele procedures kunnen uitvoeren en tijdige, eenvoudige identificatie van abnormale omstandigheden verzekeren. Geavanceerde schermen die ontworpen zijn om zich bewust te zijn van de situatie, moeten de operator helpen om te zien wat er gebeurt, focussen op het probleem en direct relevante schermen leveren.

Ten tweede moeten moderne HMIs zich richten op meer dan alleen de visualisatie van het proces. Ze moeten mensen, applicaties en machines verbinden voor een betere samenwerking, efficiëntie en economie. De HMI moet op het juiste moment, aan de juiste mensen relevante informatie laten zien; waardoor ze betere beslissingen kunnen nemen.

Krachtige HMI Software Die Makkelijk Te Gebruiken Is

Ignition HMI by Inductive Automation® is een krachtige software toolkit waardoor wij snel high-performance human-machine interfaces (HMI) kunnen ontwikkelen. Wij ontwerpen HMI’s om de efficiëntie van de operator te verbeteren. Ignition maakt het werken met HMI’s gemakkelijk, het is geïnstalleerd

in enkele minuten op vrijwel ieder apparaat en het updaten van een HMI met Ignition is snel en pijnloos. Met de Ignition Designer
kunnen wij HMI’s bouwen met historische trending, alarming en nog veel meer.

scada-ignition

Ontdek hier meer basis informatie over industriële automatisering: