Wat is Webbased?

Webbased

Wat is webbased?

Webbased betekent dat gebruikers een softwaretoepassing of -programma volledig via een webbrowser gebruiken. Dit betekent dat de toepassing via het internet toegankelijk is vanaf elke locatie met een internetverbinding. Gebruikers zijn in staat de toepassing te openen en te gebruiken zonder dat ze iets op hun computer hoeven te installeren. Webbased applicaties zijn meestal platformonafhankelijk, wat betekent dat ze op verschillende besturingssystemen te gebruiken zijn. Denk aan Windows, Mac of Linux, en op verschillende apparaten, zoals laptops, tablets of smartphones.

Hoe werken deze applicaties in vergelijking met traditionele softwareprogramma’s?

Webbased applicaties werken op een andere manier dan traditionele softwareprogramma’s, die op de computer van de gebruiker zijn geïnstalleerd. Hieronder volgt een vergelijking tussen beide:

• Installatie en toegang: Traditionele softwareprogramma’s moeten op de computer van de gebruiker worden geïnstalleerd voordat ze kunnen worden gebruikt. Webbased applicaties daarentegen zijn toegankelijk via een webbrowser en vereisen geen installatie op de computer van de gebruiker. Dit betekent dat de gebruiker altijd toegang heeft tot de applicatie, ongeacht de locatie of het apparaat dat wordt gebruikt.
  • Gegevensopslag: Traditionele softwareprogramma’s slaan gegevens lokaal op op de computer van de gebruiker. Webbased applicaties daarentegen slaan gegevens op op externe servers, die vaak in de cloud zijn gevestigd. Dit betekent dat de gebruiker toegang heeft tot zijn of haar gegevens vanaf elke locatie met internettoegang.
  • Updates: Traditionele softwareprogramma’s moeten periodiek worden bijgewerkt met nieuwe versies en patches om te blijven functioneren. Webbased applicaties worden daarentegen vaak centraal bijgewerkt op de server en zijn automatisch beschikbaar voor alle gebruikers. Dit betekent dat de gebruiker altijd de nieuwste versie van de applicatie heeft zonder extra handelingen te hoeven uitvoeren.
  • Beveiliging: Traditionele softwareprogramma’s zijn afhankelijk van de beveiliging van de computer waarop ze zijn geïnstalleerd. Webbased applicaties daarentegen zijn afhankelijk van de beveiliging van de server waarop de applicatie wordt gehost. Dit kan zowel voordelen als nadelen hebben, afhankelijk van de kwaliteit van de beveiliging van de server.
  • Samenwerking: Webbased applicaties zijn over het algemeen beter geschikt voor samenwerking en delen van gegevens dan traditionele softwareprogramma’s. Gebruikers kunnen gemakkelijk samenwerken en gegevens delen via de cloudopslag van de applicatie. Traditionele softwareprogramma’s zijn daarentegen meestal beperkter in hun mogelijkheden om samen te werken.

Wat zijn de voordelen van webbased applicaties?

• Toegankelijkheid: Ze zijn te gebruiken vanaf elke locatie met een internetverbinding. Dat maakt het gemakkelijker om toegang te krijgen vanaf verschillende apparaten en locaties. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om te werken waar en wanneer ze maar willen.
  • Geen installatie vereist: Deze applicaties hoef je niet eerst op het apparaat van de gebruiker te installeren. Dit bespaart tijd en geld en elimineert de noodzaak van IT-ondersteuning voor installatie en configuratie.
  • Platformonafhankelijk: Ze zijn meestal compatibel met verschillende besturingssystemen, zoals Windows, Mac of Linux, en verschillende apparaten, zoals laptops, tablets of smartphones.
  • Automatische updates: De applicaties werken vaak automatisch updates bij. Zo hebben gebruikers altijd de meest recente versie van de toepassing.
  • Kostenbesparend: Webbased applicaties zijn vaak minder duur dan het kopen en onderhouden van traditionele softwarelicenties.
  • Samenwerking: Ze bieden een centrale locatie voor het delen van gegevens en informatie. Hierdoor zijn teams in staat beter samen te werken en efficiënter te communiceren.
  • Schaalbaarheid: Dit soort applicaties zijn gemakkelijk te schalen om aan de behoeften van groeiende bedrijven te voldoen.
  • Automatisering: Deze applicaties automatiseren repetitieve taken, zoals rapportage en gegevensinvoer. Dit bespaart tijd en vermindert de kans op fouten, waardoor medewerkers in staat zijn zich te concentreren op belangrijke taken.
  • Efficiëntie: Ze zijn ontworpen om snel en efficiënt te werken. Ze hebben meestal een gebruiksvriendelijke interface en vereenvoudigen vaak complexe processen. Hierdoor zijn werknemers in staat sneller te werken en hun taken gemakkelijker uit te voeren.

Wat zijn de nadelen?

Hoewel webbased applicaties veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar rekening mee moet worden gehouden:

• Afhankelijkheid van internet: Webbased applicaties vereisen een stabiele internetverbinding om goed te functioneren. Als de internetverbinding traag is of wegvalt, leidt dit tot vertragingen of onderbrekingen in het werk.
  • Beveiligingsrisico’s: Het gebruik van deze applicaties brengt ook beveiligingsrisico’s met zich mee. Gegevens staan opgeslagen op externe servers waardoor het voor hackers mogelijk is toegang te krijgen tot deze gegevens als de beveiliging niet goed is ingesteld.
  • Afhankelijkheid van derden: Bedrijven zijn afhankelijk van de diensten van derden om webbased applicaties te gebruiken. Dat betekent dat eventuele problemen of storingen bij deze partijen mogelijk de prestaties van de applicaties beïnvloeden.
  • Compatibiliteitsproblemen: Als compatibiliteitsproblemen optreden met verschillende browsers of besturingssystemen, beperkt dit de functionaliteit van de applicatie.
  • Beperkte offline toegang: Ze zijn afhankelijk van het internet, waardoor het lastig is om offline toegang te krijgen tot gegevens of applicaties als er geen internetverbinding beschikbaar is.

Het is belangrijk om deze nadelen af te wegen tegen de voordelen bij het beslissen of webbased applicaties geschikt zijn voor een bedrijf.

Zijn webbased applicaties veilig?

Webbased applicaties zijn veilig als ze op de juiste manier zijn ontworpen, geïmplementeerd en onderhouden. Net als bij elke andere applicatie is het belangrijk om beveiligingsmaatregelen te treffen om de gegevens van gebruikers te beschermen en de integriteit van de applicatie te waarborgen. Hier zijn enkele tips om jouw gegevens te beveiligen bij het gebruik van webbased applicaties:

• Kies voor elke applicatie een uniek en sterk wachtwoord dat bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd het gebruik van eenvoudige wachtwoorden, zoals “123456” of “password”.
  • Schakel de tweestapsverificatie in voor applicaties die deze functie ondersteunen. Dit betekent dat naast jouw wachtwoord, je een extra beveiligingslaag hebt door bijvoorbeeld een verificatiecode naar jouw telefoon te laten sturen.
  • Gebruik alleen beveiligde netwerken om verbinding te maken met webbased applicaties, vooral als je gevoelige informatie verstuurt. Vermijd openbare WiFi-netwerken of onbeveiligde netwerken waar onbevoegde partijen mogelijk toegang hebben tot jouw gegevens.
  • Zorg ervoor dat jouw besturingssysteem, browser en beveiligingssoftware up-to-date zijn. Software-updates bevatten vaak beveiligingspatches om kwetsbaarheden te verhelpen en jouw gegevens te beschermen.
  • Klik niet op verdachte links of open geen bijlagen van onbekende afzenders. Dit leidt mogelijk tot phishing-aanvallen of malware-infecties die jouw gegevens in gevaar brengen.
  • Kies alleen voor betrouwbare en gerenommeerde applicaties van bekende ontwikkelaars en controleer of de applicatie beveiligd is met SSL/TLS-encryptie.
  • Maak regelmatig back-ups van jouw gegevens en sla deze op een veilige locatie op, zoals een externe harde schijf of cloudopslagdienst.

Het is belangrijk om te onthouden dat het beveiligen van jouw gegevens een doorlopend proces is en dat je alert moet blijven op mogelijke bedreigingen. Door deze tips op te volgen, bescherm je jouw gegevens beter bij het gebruik van webbased applicaties.

Welke bedrijven profiteren het meest van webbased applicaties?

Webbased applicaties zijn nuttig voor een breed scala aan bedrijven, maar vooral voor bedrijven die flexibiliteit en mobiliteit vereisen. Enkele voorbeelden van bedrijven die het meest profiteren van het gebruik van webbased applicaties zijn bedrijven:

• Met werknemers die vanuit huis of op afstand werken, profiteren van applicaties die hen in staat stellen om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens en -software vanaf elke locatie met een internetverbinding.
    • Met vestigingen op meerdere locaties profiteren van applicaties die communicatie en samenwerking tussen teams vergemakkelijken en gegevens delen tussen verschillende afdelingen.
    • Zowel kleine als middelgrote profiteren vanwege de lagere kosten voor infrastructuur, beveiliging en onderhoud. Deze applicaties stellen deze bedrijven in staat om te profiteren van geavanceerde technologieën zonder grote investeringen in hardware en software.
    • Zonder uitgebreide IT-afdelingen profiteren van applicaties die men levert inclusief ondersteuning, onderhoud en beveiligingsupdates.
    • Die afhankelijk zijn van realtime gegevens en analyse, zoals financiële dienstverleners en zorgverleners, profiteren van applicaties die deze gegevens snel en efficiënt verwerken en analyseren.

Wat zijn voorbeelden van webbased applicaties voor industriële automatisering?

Industriële automatisering omvat het gebruik van technologieën en systemen om industriële processen te automatiseren en te optimaliseren. Er zijn verschillende webbased applicaties beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor industriële automatisering. Hieronder staan enkele voorbeelden:

SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition)
    SCADA is een systeem voor het bewaken en beheren van industriële processen en systemen. Het biedt realtime monitoring en controle van processen en is te gebruiken voor het verzamelen en analyseren van gegevens.

MES (Manufacturing Execution System)
    MES is een systeem voor het beheren en monitoren van de productieprocessen in een fabriek. Het biedt realtime inzicht in de productieactiviteiten en is te gebruiken om de efficiëntie en productiviteit van de productielijn te optimaliseren.

ERP (Enterprise Resource Planning)
    ERP is een systeem voor het beheren van bedrijfsprocessen, zoals voorraadbeheer, inkoop, verkoop, productieplanning en financiële administratie. Het biedt een geïntegreerd overzicht van de bedrijfsprocessen en is te gebruiken voor het optimaliseren van de bedrijfsvoering.

HMI (Human Machine Interface)
    HMI is een systeem voor het weergeven van de status van industriële processen en systemen op een grafische interface. Het biedt realtime informatie over de prestaties van machines en is te gebruiken voor het bewaken en beheren van industriële processen.

PLC-programmering (Programmable Logic Controller)
    PLC-programmering is een systeem voor het programmeren van PLC’s, die productiebedrijven gebruiken voor het automatiseren van industriële processen. Het biedt een interface voor het programmeren van de PLC en het testen van de code voordat men hem upload naar de PLC.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van webbased applicaties voor industriële automatisering. Er zijn nog veel meer applicaties beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor verschillende industriële toepassingen. Iedere soort applicatie heeft daarnaast nog een verscheidenheid aan leveranciers om uit te kiezen.

Webbased en Ignition

Ignition is een krachtig industrieel automatisering software platform waarmee ontwikkelaars webbased applicaties kunnen bouwen voor realtime monitoring, controle en data acquisitie.

Een van de belangrijkste voordelen van Ignition is de webbased architectuur, waardoor gebruikers toegang hebben tot hun applicaties vanaf elk apparaat met een web browser, zonder de noodzaak van gespecialiseerde software of hardware. Dit betekent dat gebruikers in staat zijn hun industriële processen overal ter wereld te monitoren en te controleren met behulp van een laptop, tablet of smartphone.

Ignition’s webbased architectuur maakt het ook gemakkelijk om applicaties te implementeren en te beheren op meerdere locaties of faciliteiten, en om te integreren met andere systemen en technologieën. Deze flexibiliteit en schaalbaarheid hebben Ignition een populaire keuze gemaakt voor een breed scala van industrieën, waaronder productie, energie, voedsel en drank, en meer.