MQTT (Message Queueing Telemetry Transport): Wat is het?

Message Queueing Telemetry Transport (MQTT) is een machine-tot-machine (M2M) data transfer protocol dat in een hoog tempo het leidende messaging-protocol voor het Industriële Internet der Dingen (IIdD) aan het worden is.

MQTT: Het leidende Messaging Protocol voor IIdD

Wat is MQTT en waarom is het ideaal voor SCADA?

Hoewel er momenteel een aantal concurrerende IIdD technologieën en protocollen in het spel zijn, zijn de extreem lichtgewicht overhead (2-byte header), Publish/subscribe model en de bidirectionele mogelijkheden van MQTT bij uitstek geschikt om te voldoen aan de eisen van industriële besturingssystemen.

De nieuwste versie, MQTT 3.1.1, is een OASIS standaard die open is en royalty-vrij is. (OASIS is de Organization for the Advancement of Structured Information Standard, een internationale consortium dat de goedkeuring voor product onafhankelijke standaarden voor informatie bevordert.)

Wat zijn de voordelen van MQTT?

Het MQTT protocol maakt het mogelijk voor jouw SCADA systeem om toegang te
krijgen tot IIdD data. MQTT brengt vele krachtige voordelen naar uw proces:

 • Distribueer informatie efficiënter
 • Verhoog de schaalbaarheid
 • Verminder drastisch het verbruik van netwerkbrandbreedte
 • Verminder update snelheden naar secondes
 • Zeer geschikt voor detectie en controle op afstand
 • Maximaliseer de beschikbare bandbreedte
 • Extreem lichtgewicht overhead
 • Zeer veilig met permissie gebaseerde veiligheid
 • Gebruikt door de olie en gas industrie, Amazon, Facebook…
 • Bespaart ontwikkelingstijd
 • Publish/subscribe protocollen verzamelen meer data met minder bandbreedte ten opzichte van polling protocollen.

Waarom is MQTT Gemaakt?

MQTT is gemaakt met het doel om data te verzamelen van zoveel mogelijk apparaten en om deze data vervolgens te
transporteren naar een IT infrastructuur. Het is lichtgewicht en dus ideaal voor het monitoren op afstand, vooral bij M2M verbindingen waar een kleine footprint code vereist is of waar de netwerkbrandbreedte beperkt is.

Message Queueing Telemetry Transport werd in 1999 uitgevonden door Dr. Andy Stanford-Clark en Arlen Nipper.
Mede-uitvinder Arlen Nipper is de president van Cirrus Link Solutions, het bedrijf
dat de Cirrus Link MQTT modules voor Ignition heeft ontwikkeld.

Hoe werkt MQTT?

MQTT is een publish/subscribe protocol wat het mogelijk maakt voor edge-of-network apparaten om te publiceren naar een broker. Cliënten verbinden met deze broker, die vervolgens bemiddelt tussen de communicatie van de twee apparaten. Elk apparaat kan zich inschrijven of registreren voor bepaalde onderwerpen.

MQTT is bidirectioneel en onderhoudt stateful session awareness. Als een edge-of-network apparaat verbinding verliest, worden alle geabonneerde cliënten geïnformeerd door de “Last Will And Testament” functie van de MQTT server, zodat iedere geautoriseerde cliënt in het systeem een nieuwe waarde terug kan publiceren naar het edge-of-network apparaat.

De lichtgewichtheid en efficiëntie van MQTT maken het mogelijk om de hoeveelheid data die wordt bewaakt en gecontroleerd significant te verhogen. Voorafgaand aan de uitvinding van MQTT, werd ongeveer 80% van de data achtergelaten op externe locaties, ook al zouden verschillende bedrijfsniveaus deze data kunnen gebruiken om slimmere beslissingen te maken. Nu maakt MQTT het mogelijk om meer te verzamelen, verzenden en te analyseren van de verzamelde data.

In tegenstelling tot de gebruikelijke poll/response modellen van veel protocollen, welke de neiging hebben om onnodig data verbindingen te verzadigen met onveranderlijke data, maximaliseren MQTT’s publish/subscribe modellen juist de beschikbare bandbreedte.

Wie gebruikt MQTT?

MQTT werd oorspronkelijk ontwikkeld voor lage bandbreedte, high-latency datalinks worden gebruikt in de olie- en gasindustrie. Echter wordt MQTT nu veel toegepast buiten de olie- en gasindustrie – van het regelen van intelligente verlichtingssystemen tot de Facebook Messenger applicatie.

Amazon Web Services heeft onlangs aangekondigd dat Amazon Internet der Dingen (IdD) ook is gebaseerd op MQTT. Al met al lijkt MQTT het meest geschikt voor de systemen die worden gebruikt door industriële organisaties en we kunnen verwachten dat het snelle adoptie tempo alleen maar zal toenemen in de toekomst.

MQTT & Ignition Edge

Ignition Edge by Inductive Automation® is een serie lichte, gelimiteerde, laag-geprijsde Ignition software producten speciaal ontworpen voor het embedden van veld- en OEM-apparaten (Original Equipment Manufacturer) aan de rand van het netwerk.

Toegang tot data van PLC & OPC-UA Servers: maximaal 500 tags en uitgerust met OPC-UA
Werkt naadloos samen met Ignition: Bouw schaalbare en betaalbare enterprise systemen
Volledig cross platform: Werkt op alle versies van Windows op OS X, Linux en meer.

Gerelateerde artikelen