Wat is Edge Computing?

Edge Computing

Wat is Edge Computing en hoe werkt het?

Edge Computing is een manier om dataverkeer van Internet of Things (IoT) apparaten te stroomlijnen en om lokale data analyses in realtime aan te bieden. Het systeem filtert de data lokaal, dus verwerkt een deel van de data al lokaal, waardoor de datastroming naar de centrale opslagplaats vermindert. Hiermee kan data die wordt geproduceerd door IoT-apparaten, dichter bij de locatie (bron) worden verwerkt in plaats van de data over lange routes naar datacenters of de Cloud te sturen.

Meestal gebeurt dit door IoT-apparaten welke data overdragen aan een lokaal apparaat. Dit apparaat heeft een netwerkconnectie, verwerkt de data en slaat deze op. Alle of een deel van de data stuurt men vervolgens naar de centrale verwerkings- of opslagplaats gestuurd.

Het systeem maakt het mogelijk om belangrijke data in realtime te analyseren. Door dichter bij de rand van het netwerk data te verwerken, wordt het voor organisaties mogelijk om belangrijke data in realtime te analyseren.

 

Edge Computing beveiliging

Des te minder data in een bedrijfsdatacenter of Cloud omgeving, des te minder kwetsbare data er zal zijn. De keerzijde hiervan is volgens sommige dat edge computing inherent minder veilig is omdat de randapparatuur zelf kwetsbaarder kan zijn. Bij het ontwerpen van edge of fog computing implementaties moet beveiliging daarom van het grootste belang zijn. Data encryptie, toegangscontrole en gebruik van VPN zijn belangrijke elementen bij het beschermen van edge computing systemen.

 

De voor- en nadelen van Edge Computing

Voordelen

 • Snellere dataverwerking
  De dataverwerking vindt veel sneller plaats omdat het aan de rand van het netwerk wordt uitgevoerd. Een positief gevolg hiervan is dat op deze manier er veel sneller gereageerd kan worden op veranderingen en aanpassingen gemakkelijk doorgevoerd kunnen worden.
 • Verlicht de netwerkbelasting
  De data wordt aan de rand van het netwerk verwerkt in plaats van bij het datacenter.
 • Verbeter de netwerkbandbreedte
  Er hoeft nu minder data verstuurd te worden.
 • Verklein het risico op cyberaanvallen
  Door data aan de rand van het netwerk te verwerken, is de afstand die de data aflegt kleiner en dus minder vatbaar.

Nadelen

 • Investeringskosten
  Om de data te kunnen verwerken hebben de IoT-apparaten extra opslag nodig, wat duur uit kan pakken.
 • Interoperabiliteit
  Het kan zijn dat de IoT-apparaten niet compatibel zijn met bijvoorbeeld cloud diensten waarvan het datacenter gebruik maakt.
 • Mogelijk verlies van waardevolle bedrijfsgegevens
  Het IoT-apparaat verwerkt maar een gedeelte van de data en gooit het andere weg.
 • On-the-edge apparaten
  De afstand tussen IoT-apparaten en het datacenter is korter en dus ook veiliger, maar veel IOT-apparaten zijn nog altijd vatbaar voor hacks.

De nadelen wegen natuurlijk niet op tegen de realtime verwerking aan de netwerkrand die edge computing realiseert.


Ignition Edge

Ignition Edge van Inductive Automation is een serie lichte, gelimiteerde, laaggeprijsde Ignition software producten speciaal ontworpen voor het embedden van veld- en OEM-apparaten (Original Equipment Manufacturer) aan de rand van het netwerk.

Open chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kan ik je ergens mee helpen?