Eén van de grootste voordelen van digitalisering is het winnen van tijd

Digitalisering

Wat is digitalisering?

Met digitalisering wordt bedoeld het omzetten van informatie naar een digitale vorm waardoor elektronische apparaten, zoals computers, deze informatie kunnen gebruiken. Oude informatiedragers zoals boeken, foto’s en oud filmmateriaal worden bij digitalisering omgezet naar gegevens die door computers verwerkt en bewerkt kunnen worden tot leesbare informatie.

Niet alleen “oude” informatiedragers worden gedigitaliseerd. Ook processen ondergaan digitalisering. We zien dit dagelijks terug in bijvoorbeeld de productie-industrie. Digitalisering speelt nog steeds een toenemende rol in vele productieprocessen waar het verzamelen van gegevens uiteindelijk moet zorgen voor een verbetering van de kwaliteit en het verlagen van de kosten.

Hoe kun je digitaliseren?

Digitaliseren kan op verschillende manieren. Zo kun je een boek scannen of geluid digitaal opnemen met een microfoon. In het productieproces kun je procesgegevens omzetten naar data door bijvoorbeeld een Programmable Logic Controler (PLC). De PLC stuurt deze data vervolgens naar een computer die de gegevens kan verwerken en opslaan in een database.

Met besturingssoftware zoals Ignition maak je de verzamelde data zichtbaar en kun je als operator de data interpreteren. De software zorgt er ook voor dat je data met elkaar kunt vergelijken en kunt inspelen op bepaalde trend of afwijkingen.

Waarom zou je digitalisering toe moeten passen?

Eén van de grootste voordelen om te digitaliseren is het winnen van tijd. Digitale informatie kun je namelijk veel sneller versturen. Een e-mail is immers veel sneller bij de ontvanger dan een brief per post. Een ander voordeel is de vermindering van het papiergebruik en het handmatig noteren, verwerken en archiveren van gegevens.

Digitaliseren doe je ook om bijvoorbeeld de veiligheid of de continuïteit te vergroten. Omdat informatie sneller beschikbaar is kan een operator sneller ingrijpen bij een storing of ongeval. Door te automatiseren kunnen ongevallen ook voorkomen worden omdat het systeem tijdig ingrijpt door bijvoorbeeld een machine stil te leggen.

Een ander gevolg van digitaliseren is de mogelijkheid om op afstand te werken. De technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat gegevens via internetverbindingen draadloos verzonden kunnen worden en dat veel verschillende apparaten zoals laptops, smartphones en tablets deze informatie kunnen lezen en visualiseren. Je hoeft dus niet meer in de fabriek aanwezig te zijn om je processen te volgen of aan te sturen.

Is je bedrijf al verder in de digitale transformatie dan ben je in staat om alle digitaal verzamelde data met elkaar te vergelijken en kun je inspelen op toekomstige gebeurtenissen. Zo zie je eerder dat een machine onderhoud nodig heeft en kun je deze inplannen. Op die manier verminder je storingen en verlaag je de downtime.

Digitalisering en digitale transformatie

Wanneer je als bedrijf wil gaan digitaliseren doorloop je eerst een digitale transformatie. Om te gaan digitaliseren moet je immers bewust zijn van de voordelen, de wensen, en de doelen voor de toekomst. Dit betekent een verandering van denkwijze over werken en handelen op het gebied van bedrijfsprocessen. Je ondergaat als bedrijf als het waren een bedrijfstransformatie, een culturele transformatie en een technologische transformatie.

Bij digitalisering en digitalisatie heb je het over de technologie, waar je het bij digitale transformatie hebt over het evoluerende streven naar innovatieve en flexibele bedrijfs- en operationele modellen.

Ben jij klaar voor de toekomst?

Ben je een startend productiebedrijf met nog weinig automatisering of een marktleider met meerdere productiefaciliteiten, je bereidt je altijd voor op de toekomst. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden om ook jouw processen klaar te hebben voor de toekomst. Vraag hier een persoonlijke demo aan.

Artikelen in deze categorie

» SCADA
» OPC
» PLC
» ERP
» OEE
» […]

Open chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kan ik je ergens mee helpen?