Ignition Premier (Gold) Integrator since 14-06-2017

OEM

Wat is OEM

OEM staat voor Original Equipment Manufacturer, het is een wat misleidende term die wordt gebruikt om een bedrijf te beschrijven dat een speciale relatie heeft met producenten. OEM’s zijn fabrikanten die het product van een ander bedrijf verkopen onder hun eigen naam.

OEM hard- en software wordt verpakt voor distributie voor bedrijven die systemen bouwen. Deze bedrijven zijn de Original Equipment Manufactures. Dit is de reden waarom OEM producten meestal worden verkocht in een generieke doos of wikkel in plaats van retailverpakkingen. Ze zijn niet bedoeld om in de winkel te liggen.

En dat doen ze in de meeste gevallen dan ook niet. De meeste winkels verkopen nooit OEM producten. Online winkels zijn echter niet geïnteresseerd in retailverpakkingen, dus ze zijn meer dan gelukkig om deze producten in te slaan en ze te verkopen aan klanten. Online retailers weten namelijk dat er genoeg koopjesjagers zijn die opzoek zijn naar de laagst mogelijke prijs.

Sommige gebruikers vragen zich af of OEM software legaal is voor een consument om te kopen. Ja, dat is zo. Maar er zijn bepalingen aan het product verbonden die jij accepteert wanneer je het product koopt.

Original Equipment Manufacturer

OEM Vergelijkbaar met VAR

OEM is vergelijkbaar met VAR

Terwijl Original Equipment Manufacturer vergelijkbaar is met een VAR (Value-added reseller), verwijst het specifiek naar de wijze waarop een bedrijf een product verkoopt onder zijn eigen naam en zijn eigen garantie, support en licentie van het product beidt.

De term is daarom misleidend omdat OEM’s niet de originele fabrikanten zijn; ze passen alleen het originele product aan.

Een voorbeeld van OEM

Wanneer een computertechnologieproducent zijn product produceert, bijvoorbeeld een videokaart, maken ze meestal twee of meerdere versies van het product.

Een versie wordt door de fabrikant rechtstreeks gedistribueerd naar de consumentenmarkt, met eigen branding en eigen garantie en support.

De andere versies van de geproduceerde producten worden verdeeld over de OEM’s en geautoriseerde re-seller distributiekanalen van de fabrikant.

Meestal zijn Original Equipment Manufacturer producten van dezelfde kwaliteit als de retailversies, maar de garanties kunnen anders zijn, de handleiding en benodigde software kunnen niet zijn inbegrepen en de kabels en aansluitingen die nodig zijn voor installatie zijn mogelijk niet meegeleverd.

In sommige gevallen kunnen grote hoeveelheden van het product in bulk worden gekocht door de OEM voor massaproductie van voorgebouwde systemen.

Ontdek hier meer basis informatie over industriële automatisering: