Windows Server 2012/R2 binnenkort end-of-life

Het belang van compatibiliteit, beveiliging en efficiëntie voor de bedrijfsvoering

Windows Server 2012/R2 end-of-life

Naderende gevolgen voor jouw Windows Server 2012/R2

Voor gebruikers van de Windows Server 2012/R2 is het essentieel om te weten dat Microsoft heeft aangekondigd dat deze versie hun end-of-life datum bereikt op 10 oktober 2023. Dit heeft enkele belangrijke gevolgen waar rekening mee gehouden dient te worden:


  • Beveiligingsrisico’s: Na 10 oktober zal Microsoft geen beveiligingsupdates meer uitbrengen voor Windows Server 2012/R2. Dit betekent dat jouw server kwetsbaar kan worden voor beveiligingsrisico’s zoals malware, hacks en gegevensinbreuken.
  • Naleving van regelgeving: Als jouw bedrijf specifieke regelgeving volgt met betrekking tot software-ondersteuning en beveiligingsupdates, kan het gebruik van een niet-ondersteund besturingssysteem problemen veroorzaken met de naleving van deze regelgeving.
  • Intensief preventief onderhoud: Het gebrek aan beveiligingsupdates kan leiden tot een grotere behoefte aan preventief onderhoud en monitoring om uw server te beschermen tegen beveiligingsproblemen.
  • Compatibiliteitsproblemen: Nieuwe softwareapplicaties en hardware kunnen mogelijk niet goed werken op een verouderd besturingssysteem zoals Windows Server 2012/R2. Dit kan leiden tot compatibiliteitsproblemen en beperkingen in de mogelijkheden van jouw server.
  • Verlies van ondersteuning: Microsoft zal na 10 oktober geen technische ondersteuning meer bieden voor Windows Server 2012/R2. Dit betekent dat er geen toegang meer is tot officiële ondersteuning en assistentie bij problemen.

Welke stappen kun je nemen?

Om deze gevolgen te vermijden, adviseert het ministerie van Economische Zaken Nederlandse gebruikers zo snel mogelijk te updaten naar een nieuwere versie, bij voorkeur Windows Server 2022. Het is belangrijk te realiseren dat het upgraden van een Windows Server-besturingssysteem een complexere taak is dan het upgraden van een besturingssysteem voor laptops/desktops. Het vereist vaak een migratiepad, wat de doorlooptijd kan vergroten.

Wie meer tijd nodig heeft om de migratie te voltooien, heeft nog een laatste uitweg. Er bestaat ook nog de optie om tegen betaling beveiligingsupdates en bugfixes te ontvangen voor de Windows Server 2012/R2, zelfs na 10 oktober. Dit staat bekend als Extended Security Updates (ESU’s). Houd er wel rekening mee dat deze ondersteuning per apparaat moet worden aangeschaft.

Zorgeloos upgraden: Check de compatibiliteit van jouw huidige productiesoftware

Wanneer wordt overwogen om de Windows Server 2012/R2 te upgraden naar een latere versie, zoals de Windows Server 2022, is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat bestaande productiesoftware moeiteloos samenwerkt met het nieuwe besturingssysteem. Immers, bedrijfscontinuïteit en beveiliging staan voorop!

De vraag die gesteld moet worden is: is mijn kostbare productiesoftware compatibel met dit nieuwe besturingssysteem? Als dat het geval is, dan kun je gerust zijn, want dit betekent dat er geen nieuwe problemen op de loer liggen.

Mijn software is niet compatibel, wat nu?

Dan is het tijd om de bestaande productiesoftware te vervangen door nieuwe compatibele software, zodat alle software die op de server draait voldoet aan de nieuwste standaarden. Uiteraard is dit ook hét moment om te bekijken of de huidige productiesoftware nog voldoet aan de wensen en eisen van de organisatie, voor nu én in de toekomst! Het is de uitgelezen mogelijkheid om te bekijken wat de standaard is en waar de wereld van productietechnologie naar toe gaat. Vernieuwen naar een flexibele en toekomstbestendige oplossing kan dan een optie zijn. Zoals recent veel bedrijven om bovenstaande redenen zijn overgestapt naar Ignition van Inductive Automation.

Ignition biedt niet alleen volledige compatibiliteit met moderne besturingssystemen zoals de Windows Server 2022, maar het is specifiek ontwikkeld om moeiteloos te integreren met bestaande – verschillende – industriële systemen en software. Je kunt dus profiteren van de voordelen van een up-to-date besturingssysteem zonder afstand te doen van je overige software-investeringen.

Wat Ignition krachtig maakt, is dat het niet beperkt blijft tot slechts één aspect van productieautomatisering. Het biedt ondersteuning voor een breed scala aan functionaliteiten, waaronder HMI, SCADA, MES en IIoT, en kan worden afgestemd op jouw specifieke behoeften. Ignition is niet alleen schaalbaar, maar ook uiterst flexibel, wat betekent dat je in staat bent om bestaande productiesystemen te optimaliseren, nieuwe technologieën moeiteloos te integreren en efficiëntie te verbeteren.

Benieuwd naar Ignition als alternatief?

Vraag nu in één keer alle informatie op die je nodig hebt:

  • Krijg gratis de volledige versie van Ignition
  • Ervaar een live (online) demo
  • Ontvang de prijslijst

100% gratis & vrijblijvend

Anderen bekeken ook

Bart Mans nieuwe mede-eigenaar AT-Automation in Weert

Bart Mans nieuwe mede-eigenaar AT-Automation in Weert

Bart Mans is per 1 januari 2023 ingestapt als partner en is nu samen met oprichter Ard Triepels de trotse eigenaar van AT-Automation. Met de toetreding van Bart Mans tot de directie zijn we klaar voor de verdere groei en professionalisering van het bedrijf.

Lees meer
Schaalbare industriële automatiseringsoplossingen

Schaalbare industriële automatiseringsoplossingen

Ontdek direct hoe toekomstbestendig jouw SCADA-systeem is aan de hand van een checklist. Heb je vragen met “nee” beantwoord? Meld je dan aan voor het webinar op dinsdag 21 juni 2022 en maak kennis met onze schaalbare industriële automatiseringsoplossing.

Lees meer
Open chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kan ik je ergens mee helpen?