Wat is Edge Computing?

Hoe edge computing de huidige netwerken verandert

Edge computing is een manier om dataverkeer van IoT-apparaten te stroomlijnen en om lokale data analyses in real-time aan te bieden.

Met edge computing kan data die wordt geproduceerd door Internet of Things (IoT)-apparaten, dichter bij de locatie (bron) worden verwerkt. Dit gebeurt dan in plaats van de data over lange routes naar datacenters of de cloud te sturen.

Door dichter bij de rand van het netwerk data te verwerken, wordt het voor organisaties mogelijk om belangrijke data in real-time te analyseren. Dit is een behoefte van vele organisaties in verschillende industrieën zoals, productie, gezondheidszorg, telecommunicatie en financiën.

Wat is edge computing nu precies?

Volgens het onderzoeksbureau IDC is edge computing: “een vermaasd netwerk van micro datacenters die kritieke data
lokaal verwerken of opslaan en welke alle ontvangen data vervolgens naar een centraal datacenter of cloud
opslagplaats sturen, in een gebied van minder dan tien vierkante meter. ”

Vaak wordt er gerefereerd naar IoT gebruiksscenario’s, waar edge apparaten de data verzamelen
– soms enorme hoeveelheden – en het allemaal naar een datacenter of cloud versturen voor verwerking.

Edge computing filtert de data lokaal, dus een deel van de data wordt al lokaal verwerkt, waardoor de datastroming
naar de centrale opslagplaats wordt vermindert. Meestal wordt dit gedaan door IoT-apparaten welke data overdragen
aan een lokaal apparaat die de data kan verwerken en opslaan en netwerkconnectiviteit heeft.

Data wordt verwerkt op de rand van het netwerk en alle data, of een deel ervan wordt naar
de centrale verwerkings- of opslagplaats gestuurd.

Waarom doet Edge computing ertoe?

Edge computing implementaties zijn ideaal in verscheidende omstandigheden. Een daarvan is wanneer IoT-apparaten slechte connectiviteit hebben en het niet efficiënt is voor IoT-apparaten om constant verbonden te zijn met een centrale cloud.

Andere gebruiksgevallen hebben te maken met wachttijd gevoelige verwerking van informatie.  Edge computing vermindert de wachttijd omdat de data niet over een netwerk naar een datacenter of cloud hoeven te worden getransporteerd voor verwerking.

Dit is ideaal voor situaties waarin wachttijd van milliseconden onhoudbaar kunnen zijn, zoals bij financiële services of productie.

Een voorbeeld van een edge computing implementatie: een booreiland in de oceaan met duizenden sensoren die grote hoeveelheden data produceren. De meeste daarvan kunnen onbelangrijk zijn; maar wellicht is het data die bevestigd dat de systemen nog naar behoren werken.

Die data hoeft niet per se over een netwerk verzonden te worden zodra het is geproduceerd, in plaats daarvan stelt het lokale edge computing systeem de data samen en verzendt het dagelijkse rapporten naar een centraal datacenter of cloud voor langdurige opslag.

Door alleen de belangrijke data te verzenden via het netwerk, vermindert het edge computing systeem de data die over het netwerk gaat.

Een ander gebruik van edge computing is het uitbouwen van de next-gen 5G cellulaire netwerken door telecommunicatiebedrijven.

Kelly Quinn, onderzoeksmanager bij IDC die edge computing bestudeert, voorspelt dat wanneer telecomproviders 5G bouwen in hun draadloze netwerken, zij steeds meer microdatacenters zullen toevoegen die zijn geïntegreerd in of zich vlak bij de 5G-torens bevinden.

Zakelijke klanten zouden dan in deze microdatacenters ruimte kunnen aanschaffen of huren om edge computing te doen, om vervolgens directe toegang  te krijgen tot een gateway naar het bredere netwerk van de telecomprovider, die op zijn beurt weer verbinding kan maken met een openbare IaaS cloud provider.

Edge computing security

Er zijn twee kanten aan de edge computing beveiligingsmedaille. Sommige beweren dat de beveiliging beter is in een
edge computing omgeving, omdat de data niet via een netwerk verzonden wordt en het dicht bij de plaats blijft waar het is gecreëerd.

Des te minder data in een bedrijfsdatacenter of cloudomgeving, des te minder kwetsbare data er zal zijn in zo’n omgeving. Alleen de
keerzijde hiervan is volgens sommige dat edge computing inherent minder veilig is omdat de randapparatuur zelf kwetsbaarder kan zijn.

Bij het ontwerpen van edge of fog computing implementaties moet beveiliging daarom van het grootste belang zijn.
Data encryptie, toegangscontrole en gebruik van VPN tunneling zijn belangrijke
elementen bij het beschermen van edge computing systemen.

Edge-computing termen en definities

Zoals de meeste technologische gebieden heeft edge computing ook zijn eigen definities en termen.
Hier onder worden de meest gebruikte termen en definities omschreven.

Edge devices (randapparatuur):
Dit kan elk apparaat zijn dat data produceert. Dit kunnen sensoren, industriële machines of andere apparaten zijn die data produceren of verzamelen.

Edge:
Wat de rand (edge) is, hangt af van hoe het ingezet wordt. Op het gebied van telecommunicatie is de rand misschien een mobiele telefoon of een zendmast. In de automotive kan de rand van het netwerk een auto zijn. In de productie zou het een machine op de werkvloer kunnen zijn; in bedrijfs-IT kan de rand bijvoorbeeld een laptop zijn.

Edge-gateway:
Een gateway is de buffer tussen de verwerking van edge-computing en het bredere fog netwerk. De gateway is het venster naar de grotere omgeving voorbij de rand van het netwerk.

Fat-client:
Software die enige dataverwerking op randapparaten kan uitvoeren. Dit is in tegenstelling tot een thin-cient, die slechts data kan overbrengen.

Edge computerapparatuur:
Edge computing maakt gebruik van een reeks bestaande en nieuwe apparatuur. Veel apparaten, sensoren en machines kunnen worden uitgerust om te werken in een edge computing omgeving door ze simpelweg toegankelijk te maken voor het internet.

Meerdere hardwareleveranciers beschikken over een reeks robuuste netwerkapparatuur met verharde buitenoppervlakken die bedoeld zijn voor gebruik in het veld.

Een reeks van compute servers, geconvergeerde systemen en zelfs opslaggebaseerde hardwaresystemen zoals de Snowball van Amazon Web Service, kunnen worden gebruikt bij implementaties van edge computing.

Mobile Edge-Computing:
Dit verwijst naar de ontwikkeling van edge computing systemen in telecommunicatie, met name 5G-scenario’s.

Ignition Edge

Ignition Edge by Inductive Automation® is een serie lichte, gelimiteerde, laag-geprijsde Ignition software producten
speciaal ontworpen voor het embedden van veld- en OEM-apparaten (Original Equipment Manufacturer) aan de rand van het netwerk.

Gerelateerde artikelen