RTU (Remote Terminal Unit): Wat is het?

< Back

Wat doet een RTU?

Een Remote Terminal Unit (RTU), is een multifunctioneel apparaat dat kan worden gebruikt voor het op afstand monitoren en beheren van diverse apparaten en systemen in de automatisering. Het wordt typisch ingezet in een industriële omgeving. Het lijkt tot een zekere hoogte op een PLC alleen kan het meer.

Een RTU wordt beschouwd als een op zich zelf staande computer, omdat het alle basisonderdelen heeft die een computer definiëren: een processor, geheugen en opslag.

Hierdoor kan het gebruikt worden als een intelligente controller of als een master controller voor andere apparaten die samen een proces automatiseren zoals een gedeelte van een assemblagelijn.

Remote Terminal Units staan ook bekend als Remote Telecontrol Units.

Remote Terminal Unit (RTU) uitgelegd

Remote Terminal Units zijn geavanceerde versies van PLC’s, die alleen de specifieke programmering ladder logic begrijpen. Een RTU is geavanceerd en intelligent genoeg om meerdere processen te beheren zonder gebruikersinterventie of invoer van een intelligente controller of master controller.

Vanwege deze mogelijkheid is het doel van de RTU om te communiceren met Distributed Control Systemen (DCS) en Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) systemen, door telemetrie-data naar deze systemen te sturen.

Maar in de meeste gevallen zijn zelfs RTU’s verbonden met geavanceerdere besturingssystemen, zoals een (daadwerkelijke) computer. Hierdoor wordt de herprogrammering, monitoring en beheer van het gehele systeem makkelijker voor een gebruiker.

Een RTU kan ook de analoge en digitale parameters van de werkvloer monitoren doormiddel van sensoren en data die verkregen is van de aangesloten apparaten en systemen. Vanuit hier verstuurt de RTU data naar het centrale besturingssysteem, zoals in bijna alle soorten productiebedrijven gebeurt (bijv. energie-, olie- en waterdistributiebedrijven).

Een RTU bevat setup-software die de data invoer- en uitvoerstromen verbindt. De software kan protocollen definiëren en zelfs installatieproblemen oplossen.

Afhankelijk van de fabrikant, het doel en het model. Kan een RTU uitgebreid worden met verschillende circuitkaarten. Dit met o.a. communicatie interfaces, extra opslag, back-up kracht en diverse analoge en digitale I/Ointerfaces voor verschillende systemen.

 

Vanwege hun variërende toepassingsmogelijkheden, komen RTU’s in veel verschillende hardware en software configuraties voor en kunnen zelfs totaal niet compatibel met elkaar zijn.

Bijvoorbeeld: RTU’s die in de telecommunicatieautomatisering worden gebruikt, zijn mogelijk niet bruikbaar voor de olie- en gasindustrie. Aangezien de gebruikte processen en hardwaresystemen totaal anders kunnen zijn.