Wat is Edge Computing?

Edge Computing

Wat is Edge Computing en hoe werkt het?

Edge Computing is een manier om dataverkeer van Internet of Things (IoT) apparaten te stroomlijnen en om lokale data analyses in realtime aan te bieden. Het systeem filtert de data lokaal, dus verwerkt een deel van de data al lokaal, waardoor de datastroming naar de centrale opslagplaats vermindert. Hiermee kan data die wordt geproduceerd door IoT-apparaten, dichter bij de locatie (bron) worden verwerkt in plaats van de data over lange routes naar datacenters of de Cloud te sturen.

Meestal gebeurt dit door IoT-apparaten welke data overdragen aan een lokaal apparaat. Dit apparaat heeft een netwerkconnectie, verwerkt de data en slaat deze op. Alle of een deel van de data stuurt men vervolgens naar de centrale verwerkings- of opslagplaats gestuurd.

Het systeem maakt het mogelijk om belangrijke data in realtime te analyseren. Door dichter bij de rand van het netwerk data te verwerken, wordt het voor organisaties mogelijk om belangrijke data in realtime te analyseren.

Edge Computing beveiliging

Des te minder data in een bedrijfsdatacenter of Cloud omgeving, des te minder kwetsbare data er zal zijn. De keerzijde hiervan is volgens sommige dat edge computing inherent minder veilig is omdat de randapparatuur zelf kwetsbaarder kan zijn. Bij het ontwerpen van edge of fog computing implementaties moet beveiliging daarom van het grootste belang zijn. Data encryptie, toegangscontrole en gebruik van VPN zijn belangrijke elementen bij het beschermen van edge computing systemen.

Ignition Edge

Ignition Edge van Inductive Automation is een serie lichte, gelimiteerde, laaggeprijsde Ignition software producten speciaal ontworpen voor het embedden van veld- en OEM-apparaten (Original Equipment Manufacturer) aan de rand van het netwerk.

Voorbeeld van een Edge Computing implementatie

Een booreiland in de oceaan met duizenden sensoren die grote hoeveelheden data produceren. De meeste daarvan kunnen onbelangrijk zijn, maar wellicht is het data die bevestigd dat de systemen nog naar behoren werken. Die data hoeft niet over een netwerk verzonden te worden zodra het is geproduceerd. In plaats daarvan stelt het systeem de data samen. Vervolgens verzendt het dagelijkse rapporten naar een centraal datacenter of Cloud voor langdurige opslag. Door alleen de belangrijkste data te verzenden, vermindert het systeem de hoeveelheid data die over het netwerk gaat.