Samen met Ebema evalueren we de samenwerking op het gebied van productieveiligheid

8 september 2021

Tom Desutter van Ebema aan het woord

Ebema produceert materialen in prefabbeton voor de particuliere en openbare markt. Met meer dan 220 werknemers en een product portfolio van over de 900 producten maakt Ebema de buitenruimte mooier, gezelliger en sterker. De producten van Ebema zijn in elk straatbeeld terug te vinden. 

In gesprek met Tom Desutter

Tom werkt nu 1,5 jaar bij Ebema en maakt deel uit van het projectteam. Dit team staat onder andere in voor de machineveiligheid, aanpassingen en verbeteringen van de productieprocessen. Een veilige productieomgeving en het up to date houden van machineaansturing hebben een hoge prioriteit binnen het team. Om veiligheidsniveaus en productieoptimalisatie snel op te schalen is een partner gezocht die proactief adviseert en binnen afgesproken termijnen kan leveren.

Veiligheid optimaliseren en efficiëntie

Ebema zet specialisten zoals AT-Automation in om grote projecten uit te voeren waaronder bijvoorbeeld het vernieuwen en programmeren van nieuwe lijnen waardoor de engineers de handen vrij hebben en zich kunnen richten op storingen en het verbeteren van het machinepark. Belangrijk daarbij is dat er vertrouwen is en de specialist weet waar het over gaat. De kennis en ervaring van AT-Automation was daarbij zeer waardevol.  

Ebema maakte in een van hun productielijnen nog gebruik van een niet meer leverbare Pilz safety PLC en de kennis ontbrak om deze PLC te programmeren. Dit bemoeilijkte het opzoeken en verhelpen van storingen. Om te zorgen dat de gewenste vernieuwingen in de productielijnen tijdig en kostenefficiënt uitgevoerd konden worden is Ebema op zoek gegaan naar een leverancier die de werkzaamheden tijdig kon opleveren maar zeker ook dat de opgeleverde programmering dusdanig efficiënt was opgebouwd dat de engineers er gemakkelijk mee konden werken.

“We hebben uitgebreid onze wensen besproken en onderzocht wat de mogelijkheden voor ons waren.” 

Tom: “Allereerst hebben we het oude Pilz programma opgestuurd zodat AT-Automation kon onderzoeken hoeveel veiligheidszones er nodig waren en hoeveel in- en uitgangen (IO’s) er waren. We hebben uitgebreid onze wensen besproken en onderzocht wat de mogelijkheden voor ons waren. In samenspraak met ons heeft AT-Automation een voorstel gedaan voor nieuwe hardware waarbij onze eis was dat het een Siemens TIA PLC moest zijn. Maar welke precies is door AT-Automation geadviseerd.” 

Om de efficiëntie te verhogen heeft AT-Automation de Siemens S7-1500 fail-safe PLC met ET 200SP remote I/O geïnstalleerd. Daarmee is de PLC op afstand toegankelijk waardoor bij een storing op afstand gekeken kan worden wat er aan de hand is of dat er een reset gegeven moet worden.  

Om vast te stellen welke toepassingen waarop reageren en of de betreffende resets juist zijn ingesteld hebben we samen met de klant de veiligheidsmatrixen doorlopen. Vervolgens is er uitgebreid getest of alle geplande veiligheidsaspecten ook daadwerkelijk zo werkte als gewenst.  

Alles binnen budget en ruim binnen de tijd

Inmiddels heeft AT-Automation drie projecten naar volle tevredenheid van Ebema voltooid en wordt het vierde project gepland waarbij twee centrales volledig worden vernieuwd.  

Op de vraag hoe Tom de dienstverlening van AT-Automation ervaart antwoordt hij: “De eerste drie projecten zijn heel goed verlopen. Ondanks een geplande onderhoudsstop, de daarbij horende onderhoudswerkzaamheden en een strakke deadline heeft AT-Automation alles binnen budget en ruim binnen de tijd opgeleverd.    

“Van alle PLC-programma’s die ik ben tegengekomen is die van AT-Automation het meest overzichtelijk.” 

Overzichtelijke programmeerwijze

Voor een engineer is het belangrijk dat snel en gemakkelijk de oorzaak van een storing gevonden en verholpen wordt. Met dat uitgangspunt kijkt AT-Automation naar de programmering van haar PLC-programma’s. Onze programmeerwijze maakt het gemakkelijk om een storing te achterhalen en geeft de klant de mogelijkheid zelf in de software uitbreidingen toe te voegen zoals bijvoorbeeld een lichtscherm. 

Tom: ”De manier van programmeren is een groot pluspunt door de overzichtelijke structuur. Van alle PLC-programma’s die ik ben tegengekomen is die van AT-Automation het meest overzichtelijk. Ik heb veel andere programma’s gezien waarbij ik veel langer naar storingen moet zoeken omdat het gewoon niet overzichtelijk is. De programma’s zijn gemaakt zodat een storingsmonteur met wat PLC kennis ze ook begrijpt. Je hoeft er geen programmeur voor te zijn. Bij veel andere programma’s ben ik zelf als programmeur vaak lang bezig om te zoeken naar de storing. De software van AT-Automation is logisch opgebouwd en goed becommentarieerd. Veel makkelijker dus om storingen in te vinden.” 

Oog op de toekomst

Tom: “We onderzoeken nu nieuwe mogelijkheden om productiefouten te registreren en de productie in de toekomst geautomatiseerd te kunnen optimaliseren. We weten dat AT-Automation met het Ignition pakket voorziet in dergelijke oplossingen en zullen deze ontwikkelingen dan ook op de voet volgen. Voor ons ligt daar de toekomst.”

Anderen bekeken ook

Windows Server 2012/R2 binnenkort end-of-life

Windows Server 2012/R2 binnenkort end-of-life

Windows Server 2012/R2 binnenkort end-of-life Het belang van compatibiliteit, beveiliging en efficiëntie voor de bedrijfsvoering In dit artikel Naderende gevolgen voor jouw Windows Server 2012/R2 Welke stappen kun je nemen? Zorgeloos upgraden: Check de compatibiliteit...

Lees meer
Bart Mans nieuwe mede-eigenaar AT-Automation in Weert

Bart Mans nieuwe mede-eigenaar AT-Automation in Weert

Bart Mans is per 1 januari 2023 ingestapt als partner en is nu samen met oprichter Ard Triepels de trotse eigenaar van AT-Automation. Met de toetreding van Bart Mans tot de directie zijn we klaar voor de verdere groei en professionalisering van het bedrijf.

Lees meer
Schaalbare industriële automatiseringsoplossingen

Schaalbare industriële automatiseringsoplossingen

Ontdek direct hoe toekomstbestendig jouw SCADA-systeem is aan de hand van een checklist. Heb je vragen met “nee” beantwoord? Meld je dan aan voor het webinar op dinsdag 21 juni 2022 en maak kennis met onze schaalbare industriële automatiseringsoplossing.

Lees meer
Open chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kan ik je ergens mee helpen?