Vergelijking: OEM met OE en IAM?

OEM (Original Equipment Manufacturer)

Wat is OEM?

OEM staat voor Original Equipment Manufacturer en is een bedrijf dat producten produceert en levert ten behoeve van een merkleverancier. Deze fabrikant maakt onderdelen die specifiek zijn ontworpen voor specifieke merken en modellen en voldoen aan de specificaties van een bepaald eindproduct van een bepaald merk.

De term komt in veel sectoren voor waaronder de auto-industrie, IT en besturingstechniek. In de auto-industrie heeft OEM vaak betrekking op de onderdelen van een voertuig zoals bijvoorbeeld de koplamp of de remblokken. Met een OEM onderdeel weet je dus zeker dat dit onderdeel aan de juiste specificaties en eisen voldoet voor het betreffende merk voertuig.

Zijn er ook andere soorten onderdelen?

Ja, naast OEM kennen we ook de termen OE en IAM. OE staat voor Original Equipment en IAM staat voor Independent After Market. Original Equipment onderdelen zijn afkomstig van een bedrijf dat de onderdelen ontwerpt en produceert. Ook kan zo een bedrijf de productie uitbesteden met behoud van merknaam en typenummers.

Je spreekt dus van OEM onderdelen als het bedrijf waar de productie wordt uitbesteed het onderdeel onder eigen naam en typenummering mag produceren en verkopen en van OE producten als deze fabrikant het product produceert en verkoopt onder de merknaam en typenummering van de ontwerper.

Independent After Market onderdelen zijn producten die door een fabrikant worden ontworpen en gemaakt en die veel lijken op originele onderdelen van een bepaald merk maar niet voldoen aan de specificaties en eisen van dat merk waardoor ze vaak goedkoper zijn.

OEM software

In de IT wordt vaak over OEM software gesproken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen retail software en OEM software waarbij OEM software geleverd wordt aan fabrikanten van bijvoorbeeld computers. De retail software is verkrijgbaar voor iedereen en kan meestal op meerdere computers worden ge├»nstalleerd. Dit in tegenstelling tot OEM software die maar op ├ę├ęn apparaat ge├»nstalleerd kan/mag worden. Ook is OEM software vaak minder uitgebreid dan retail software en daardoor ook goedkoper.

Een voorbeeld van OEM software is Microsoft Windows die vooraf is geïnstalleerd op een DELL laptop. Wanneer je Microsoft Windows gewoon in de winkel koopt dan is het retail software. In dit voorbeeld zit het grootste verschil in de verpakking. Bij de aanschaf van de laptop met Windows erop krijg je de software niet in een doos erbij.

OEM in de besturingstechniek

In de besturingstechniek gaat het vaak om fabrikanten die hardware maken waarop besturingssoftware draait. In veel gevallen kun je denken aan panel PCÔÇÖs of touchscreen computers waarop de fabrikant de software vooraf installeert. De software kan in dit geval van diverse aanbieders zijn zoals bijvoorbeeld Ignition van Inductive Automation.

Onlogic is een voorbeeld van een hardware producent die als Original Equipment Manufacturer handelt waarbij softwarepakketten van diverse aanbieders vooraf geïnstalleerd kunnen worden op de door Onlogic geproduceerde hardware.

Voordelen van Original Equipment Manufacturers van industri├źle hardware

Een voordeel van OEM fabrikanten van industri├źle hardware is dat de koper van deze hardware kan kiezen welke besturingssoftware op de hardware ge├»nstalleerd wordt. Op die manier kan de hardware breder ingezet worden en maakt het de hardware minder afhankelijk van bepaalde softwareleveranciers. Dit maakt het voor de gebruiker gemakkelijker om bijvoorbeeld te updaten naar nieuwe software die beter aansluit bij de wensen of kunnen nieuwe applicaties en toepassingen gemakkelijker ge├»nstalleerd worden.

Door de hardware onafhankelijk van bepaalde software te produceren heeft de fabrikant het voordeel dat deze gemakkelijker aan de wens van de klant kan voldoen. Ook krijgt de fabrikant de mogelijkheid om meer functionaliteiten aan zijn hardware toe te voegen door gebruik te maken van de ontwikkelingen van het softwarepakket.