Wat is OPC (Open Platform Communications)?

OPC (Open Platform Communications)

Wat is OPC?

OPC is een platformonafhankelijke standaard die naadloze gegevensuitwisseling tussen apparaten van verschillende leveranciers mogelijk maakt.  Het protocol, ontwikkeld in 1995, droeg tot 2011 de naam Object Linking and Embedding (OLE).

Destijds was het COM/DCOM protocol van Microsoft erg populair en richtte ze zich in eerste instantie daarop. In de jaren die daarop volgde werd OPC de meest gebruikte standaard om communicatie tussen diverse automatiseringssystemen te bevorderen. Uiteindelijk zijn er diverse protocollen ontwikkeld: 

 • Realtime Data Access (OPC DA)
 • Alarms & Events (OPC AE)
 • Historical Data Access (HDA)

Na verloop van tijd besloten de ontwikkelaars bovengenoemde standaarden samen te voegen tot OPC UA (Unified Architecture).  

Hoe werkt OPC UA?

In tegenstelling tot de klassieke protocollen is OPC UA niet meer gebaseerd is op de technologie van Microsoft. Dit maakt het mogelijk dat het op elk besturingssysteem kan draaien, in plaats van alleen op Microsoft apparaten. Daarnaast is het nu mogelijk om datastructuren of modellen te gebruiken. Door bijvoorbeeld datatags te groeperen is het beheer en onderhoud stukken eenvoudiger. Dit alles kan tijdens het draaien van de applicatie, zodat de gebruiker de mogelijkheid krijgt datastructuren aan de server te vragen.

Waarom kiezen voor OPC?

Het protocol is destijds ontworpen zodat hardware- en softwaretoepassingen voor procesbesturing gekoppeld kunnen worden met SCADA– en HMI-systemen. Eén van de redenen waarom klassieke versies de voorkeur hebben voor oude PLC-systemen, is omdat dit procesprotocol compatibel is met server-client interacties die gebruik maken van de klassieke specificaties. 

Kortom, zolang oude PLC-systemen functioneren en voldoen aan de wensen en eisen van de onderneming biedt dit protocol de mogelijkheid de levenscyclus ervan te verlengen in combinatie met moderne SCADA- en HMI-oplossingen.

Ignition, het universele platform voor SCADA/HMI

Het doel van de OPC-standaard is om PLC specifieke protocollen (zoals Modbus, Profibus, enzovoorts) te visualiseren in een gestandaardiseerde interface. Hierdoor kunnen HMI-/SCADA-systemen communiceren met een “middleman”. Die vervolgens generieke lees- en schrijfverzoeken converteert in apparaat specifieke verzoeken en omgekeerd.

Met de introductie van servicegeoriënteerde architecturen in productiesystemen kwamen nieuwe uitdagingen op het gebied van beveiliging en datamodellering. Ignition is een modulair opgebouwd systeem welke toekomstbestendig, uitbreidbaar en schaalbaar is. Om deze standaard in Ignition mogelijk te maken, heeft Inductive Automation enkele modules ontwikkeld.

OPC UA
Verbindt Ignition met de meeste grote PLC’s met deze krachtige, veelzijdige module

 • Modbus
 • BACnet
 • UDP/TCP
 • Allen-Bradley
 • Siemens
 • DNP3
 • Omron
 • EFM Emerson ROC
 • Opto 22 groov EPIC SNAP PAC

OPC COM
Er zijn momenten dat je een apparaat op jouw productievloer hebt dat een driver nodig heeft welke alleen beschikbaar is op een remote server. Met deze module kan je Ignition snel en eenvoudig integreren in jouw bestaande OPC DA (Data Access) en OPC HDA (Historical Data Access) -gebaseerde systemen met minimale configuratie.

Open chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kan ik je ergens mee helpen?