Python (programmeertaal)

< Back

Wat is Python (Programmeertaal)

Python is een geïnterpreteerde, objectgeoriënteerde, hoogstaande programmeertaal met dynamische semantiek. Zijn op hoog niveau ingebouwde datastructuren, gecombineerd met dynamisch typing en dynamische binding, maken het zeer aantrekkelijk voor Rapid Application Development, maar ook voor het gebruik als scripting- of ‘glue’taal om bestaande componenten met elkaar te verbinden.De eenvoudige, gemakkelijk te leren syntax benadrukt de leesbaarheid en verlaagt hierdoor de kosten van programmaonderhoud. Het ondersteunt modules en pakketten, die programma-modulariteit en codehergebruik stimuleren. De Python-interpreter en de uitgebreide standaardbibliotheek zijn kosteloos beschikbaar in bron- of binaire vorm voor alle grote platforms en kunnen vrij worden verspreid.

Programmeurs vallen vaak voor deze code vanwege de verhoogde productiviteit die het mogelijk maakt. Omdat er geen compilatiestap is, is de edit-test-debugs ongelooflijk snel. Het debuggen van programma’s is eenvoudig: een fout of slechte invoer zal nooit een segmentatiefout veroorzaken.

In plaats daarvan wordt een uitzondering gegenereerd wanneer de interpreter een fout ontdekt. Wanneer het programma de uitzondering niet opvangt, drukt de interpreter een stacktracering af.

Een debugger op bronniveau maakt inspectie mogelijk van lokale en globale variabelen, evaluatie van willekeurige expressions, het instellen van breakpoints, stap voor stap door de code bladeren, enzovoort.

De debugger is geschreven in de programmeertaal zelf en getuigt van de introspectieve kracht ervan. Aan de andere kant, is vaak de snelste manier om een programma te debuggen om een paar print statements toe te voegen aan de bron: de snelle edit-test-debug-cyclus maakt deze eenvoudige benadering zeer effectief.

Python vergeleken met andere programmeertalen

Het wordt vaak vergeleken met andere geïnterpreteerde talen zoals Java of JavaScript. De vergelijking met C ++ kan ook verhelderend werken. In deze sectie vergelijk ik Python kort met elk van deze talen. Deze vergelijkingen concentreren zich alleen op de taalproblemen.

In de praktijk wordt de keuze van een programmeertaal vaak bepaald door andere beperkingen uit de praktijk, zoals kosten, beschikbaarheid, training en eerdere investeringen, of zelfs emotionele gehechtheid. Aangezien deze aspecten zeer variabel zijn, lijkt het een verspilling van de tijd om ze te vergelijken met de rest.

De voordelen van programmeertaal: Python

Je kunt eindeloos veel met de programmeertaal doen

Het kan onder andere worden gebruikt voor web development, simple scripting, data analyse, machine learning en bij het ontwikkelen van videogames. Verder kan het worden gebruikt als extensietaal voor applicaties die geschreven zijn in een andere programmeertaal.

Python kent een actieve community

Er zijn vrijwilligers te vinden over de hele wereld die de programmeertaal dolgraag willen optimaliseren. Ook zijn er vaak internationale congressen die als broedplaats dienen voor nieuwe ideeën.

Iedereen, van beginner tot expert

Kan deze programmeertaal begrijpen en gebruiken. De codes zijn te simplificeren en daardoor makkelijk aan te passen. Het is daarom de meest aangeleerde programmeertaal bij bètastudies en informatiebedrijven.

Het heeft een rijke bibliotheek; de Standard Library

Hiermee kunnen de meest uiteenlopende projecten sneller en effectiever worden geprogrammeerd. Veel complexe coderingstaken kunnen worden vereenvoudigd, zodat de codebase gestroomlijnder lijkt.