Wat is SQL?

SQL

Wat is SQL?

SQL (Structured Query Language) is een programmeertaal die men gebruikt om te communiceren met relationele databases. Het biedt een gestandaardiseerde manier om gegevens in databases te beheren en manipuleren, zoals het maken, wijzigen en verwijderen van tabellen en het uitvoeren van query’s om gegevens op te halen en te analyseren. SQL wordt veel gebruikt door ontwikkelaars, databasebeheerders, data-analisten en anderen die betrokken zijn bij het werken met databases. Het is een krachtige en flexibele taal die in staat is om grote hoeveelheden gegevens te verwerken en te beheren.

Hoe werkt SQL?

SQL werkt door het gebruik van commando’s (query’s) om te communiceren met relationele databases. De meeste databasesystemen, zoals MySQL, PostgreSQL en Oracle, ondersteunen SQL als standaardtaal voor het beheren van gegevens.

Een SQL-query schrijf je in een specifieke syntaxis die is ontworpen om op een consistente en gemakkelijk te begrijpen manier te communiceren met de database. De query gaat vervolgens naar de database, die de opdracht interpreteert en uitvoert om de gevraagde gegevens op te halen, te bewerken of te verwijderen.

SQL is in staat verschillende soorten bewerkingen uit te voeren op de gegevens in een database, zoals het maken en wijzigen van tabellen, het invoegen, bijwerken en verwijderen van records, het selecteren van specifieke records uit een tabel en het combineren van gegevens uit meerdere tabellen met behulp van joins.

De programmeertaal biedt ook de mogelijkheid om complexe query’s uit te voeren. Hiermee zijn gegevens te groeperen, filteren en samen te vatten.

Over het algemeen werkt SQL door middel van het uitvoeren van query’s die specifieke taken uitvoeren op de gegevens in een database. De resultaten van deze query’s worden opgeslagen, geanalyseerd of weergegeven in rapporten, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van SQL?

• Universele standaard: SQL is een universele standaardtaal voor relationele databases. Dat betekent dat verschillende databasesystemen deze taal ondersteunen en het onafhankelijk is van een specifieke leverancier. Hierdoor zijn gebruikers in staat eenvoudig over te schakelen van de ene database naar de andere en dezelfde SQL-code te gebruiken om gegevens te manipuleren.
  • Eenvoudig in gebruik: het is een eenvoudige taal om te leren en te gebruiken, zelfs voor mensen zonder programmeerachtergrond. Het heeft een gestandaardiseerde syntaxis en een reeks eenvoudige opdrachten die gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn.
  • Krachtig en flexibel: SQL is een krachtige taal die veel verschillende soorten query’s ondersteunt. Het is ook te gebruiken voor complexe berekeningen en analyses. Hierdoor is het zeer flexibel en in te zetten voor verschillende soorten gegevensbeheer en -analyse.
  • Gegevensintegriteit en veiligheid: het biedt ingebouwde ondersteuning voor gegevensintegriteit en -beveiliging, waardoor gegevens in de database veilig en consistent blijven. Het maakt gebruik van transacties om wijzigingen in de gegevens te beheren en beveiligingsmechanismen zoals gebruikersrechten, authenticatie en autorisatie om toegang tot gegevens te beperken.
  • Schaalbaarheid: het is zeer schaalbaar en te gebruiken voor individuele gebruikers en kleine bedrijven, maar ook voor grote ondernemingen en organisaties met enorme hoeveelheden gegevens.
  • Integratie met andere talen en tools: SQL is te integreren met andere programmeertalen en tools, zoals Python, Java en Excel, waardoor het gemakkelijk toe te voegen is in bestaande workflows en toepassingen. Dit maakt het mogelijk om gegevens vanuit verschillende bronnen te integreren en te analyseren met behulp van dezelfde taal en tools.

Hoe verschilt het van andere programmeertalen?

SQL is specifiek ontworpen om te werken met relationele databases, terwijl andere programmeertalen zoals Java, Python en C++ te gebruiken zijn voor verschillende toepassingen, zoals het ontwikkelen van desktop- en mobiele applicaties, het bouwen van websites en meer.

Het heeft zijn eigen syntax en structuur die specifiek is ontworpen voor het werken met databases. Het is een declaratieve taal in plaats van een procedurele taal zoals bijvoorbeeld Python, wat betekent dat SQL zich richt op wat er moet gebeuren in plaats van hoe het moet worden gedaan.

De meeste andere programmeertalen compileren, maar SQL niet. In plaats daarvan voert een specifiek ontworpen database-engine SQL-opdrachten uit en retourneert de resultaten.

SQL genereert voornamelijk resultaten in de vorm van tabellen, waarmee je in staat bent gegevens te selecteren, bijwerken, invoegen of verwijderen in de database. Andere programmeertalen produceren vaak andere vormen van resultaten, zoals numerieke waarden, strings of objecten.

SQL is te gebruiken voor interactieve toepassingen, zoals het opvragen van gegevens uit een database via een webapplicatie of het genereren van rapporten. Andere programmeertalen zijn wel te gebruiken voor zowel interactieve toepassingen als meer geavanceerde toepassingen, zoals het ontwikkelen van ingewikkelde algoritmen voor kunstmatige intelligentie of het bouwen van besturingssystemen.

Hoe schrijf je een query?

Een SQL-query schrijven bestaat uit verschillende stappen:

1. Bepaal eerst welke informatie je wil ophalen uit de database. Bijvoorbeeld: alle klanten die in een bepaalde periode een bestelling hebben geplaatst.
  2. Schrijf de SELECT-statement. Dit is de basis van elke SQL-query. Hiermee geef je aan welke gegevens je wil selecteren uit de database. Bijvoorbeeld:
SQL-query stap 2

Deze statement geeft alle klantnamen en besteldatums terug uit de ‘orders’ tabel.

3. Filter de gegevens op specifieke voorwaarden met behulp van de WHERE-clausule. Bijvoorbeeld:

SQL-query stap 3

Deze statement geeft alleen klantnamen en besteldatums terug van bestellingen die zijn geplaatst tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022.

4. Sorteer de gegevens op een specifiek veld met behulp van de ORDER BY-clausule. Bijvoorbeeld:

SQL-query stap 4

Deze statement geeft klantnamen en besteldatums terug van bestellingen die zijn geplaatst tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022, gesorteerd op besteldatum van nieuw naar oud.

Dit zijn enkele basisstappen om een SQL-query te schrijven. Het is belangrijk om de syntax van SQL goed te begrijpen en te weten welke functies beschikbaar zijn om complexere query’s te schrijven.

Wat zijn de meest voorkomende SQL-opdrachten?

Er zijn veel SQL-opdrachten om uit te kiezen, afhankelijk van de specifieke behoeften van een database. Hier zijn enkele van de meest voorkomende opdrachten:

SELECT: gegevens ophalen uit een database.
INSERT INTO: nieuwe rijen toevoegen aan een tabel.
UPDATE: bestaande rijen in een tabel bijwerken.
DELETE: rijen uit een tabel te verwijderen.
JOIN: gegevens uit meerdere tabellen samenvoegen.
GROUP BY: resultaten groeperen op basis van een bepaalde kolom.
ORDER BY: resultaten sorteren op basis van bepaalde voorwaarden.
WHERE: filteren welke rijen worden geretourneerd op basis van bepaalde voorwaarden.
HAVING: resultaten van GROUP BY filteren op basis van bepaalde voorwaarden.
DISTINCT: unieke waarden van een bepaalde kolom retourneren.

SQL-database toepassen in industriële automatisering

SQL-databases zijn nuttig en veelvuldig toegepast in de industriële automatisering voor het opslaan en beheren van gegevens. Er zijn verschillende toepassingen van SQL-databases in deze branche, zoals:

• Historische gegevens zoals procesgegevens, sensorgegevens, productiegegevens, enz. Dit stelt operators en ingenieurs in staat om trends te analyseren, problemen op te sporen en prestaties te optimaliseren.
  • Het opslaan van alarm- en gebeurtenissengegevens stelt operators en ingenieurs in staat om alarmtrends te analyseren, alarmparameters te configureren en alarmprocedures te verbeteren.
  • Configuratiegegevens zoals de configuratie van controllers, I/O-apparaten, netwerkapparatuur enz. Dit stelt operators en ingenieurs in staat om configuratiegegevens te beheren en te documenteren, en wijzigingen te controleren.
  • Gebruikersgegevens zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, toegangsrechten enz. Dit stelt operators en ingenieurs in staat om toegangscontrole te beheren en beveiligingsrisico’s te verminderen.
  • Extraheer en analyseer gegevens voor rapportage. Dit stelt operators en ingenieurs in staat om prestatierapporten te maken, analyses uit te voeren en trends te identificeren die te gebruiken zijn om de prestaties te verbeteren en problemen op te lossen.

Het gebruik van SQL-databases in de industriële automatisering vereist wel de nodige kennis van databases en SQL-programmering, evenals kennis van de industriële systemen waarop je het wil toepassen. Het is slim om samen te werken met een ervaren database- of automatiseringsingenieur om de juiste databaseoplossing te ontwerpen en te implementeren.

SQL en Ignition

Ignition is een industrieel automatiseringsplatform dat SQL-databases ondersteunt voor het opslaan, beheren en ophalen van gegevens in een breed scala aan toepassingen in de industriële automatisering.

Ignition biedt een geïntegreerde SQL-database-engine genaamd de Ignition SQL Bridge Module. Dit maakt het mogelijk om SQL-databases rechtstreeks in Ignition te integreren en er gegevens van te lezen en naar te schrijven.

Met de SQL-functionaliteit van Ignition zijn gebruikers in staat gegevens van verschillende bronnen te integreren en te analyseren. Dit varieert van procesgegevens van machines en apparatuur tot bedrijfsgegevens zoals productieplanning en voorraadbeheer. Door SQL te gebruiken, is het mogelijk voor gebruikers om complexe query’s en analyses uit te voeren om belangrijke inzichten te krijgen die weer te gebruiken zijn om processen te optimaliseren en de algehele efficiëntie te verbeteren.

Waarom Ignition ten opzichte van andere pakketten?

• Met de SQL Bridge module is er geen extra software of integratietools nodig om SQL-databases te gebruiken in Ignition.
  • Ondersteunt verschillende SQL-databases en biedt ook de mogelijkheid om externe SQL-databases via ODBC of JDBC te gebruiken. Voor gebruikers is het dus mogelijk te kiezen welke database het beste bij hun toepassing past.
  • Ontworpen om snel en efficiënt te zijn, waardoor het ideaal is voor het werken met grote hoeveelheden gegevens. Dit maakt het mogelijk om snel belangrijke inzichten te krijgen en snelle beslissingen te nemen.
  • Ontworpen om te schalen, zodat het werkt met grote hoeveelheden gegevens en een groot aantal gebruikers. Dit betekent dat het gemakkelijk uit te breiden is naarmate de behoeften van de gebruiker groeien.
  • Robuuste beveiligingsfuncties, waaronder rolgebaseerde toegangscontrole en encryptie. Dit betekent dat gebruikersgegevens veilig zijn, zelfs in een omgeving waarin ze gevoelige informatie verwerken.
  • Verschillende mogelijkheden voor het visualiseren van gegevens uit SQL-databases. Dit maakt het gemakkelijk om belangrijke inzichten te communiceren en te delen met andere belanghebbenden.