Wat is SPC (Statistical Process Control)?

SPC (Statistical Process Control)

Wat is SPC?

SPC is een methode om de kwaliteit te meten en te beheersen door het productieproces te bewaken. Kwaliteitsdata verzamelen we in de vorm van product- of procesmetingen of metingen van verschillende machines of instrumenten. De verzamelde data gebruiken we voor het evalueren, bewaken en besturen van een proces.

Het is een effectieve methode om voortdurend verbetering te realiseren. Door een proces te bewaken en te beheersen, kunnen we ervoor zorgen dat het op volle toeren functioneert.

 

De geschiedenis van deze methode

In 1924 ontwikkelde Walter Shewart een controletabel en het concept dat een proces in statistische controle zou kunnen zijn. Het SPC-proces is tijdens de Tweede Wereldoorlog op grote schaal ingezet door het leger in munitie- en wapenfabrieken. De vraag naar producten had hen gedwongen om op zoek te gaan naar een betere en efficiëntere manier om de productkwaliteit te bewaken. Dat alles zonder de veiligheid in het gedrang te brengen. SPC vulde die behoefte.

Het gebruik van SPC-technieken in Amerika vervaagde na de oorlog. Vervolgens gingen Japanse productiebedrijven het gebruiken, waar het nog steeds volop in gebruik is. In de jaren zeventig begon het weer op te komen omdat de Amerikaanse industrie de druk voelde van hoogwaardige geïmporteerde producten uit Japan. Tegenwoordig is SPC weer een veel gebruikt kwaliteitsinstrument in vele industrieën, over de hele wereld.

 

De voordelen van SPC

  • Productiviteit verhogen
  • Motivatie medewerkers verhogen
  • Betere communicatie tussen afdelingen/medewerkers
  • Verlagen afgekeurde producten, vervangende productie en inspectiekosten
  • Klanttevredenheid verhogen, minder klachten van klanten
  • Aantal partijkeuringen verlagen of elimineren
  • Constant kwaliteitsniveau realiseren

 

Hoe pas je SPC toe? 

Voordat een nieuw kwaliteitssysteem wordt geïmplementeerd, moet het productieproces worden geëvalueerd om de belangrijkste verspillingsgebieden te bepalen. Enkele voorbeelden van verspilling van het productieproces zijn nabewerking, afval en overmatige inspectietijd.

Het zou het nuttigst zijn om de methode eerst in deze gebieden in te zetten. Tijdens de SPC controleren we niet alle dimensies vanwege de kosten, tijd en productievertragingen die kunnen ontstaan.

Voorafgaand aan de implementatie van SPC moeten de belangrijkste of de meest kritieke kenmerken van het ontwerp of proces worden geïdentificeerd door een Cross Functional Team (CFT) tijdens een controle of “Design Failure Mode and Effects Analysis” (DFMEA) -oefening. Gegevens zouden vervolgens worden verzameld en gecontroleerd op basis van deze essentiële of kritische kenmerken.

 

Implementeer met Ignition SCADA / MES

Als jij een productiebedrijf bent, heb jij een Manufacturing Execution System (MES) oplossing nodig om je te helpen met taken zoals het bijhouden van productie, het beheer van recepten, het verzamelen van SPC data en het berekenen van OEE.

Ignition MES by Inductive Automation is een volledig geïntegreerde software toolkit die ons de mogelijkheid biedt om al jouw industriële data te verzamelen, met elk SCADA- of ERP-systeem te verbinden en zo ongeveer iedere denkbare MES-applicatie te bouwen. Dit maakt Ignition het ideale platform voor jou.

Meer weten over SPC?

Download het whitepaper “Hoe je met SPC tot een beter product komt!” en lees hoe je je productieprocessen kunt optimaliseren om de toenemende concurrentie en de alsmaar duurder wordende grondstofkosten tegen te gaan.

 

Open chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kan ik je ergens mee helpen?