Wat is HMI (Human Machine Interface)?

HMI (Human Machine Interface)

Wat is HMI?

HMI is een gebruikersinterface die een persoon in staat stelt interacties met machines, systemen en apparaten te verwerken. Human Machine Interface staat ook bekend als Man Machine Interface (MMI), Operator Interface Terminal (OIT), Local Operator Interface (LOI) of Operator Terminal (OT).

HMI’s zijn essentiële hulpmiddelen voor operators, die ze gebruiken om processen te beoordelen en te bewaken, problemen te diagnosticeren en gegevens te visualiseren. De interface bestaat uit hardware en software die het mogelijk maakt dat gebruikersinput vertaalt wordt naar signalen voor machines, die op hun beurt de gebruiker weer voorzien van het gewenste resultaat.

HMI’s zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je ingebouwde schermen bij een machine of HMI’s voor computermonitoren en tablets. Het doel is, ongeacht welke soort, inzicht geven in de prestaties en vooruitgang.

Hoe werkt een Human Machine Interface?

HMI’s halen data uit Programmable Logic Controllers (PLC’s) en in-/uitgangssensoren. Door middel van een HMI-scherm zijn deze gegevens visueel zichtbaar voor gebruikers. Daarnaast kunnen gebruikers met een HMI-scherm geavanceerde bewerkingen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het uitschakelen van machines.

Operators kunnen belangrijke informatie zien die visueel is weergegeven door gebruik van grafieken, diagrammen, alarmen etc. Daarnaast kan er verbinding worden gemaakt met SCADA– en MES-applicaties, en dat allemaal via één console. Dit is een hele verbetering met wanneer je geen HMI in gebruik hebt. In die situatie moeten operators voortdurend over de productievloer lopen om de mechanische voortgang te bekijken en dit te noteren op papier.

Door het gebruik van HMI’s kunnen veel kostbare problemen worden voorkomen. Door realtime informatie verdwijnt het gebrek aan informatie. Maar ook door automatisering van het proces, is er een aanzienlijke vermindering van menselijke fouten.

Wat is een High Performance HMI?

Dit is een ontwerpmethode, die wij bij AT-Automation hanteren, die zorgt voor een snelle en effectieve interactie. Dit doen we door alleen de meest noodzakelijke of kritische informatie op de gebruikersinterface te plaatsen. Hierdoor zijn problemen efficiënter zichtbaar en kunnen gebruikers snel erop reageren, doordat ze in staat zijn beter geïnformeerde beslissingen te nemen. De informatie op deze HMI’s zijn eenvoudig en helder. Daarnaast letten we ook op aspecten zoals bijvoorbeeld kleurgebruik om de gebruikerservaring te optimaliseren.

Door de komst van smartphones, moeten HMI’s ook bedienbaar zijn op touchscreens. Dit is vooral van belang bij webbased HMI/SCADA-applicaties, zoals Ignition (het universele platform voor SCADA, HMI, MES, IIoT en meer).