Wat is MQTT (Message Queueing Telemetry Transport)?

MQTT (Message Queueing Telemetry Transport)

Wat is MQTT?

MQTT is een machine-to-machine (M2M) data transfer protocol en het leidende messaging protocol voor het Industrial Internet of Things (IIoT). Het MQTT-protocol is in 1999 uitgevonden door Andy Stanford-Clark en Arlen Nipper. Arlen Nipper is de president van Cirrus Link Solutions, het bedrijf dat de Cirrus Link MQTT modules voor Ignition heeft ontwikkeld. Hoewel er momenteel een aantal concurrerende IIoT-technologieën en protocollen in het spel zijn, zijn de extreem lichtgewicht overhead (2-byte header), het publish/subscribe model en de bidirectionele mogelijkheden van MQTT bij uitstek geschikt om te voldoen aan de eisen van industriële besturingssystemen.

Het is gemaakt met het doel om data te verzamelen van zoveel mogelijk apparaten en om deze data vervolgens te transporteren naar een IT-infrastructuur. Het is lichtgewicht en dus ideaal voor het monitoren op afstand, vooral bij M2M-verbindingen waar een kleine footprint code vereist is of waar de netwerkbrandbreedte beperkt is.

 

Hoe werkt MQTT?

MQTT is een publish/subscribe protocol wat het mogelijk maakt voor edge-of-network apparaten om te publiceren naar een MQTT-broker. Clients verbinden met deze broker, die vervolgens bemiddelt tussen de communicatie van de twee apparaten. Elk apparaat kan zich inschrijven of registreren voor bepaalde onderwerpen.

Het is bidirectioneel en onderhoudt stateful session awareness. Als een edge-of-network apparaat verbinding verliest, worden alle geabonneerde clients geïnformeerd door de “Last Will And Testament” functie van de MQTT-server, zodat iedere geautoriseerde client in het systeem een nieuwe waarde terug kan publiceren naar het edge-of-network apparaat.

De lichtgewichtheid en efficiëntie maken het mogelijk om de hoeveelheid data die wordt bewaakt en gecontroleerd significant te verhogen. Voorafgaand aan deze uitvinding, werd ongeveer 80% van de data achtergelaten op externe locaties, ook al zouden verschillende bedrijfsniveaus deze data kunnen gebruiken om slimmere beslissingen te maken. Nu maakt MQTT het mogelijk om meer te verzamelen, verzenden en te analyseren van de verzamelde data.

In tegenstelling tot de gebruikelijke poll/response modellen van veel protocollen, welke de neiging hebben om onnodig data verbindingen te verzadigen met onveranderlijke data, maximaliseren publish/subscribe modellen juist de beschikbare bandbreedte.

 

De voordelen van MQTT

Het MQTT protocol maakt het mogelijk voor jouw SCADA-systeem om toegang te krijgen tot IIoT-data. MQTT brengt vele krachtige voordelen naar jouw proces:

 • Distribueer informatie efficiënter
 • Verhoog de schaalbaarheid
 • Verminder drastisch het verbruik van netwerkbrandbreedte
 • Verminder update snelheden naar secondes
 • Zeer geschikt voor detectie en controle op afstand
 • Maximaliseer de beschikbare bandbreedte
 • Extreem lichtgewicht overhead
 • Zeer veilig met permissie gebaseerde veiligheid
 • Bespaart ontwikkelingstijd
 • Publish/subscribe protocollen verzamelen meer data met minder bandbreedte ten opzichte van polling protocollen

 

Integreer dit #1 protocol met Ignition Edge

Ignition Edge van Inductive Automation is een serie lichte, gelimiteerde, laaggeprijsde Ignition software producten speciaal ontworpen voor het embedden van veld- en OEM-apparaten (Original Equipment Manufacturer) aan de rand van het netwerk.

 • Toegang tot data van PLC & OPC-UA servers: maximaal 500 tags en uitgerust met OPC-UA
 • Werkt naadloos samen met Ignition: Bouw schaalbare en betaalbare enterprise systemen
 • Volledig cross-platform: Werkt op alle versies van Windows op OS X, Linux en meer

 

Open chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kan ik je ergens mee helpen?