Wat is een RTU (Remote Terminal Unit)?

Een Remote Terminal Unit is een multifunctioneel apparaat wordt gebruikt voor het op afstand monitoren en beheren van diverse apparaten en systemen. Het wordt voornamelijk ingezet in een industriële omgeving.

Het lijkt tot een zekere hoogte op een PLC alleen kan het nog veel meer. Een RTU wordt beschouwd als een op zich zelf staande computer. Dit omdat het alle basisonderdelen heeft die een computer definiëren, zoals een processor, geheugen en opslag. Hierdoor kan het gebruikt worden als een intelligente controller of als een master controller voor andere apparaten die samen een proces automatiseren zoals een gedeelte van een assemblagelijn.

Hoe werkt een RTU?

Remote Terminal Units zijn geavanceerde versies van PLC’s, die alleen de specifieke programmering ladder logic begrijpen. Een RTU is geavanceerd en intelligent genoeg om meerdere processen te beheren zonder gebruikersinterventie of invoer van een intelligente controller of master controller. Vanwege deze mogelijkheid is het doel van de RTU om te communiceren met Distributed Control Systemen (DCS) en Supervisory Control and Data Acquisition (SCADA) systemen, door telemetrie-data naar deze systemen te sturen.

Maar in de meeste gevallen zijn zelfs RTU’s verbonden met geavanceerdere besturingssystemen, zoals een computer. Hierdoor wordt de herprogrammering, monitoring en beheer van het gehele systeem makkelijker voor een gebruiker. Een RTU kan ook de analoge en digitale parameters van de productievloer monitoren. Dit kan doormiddel van sensoren en data verkregen van de aangesloten apparaten en systemen. Vanuit hier verstuurt de RTU data naar het centrale besturingssysteem.

Een RTU bevat setup-software die de data invoer- en uitvoerstromen verbindt. De software kan protocollen definiëren en zelfs installatieproblemen oplossen. Afhankelijk van de fabrikant, het doel en het model kan een RTU uitgebreid worden met verschillende circuitkaarten. Vanwege hun variërende toepassingsmogelijkheden, komen RTU’s in veel verschillende hardware en software configuraties voor en kunnen zelfs totaal niet compatibel met elkaar zijn.