Ignition Premier (Gold) Integrator since 14-06-2017

MES software

MES Software: hoe werkt het?

MES software ofwel Manufacturing Execution System software is een databasesysteem. Zo’n MES databasesysteem beheert en bewaakt het werk wat gaande is op de werkvloer.

Een MES systeem houdt alle productie informatie real-time bij en ontvangt van minuut tot minuut gegevens van de werkvloer.

Alhoewel MES systemen kunnen worden gebruikt als zelfstandige opererende systemen, worden ze steeds meer geïntegreerd met ERP systemen.

Het uiteindelijke doel van een MES systeem is het verbeteren van de productiviteit en voor tijdsbesparing zorgen op het productieproces.

Door MES met ERP software te integreren is het mogelijk, voor fabrieksmanagers, om leveringen van producten die van hoogwaardige kwaliteit zijn te garanderen op een tijdige en kosteneffectieve manier.

Inhoudsopgave wat is MES Software:

Ignition MES software Productie Analyse

Ignition MES software Productie Analyse

Inzet MES software

Een MES systeem wordt vooral ingezet voor het ondersteunen van voorkomende (productie) management werkzaamheden. Deze werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit:

Toewijzen en bijhouden van middelen
Bijhouden van stamgegevens
Voorbereiding van de uitvoer van werkorders
Administreren van gegevens en materiaal

Hoewel een MES systeem zich oorspronkelijk richt op productie kan het ook nog op andere manieren worden ingezet. U moet hierbij denken aan onderhoud, kwaliteitscontroles en interne logistiek.

Wat zijn de voordelen van MES systemen

Door de inzet van een MES systeem kun je een productieproces realiseren dat vlekkeloos verloopt en voorzien wordt van real-time feedback van de gemaakte veranderingen. Andere voordelen kunnen zijn:

Minder restanten en schroot, inclusief snellere set-up tijden
Nauwkeuriger vastleggen van kostenposten (zoals werkzaamheden, schroot, downtime etc.)
Verminderde voorraad door het verwijderen van “just-in-case” voorraad
Verbeterde “up-time”
Papierloze werkstromen

De voordelen van een MES Systeem

Meer winst door MES software

 • Verhoog Uw Uptime

  “Het is echt heel moeilijk om geld te verdienen als de machines niet actief zijn” zegt Ard, directeur AT-Automation. “In een modern MES systeem zal planning en onderhoud geïntegreerd zijn. Een opdracht of onderdeel zal niet worden ingepland tenzij de inventaris bron beschikbaar is, de machine goed onderhouden is en de juiste tooling klaar is.”

 • Reduceer Uw kosten

  Een fabrikant was in staat om drie inactieve vorkheftrucks te laten draaien als gevolg van een verbeterde planning en zichtbaarheid. “Ze hoefden niet langer te haasten om materiaal te vinden om de lijn draaiende te houden of te voldoen aan een spoedlevering. Hun klantenservice verbeterde enorm en de werknemerstevredenheid schoot omhoog.”

 • Kosten nauwkeuriger in de gaten houden

  Met een MES, kan arbeid, restanten, downtime, tooling. Een tool is vaak een klein programma voor het uitvoeren van algemene taken) en andere kosten direct bekeken worden vanuit de werkvloer terwijl het gebeurt.  Dit maakt de informatie betrouwbaarder en bruikbaar voor het prijzen van nieuw werk en heronderhandelen van niet rendabele handelsactiviteiten.

 • Reduceer Uw inventaris

  Weg met Uw “just-in-case” inventaris, want inventarislijsten worden voortdurend geüpdate met nieuwe productie, restanten, non-conform materiaal etc. Met een MES, zullen de inkopers, verzenders en planners weten welk materiaal er echt nodig is!

 • Minder restanten en afvalverspilling

  Sinds set-ups (opstartprocedure computers) de neiging hebben snel en consistent te zijn, kunnen problemen direct worden geïdentificeerd en kan het productieproces gestopt worden, hierdoor wordt het aantal slechte onderdelen en afvalmateriaal beperkt.

Zijn er ook Nadelen?

Ja, die zijn er. Een van de grote nadelen bij het implementeren van MES is de mogelijkheid dat
het (productie) personeel er niet mee wilt werken. Sommige medewerkers vinden de nieuwe methode en de
hoeveelheid informatie die wordt verzamelt te opdringerig.

In het uiterste geval stappen de medewerkers naar de vakbond om hun gelijk te halen.
De beste manier om dit tegen te gaan is om een gefaseerde implementatie toe te passen.
Dit gecombineerd met trainingen die de voordelen voor medewerkers benadrukken.

Er achter komen wat Uwspecifieke voordelen zijn? Stel Uzelf deze 13 vragen die de voordelen van een MES systeem onthullen

Waar U op moet letten bij het aanschaffen van een MES systeem:

Wat voor type koper bent U?

De eerste stap bij het evalueren van MES software is om te kijken wat voor type koper U bent.
Meer dan 90 procent van de softwarekopers valt in een van deze drie groepen:

De Alles-in-een Systeem Koper

Deze kopers hechten veel waarde aan naadloze integraties van data en processen. Dit kan vaak gerealiseerd worden door één systeem aan te schaffen die alle gewenste functies kan uitvoeren.

Ze geven bijvoorbeeld de voorkeur aan een compleet software systeem voor het inschatten van hun nog te plannen werkzaamheden en te maken kosten.

Een systeem dat de inschatting automatisch omzet in een budget voor het project management en facturen koppelt aan de projectstatus en specifieke taakkosten.

De Specifieke Koper

Dit zijn vaak kopers die zijn gespecialiseerd in één gebied. Bijvoorbeeld in het maken van proces set points. Dit soort bedrijven waarderen oplossingen die speciaal ontworpen zijn voor hun specifieke behoeften.

Ze hebben waarschijnlijk alleen een gerichte functionaliteit nodig, zoals de mogelijkheid om te communiceren met een specifiek besturingssysteem voor computerbewegingen.

De “Kleine” Fabrikant

Kleinere organisaties hebben vaak een beperkt budget om aan software te besteden en niet de nodige IT hulpmiddelen. In veel gevallen staan ze voor een dilemma: een nieuw softwaresysteem of een nieuwe machine.

Deze kopers hebben behoefte aan rendabele MKB productieoplossingen die gemakkelijk te implementeren en te gebruiken zijn.

Sommige zullen de voorkeur geven aan complete softwaresystemen, terwijl anderen misschien maar één enkele oplossing willen, zoals de benodigde materialen voor productie of productieplanning.

Interesse in een MES oplossing?

Ignition MES by Inductive Automation® Software

Wilt U meer weten over de MES software die wij aanbieden bij AT-Automation? Ga dan nu nog naar onze MES pagina en leer waarom
Ignition HET platform is om jouw productieproces te verbeteren en winstgevender te maken.

mes ignition

“AT-Automation Adviseert: SCADA & MES voor een Proces, zonder Stress”

Meer weten over Ignition MES

"het aangrijppunt voor het helpen verbeteren van de productiviteit en winstgevendheid van Uw organisatie"

Bedrijven die op Ignition rekenen:

Meer interessante MES artikelen :

Ontdek hier meer basis informatie over industriële automatisering: