Wat is een DCS (Distributed Control System)?

DCS (Distributed Control System)

Wat is een DCS?

De afkorting DCS staat voor Distributed Control System. Een DCS is een onderdeel van het automatiseren van productieprocessen. Met een DCS kunnen industriële processen gevolgd, gestuurd en gecontroleerd worden. Een DCS kan functioneren zonder dat een operator de machine hoeft te bedienen. 

DCS’s zijn functioneel vergelijkbaar met de huidige SCADA-systemen. Alleen heeft SCADA de neiging om te worden gebruikt in situaties waar het controlecentrum zich op een externe locatie bevindt. Andere vergelijkbare technologieën zijn onder meer Industrial Automation and Control Systems (IACS), Programmable Logic Controllers (PLC’s), Programmable Automation Controllers (PAC’s), Remote Terminal Units (RTU’s), Control Servers, Intelligent Electronic Devices (IED’s) en sensoren.

Hoe werkt een DCS?

Een DCS maakt het mogelijk dat elke sectie van een machine een eigen besturing heeft die de opdrachten kan uitvoeren. Deze individuele processen hebben elk hun eigen Central Processing Unit (CPU), zodat andere processen voortgezet kunnen worden bij een eventuele storing. Alhoewel iedere besturing autonoom werkt, is er toch een operator nodig die alles controleert. Met dit systeem kan je industriële processen besturen en controleren. Hiermee kan je de veiligheid, kosteneffectiviteit en betrouwbaarheid verhogen.

De voordelen van een Distributed Control System

  • Een DCS centraliseert de fabrieksoperaties om flexibiliteit en eenvoud te bieden. Dit is mogelijk door centrale besturing, monitoring en rapportage van afzonderlijke componenten en processen.
  • Het is ontworpen om complexe, geografische processen te besturen met behulp van netwerk besturingselementen.
  • Deze functies, samen met redundantie, zijn ontworpen in de algehele structuur om een hoge systeembeschikbaarheid en –betrouwbaarheid te faciliteren, dit zorgt ervoor dat operators of grote complexe faciliteiten en processen kiezen voor een DCS.
  • Een DCS gebruikt een reeks configuratie tools om de database, besturingslogica, grafische afbeeldingen en systeembeveiliging in te stellen.
  • De besturingen en bijbehorende inputs/outputs zijn verbonden via een redundant communicatienetwerk met operating- en engineeringstations.
  • De stations hebben grafische, gemakkelijk te gebruiken displays voor datamonitoring, datalogging, alarmering en besturing. Veldapparaten, zoals actuatoren en sensoren, zijn direct verbonden met input/output modules die communiceren met de toegewezen besturingen terwijl ze realtime informatie lezen en rapporteren, zoals druk en temperatuur.
  • DCS’s zijn schaalbaar. Een DCS wordt geïmplementeerd in een eerste installatie worden als een groot, geïntegreerd systeem of als een standalone systeem waaraan kan worden toegevoegd indien gewenst of nodig.

De gehele fabriek is in staat om nieuwe besturingen en inputs/outputs toe te voegen. Wanneer men nieuwe systemen toegevoegd, zijn deze onderdeel van de integreerde DCS en werken ze automatisch bij door de sturende database.

Open chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kan ik je ergens mee helpen?