Wat is SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition)?

SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition)

Wat is SCADA?

Bespaar veel tijd en geld met de implementatie van een goed SCADA-systeem. SCADA is een industrieel automatiseringscontrolesysteem. In de industrie worden vele meet- en regelsignalen van verschillende machines verzameld, doorgestuurd, verwerkt en gevisualiseerd.

SCADA-systemen implementeren zowel software- als hardware-elementen die industriële bedrijven in staat stelt om:

  • Industriële processen zowel lokaal als op afstand te besturen
  • Realtime data te bewaken, verzamelen en verwerken
  • Gegevens en data vast te leggen in een logbestand
  • Apparaten (sensoren, kleppen, pompen, motoren etc.) en machines te besturen door middel van een Human Machine Interface (HMI)

Hoe werkt een SCADA-systeem?

Het begint allemaal met Programmable Logic Controllers (PLC’s) en/of Remote Terminal Units (RTU’s). Beide zijn microcomputers die communiceren met machines, HMI’s, sensoren en apparaten en hier data uit verzamelen. Vervolgens wordt de informatie doorgestuurd naar computers met SCADA-software. Deze software verwerkt, verstuurt en visualiseert de gegevens, welke operators kunnen analyseren. Hierdoor kunnen deze operators sneller belangrijke beslissingen nemen en problemen oplossen.

 

De evolutie van Supervisory Control and Data Acquisition

Voor SCADA, waren industriële organisaties aangewezen op het personeel omdat zij destijds handmatig de apparatuur deden bedienen en bewaken via drukknoppen en analoge wijzerplaten. Door de toename van industriële vestigingen en afgelegen locaties, was er een oplossing nodig om apparatuur over lange afstanden te besturen. Industriële organisaties startte met het gebruik van relais en timers, zodat personeel niet meer naar deze afgelegen locaties gestuurd hoefden te worden en toch met het apparaat gecommuniceerd kon worden. Echter deden zich alsnog veel problemen voor naarmate organisaties verder gingen uitbreiden. Relais en timers waren moeilijk te herconfigureren, storingen waren moeilijk op te sporen en de bedieningspanelen namen rekken na rekken ruimte in beslag. Er was behoefte aan een efficiënter en volledig geautomatiseerde data acquisitie software: SCADA.

 

Ignition, het universele platform voor data acquisitie

Traditionele SCADA-systemen maken nog steeds gebruik van propriëtaire technologie om gegevens te verwerken. Of het nu gaat om een datahistoricus, een dataconnector of een andere manier van gegevensoverdracht, de oplossing is rommelig en ongelooflijk duur. Ignition lost dit probleem op door gebruik te maken van het beste van Operationele Technologie (OT) en Informatie Technologie (IT). Ignition SCADA kent vele voordelen ten opzichte van traditionele SCADA-systemen.

 

Ga aan de slag met Ignition SCADA

Krijg je energie van problemen oplossen en vind je het leuk om jezelf de processen eigen te maken en te verbeteren? Dan gaan we graag met je in gesprek en wie weet word jij wel onze nieuwe software engineer applicatieontwikkeling. Bekijk de vacature voor Ignition programmeur / Software Engineer Applicatieontwikkeling.

Alle pijnpunten van SCADA software zijn vanaf nu verleden tijd

Download het factsheet “20 pijnpunten in de maakindustrie én hoe Ignition ze voor jou oplost!” en ontdek dat het ook anders kan!

 

Open chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kan ik je ergens mee helpen?