Wat is een RTU (Remote Terminal Unit)?

RTU (Remote Terminal Unit)

Wat is een RTU?

Een RTU wordt gebruikt voor het op afstand monitoren en beheren van diverse apparaten en systemen in een industriële omgeving. RTU’s en PLC’s lijken veel op elkaar. Eigenlijk is een RTU een geavanceerde versie van een PLC, die alleen de specifieke programmering “ladder logic” begrijpen. Maar er zijn nog meer verschillen, zo worden PLC’s veelal gebruikt in industriële automatisering en RTU’s in industriële telecomnetwerken. Het is geavanceerd en intelligent genoeg om meerdere processen te beheren zonder gebruikersinterventie of invoer van een intelligente controller of master controller. Vanwege deze mogelijkheid is het doel om te communiceren met Distributed Control Systems (DCS) en Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) systemen, door telemetrie-data naar deze systemen te sturen.

Hoe werkt een Remote Terminal Unit?

In de meeste gevallen zijn ze verbonden met geavanceerdere besturingssystemen, zoals een computer. Hierdoor wordt de herprogrammering, monitoring en beheer van het gehele systeem makkelijker. Een Remote Terminal Unit kan ook de analoge en digitale parameters van de productievloer monitoren doormiddel van sensoren en data verkregen van de aangesloten apparaten en systemen. Vanuit hier verstuurt de Remote Terminal Unit data naar het centrale besturingssysteem.

Een RTU bevat setup-software die de data invoer- en uitvoerstromen verbindt. De software kan protocollen definiëren en zelfs installatieproblemen oplossen. Afhankelijk van de fabrikant, het doel en het model kan een RTU uitgebreid worden met verschillende circuitkaarten. Vanwege hun variërende toepassingsmogelijkheden, komen ze in veel verschillende hardware en software configuraties voor en kunnen zelfs totaal niet compatibel met elkaar zijn.

Vergelijking: RTU met PLC

Wanneer je een SCADA-systeem wilt implementeren, vraag je je wellicht af of je een RTU (Remote Terminal Unit) of PLC (Programmable Logic Controller) moet gebruiken om de benodigde data te verzamelen. Laten we eens kijken naar de verschillen van deze twee apparaten, zodat jij voldoende informatie hebt om het beste apparaat voor jouw SCADA-systeem te kiezen.

RTU versus PLC
Een SCADA-systeem (Supervisory Control and Data Acquisition) heeft een centraal station voor het verzamelen van data en het beheren van jouw productieprocessen. Het systeem heeft ook sensoren (bijvoorbeeld RTU’s of PLC’s) die in de buurt van de bron worden geplaatst. Een RTU of PLC verzamelt de gegevens lokaal en stuurt deze vervolgens naar een centraal station op enkele kilometers afstand.

Het doel, gegevens verzamelen en terugsturen naar een centraal station, is dus voor beide apparaten hetzelfde. Echter doen ze dat op een andere manier. RTU’s zijn groter, vereisen geen programmeerervaring, hebben veel ingebouwde intelligentie en hebben meer inputs en outputs dan PLC’s. Het lijkt dan logisch dat een RTU de beste oplossing zou zijn, maar ook dit apparaat heeft nadelen.

De 3 grootste nadelen van RTU’s

1. Je hebt minder programmeervrijheid
Bij de aanschaf van een RTU hoef je deze niet te programmeren, want het apparaat heeft ingebouwde functies die je eenvoudig kan configureren. De RTU’s van vandaag hebben een eenvoudige webinterface, wat handig is als je niet weet hoe je moet programmeren of je jouw tijd niet wilt besteden aan programmeren. Echter wordt hiermee wel je vrijheid beperkt. Indien je een standalone controller met stroom voor jouw applicatie nodig hebt, zijn PLC’s de beste keuze. Je moet dan wel in je achterhoofd houden dat je een bepaald niveau van programmeerervaring nodig hebt.

2. De omvang van een RTU is groter
RTU’s zijn groter dan PLC’s, dat is een feit. Dit hoeft echter geen probleem voor je te zijn, maar soms zijn de ruimtes erg beperkt. Je zou je uitrusting in een kleine kast kunnen installeren, maar in een productieomgeving moet je om alle apparatuur heen werken die er al is.

3. De initiële prijs van een RTU is hoger
PLC’s worden veelal in grote aantallen geproduceerd, omdat deze niet geprogrammeerd worden voordat je ze krijgt. Hierdoor is de marktprijs van een PLC relatief laag. Een RTU heeft grotere afmetingen, meer inputs en outputs, meer ingebouwde intelligentie. Hierdoor is zelfs de goedkoopste RTU nog niet zo laag in prijs als een PLC.

Conclusie: kies je voor een RTU of PLC?
Hoewel RTU’s deze drie nadelen hebben in vergelijking met PLC’s, hoeft dit niet direct iets voor jou te betekenen. Misschien wil je jouw apparaat niet zelf programmeren, heb je geen probleem als het om rackruimte gaat en heb je genoeg budget om een RTU aan te schaffen.

Jouw beslissing kan te maken hebben met betrouwbaarheid en de mogelijkheden en functionaliteit die je nodig hebt. Dit betekent dat het apparaat dat je kiest misschien wel het meest gerelateerd is aan jouw branche. Echter wil dit niet zeggen dat een bepaalde industrie het best wordt bediend door een RTU of PLC, maar elke industrie heeft gemeenschappelijke kenmerken.

PLC’s in industriële automatisering
PLC’s worden veelal gebruikt in productieomgevingen, om de volgende redenen:

• Productie is beperkt tot een klein gebied; In een afgesloten ruimte kan je elke afzonderlijke PLC op jouw netwerk aansluiten zonder een hoop resources te verspillen, waardoor het de lage kosten van een PLC waard maakt.
  • Temperatuurcontroles; Bij productieprocessen moeten extreem hoge of lage temperaturen worden gecontroleerd. Dit maakt PLC’s, die niet milieuvriendelijk zijn gehard zoals een RTU, het ideale apparaat.
  • Al PLC’s in gebruik; Je profiteert van het implementeren van PLC’s die vergelijkbaar zijn met wat je al hebt in je productieproces.

RTU’s in industriële telecomnetwerken
RTU’s worden gebruikt door telecommunicatiebedrijven, transportbedrijven, overheidsinstanties en meer:

• Groot geografisch gebied; Eén RTU die de functies van een meerdere kleine PLC’s op een externe locatie aankan. Aangezien een RTU één apparaat is, creëer je schaalvoordelen door deze in te zetten.
  • Geen of beperkte controles; Van een ingesneeuwde locatie op de top van een berg tot een afgelegen locatie in de hete woestijn, apparaten in deze omgevingen moet een breed temperatuurbereik aankunnen.
  • Lange levensduur; Sommige locaties hebben sneeuwscooters of helikopters nodig om ze te bereiken en dit kan uren duren. RTU’s zijn ontworpen om dure, tijdrovende reparaties te voorkomen.