Wat is een VPN? En waarom jij er gebruik van zou moeten maken.

< Back

Het internet is namelijk niet veilig! Daarom heb jij een VPN nodig.

Haal meer uit het internet (vooral privacy, anonimiteit en veiligheid) door een VPN te gebruiken voordat je iets online doet!

Wie houdt er nu niet van het internet? Het levert ons informatie, antwoorden en entertainment, binnen enkele seconden, met één druk op de knop.

Waar en wanneer dan ook vanaf onze computers, laptops, smartphones en tablets.

Het is een ‘life saver’ geworden voor studenten, moeders, vaders, oma’s, opa’s, bedrijven, organisaties … of wel iedereen.

Maar het internet is niet perfect. Het heeft een aantal ingebouwde tekortkomingen die je kwetsbaar maken terwijl je online bent.

Dit is iets wat jij zou moeten weten, want hackers, adverteerders, de overheid en andere nieuwsgierige maken hier optimaal gebruik van.

en VPN brengt hier verandering in voor jou

Maar je kunt het internet veiliger en meer privé maken met behulp van een VPN – een virtual private network.

Jij hoort waarschijnlijk steeds vaker over het gebruik van VPN’s voor thuis en tijdens het reizen. Dat komt omdat het belangrijker dan ooit is om slimmer en veiliger van het internet gebruik te maken.

Buiten dat om, wil jij tijdens het internetten worden gevolgd, gecontroleerd en geïdentificeerd zonder jouw medeweten? In de wereld van vandaag is die vrijheid steeds lastiger om te vinden.

Omschrijving van een Virtual Private Network

Hieronder een korte, hulpvolle definitie en alles wat jij moet weten over een VPN.

• Een VPN is een service waar jij je online voor aanmeldt en een maandelijks bedrag voor betaald.
  • Zodra je een account hebt, zou jouw VPN-service “aan” moeten zijn wanneer je online bent.
  • Een VPN, in actie, neemt jouw internetverbinding over en maakt deze veiliger, helpt je anoniem te blijven en helpt je bij het omzeilen van blokkades en het toegang krijgen tot gecensureerde sites.
  • De belangrijkste functie van een VPN is dat het jou een tijdelijk IP-adres geeft, zodat het jouw echte IP-adres kan verbergen van elke website of e-mail waarmee jij verbinding maakt.

Het is virtueel, omdat het lijkt alsof jij een privé-verbinding hebt met een website of een andere computer waarmee jij verbinding maakt.

Het is privé, omdat al jouw websitebezoeken en online activiteiten plaatsvinden tussen jou en de website die je bezoekt.

Het is een netwerk, omdat jij een speciaal netwerk van VPN servers gebruikt over de hele wereld.

Jouw IP adres is een potentieel probleem. Die wil je waarschijnlijk wel verbergen.

Jouw IP adres is een nummer, dat jouw internet provider achter de schermen aan jouw computer toewijst, zodat jij kunt gaan en staan op het internet waar je maar wilt. Je kunt het vergelijken met het nummer van jouw huis.

Dat was het goede nieuws. Het iets wat “slechte” nieuws is dat jouw IP adres ook jouw computerlocatie weggeeft, of je nu thuis of onderweg bent en dat stoort veel computergebruikers.

Waarom…?

Omdat overheden personen kunnen opsporen aan de hand van hun IP adres, met behulp van de internet provider van desbetreffende persoon.

Ook controleren bijna alle online bedrijven allerlei soorten activiteiten die afkomstig zijn van IP adressen. Ze kennen misschien niet je naam, maar ze weten wel precies wat je op hun website doet.

Online bedrijven en netwerken kunnen (en doen) iemands toegang tot een website beperken op basis van hun locatie. Drie keer raden hoe ze weten waar de gebruiker zich bevind. Juist via het IP adres van de gebruiker.

Ten slotte bestaat er nog de mogelijkheid dat een hacker je netwerk binnendringt en apparaten van jou overneemt via jouw IP adres.

Hoe hard IT experts, internet providers en technologiebedrijven het ook proberen, het internet is niet zo veilig of privé als jij zou willen.

Zoals je al merkt hebben we nog lang niet genoeg privacy of veiligheid op het internet, zoals we zouden willen.

Een Virtual Private Network brengt de balans terug

Echter, wanneer je online gaat met een VPN account, valt het kwartje wel jouw kant op. Een VPN account kan direct en continu zorgen voor:

• Meer privacy – Jouw verbindingen kunnen niet worden gekoppeld aan jouw computer (of aan jou). Je kunt elke website bezoeken en jouw ISP (Internet service provider) weet niet waar je bent geweest.
  • Betere beveiliging – VPN verbindingen zijn superveilig. Het netwerk is hackproof en al jouw internetactiviteiten zijn versleutelt en onleesbaar gemaakt tijdens het transport.
  • Meer toegang – Geen blokkades of censuur meer. Ze kunnen niet voorkomen dat ze naar websites gaan op basis van een IP adres.
  • Meer anonimiteit – Jouw echte IP adres is verborgen! Jij bent online niet identificeerbaar omdat je constant een ander IP adres gebuikt.

Bijna alle aspecten van jouw internetervaring blijven hetzelfde, op een paar na. Maar je zult er zoveel meer voldoening uithalen, wetende dat je niet traceerbaar bent.

Een VPN verkrijgen is een eitje. Dus waar wacht je op!

Je hoeft niet te veranderen van internet provider die je thuis of op kantoor gebruikt. Je hoeft ook geen nieuwe apparatuur te kopen, zoals een modem of een  router of een nerd in te huren om het voor elkaar te krijgen.

Het kan allemaal online worden gedaan. Binnen enkele minuten.

Je kunt via VPN diensten verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Kies een aanbieder uit, maak een account en gaan anoniem het internet op.

VPN aanbieders bieden vaak verschillende type plannen aan, afhankelijk van het aantal smart devices waarop jij jouw VPN wilt gebruiken en of je maandelijks wilt betalen.