Ignition Premier (Gold) Integrator since 14-06-2017

Even terug in de tijd…

“Het begon allemaal voor mij toen ik (Ard Triepels, Directeur AT-Automation) mijn eerste baantje startte bij Philips. Ik kon hier aan de slag als panelenbouwer. Na een tijd hiermee aan de slag te zijn geweest, ging mijn aandacht vaak uit naar de programmeurs.

Uit mijn eigen nieuwsgierigheid ben ik toen over de schouders van programmeurs mee gaan kijken. Daar is toen mijn interesse ontstaan om zelf te gaan leren programmeren. Ik heb toentertijd van mijn hard verdiende geld een PC gekocht om mijzelf te leren programmeren. Dit is me gelukt.

Na mijn baan bij Philips ben ik als storingsmonteur bij Rieter (nu Autoneum) begonnen. Hier ben ik het vak PLC programmeren meester geworden. Wat er uiteindelijk toe leidde dat ik bij Inalfa terecht kwam. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met robots.

In het begin lag hier niet zo mijn interesse, maar na enige tijd kreeg ik er steeds meer plezier aan. Zo heb ik bij Inalfa geleerd robots te programmeren. Ik begon met kleine modificaties, maar als gauw groeide ik door binnen diverse afdelingen tot robotspecialist.

Tijdens mijn werk kreeg ik vaak te maken met buiten firma’s, die een prijs kwaliteit verhouding hadden die gewoon totaal nergens op sloeg of dat de prijzen te hoog waren voor de kwaliteit die geleverd werd.

De frustratie die daardoor bij mij ontstond heeft er toe geleid dat ik voor mijzelf ben begonnen. In mijn begin jaren ben ik begonnen met machinebesturingen, ontwerpen, bouwen en procesoptimalisatie.

Wat ik vooral interessant vond was tact tijd optimalisatie. Door dit goed toe te passen kan je meer producten realiseren in een kortere tijd. Alleen is dit maar ten dele waar, je moet namelijk ook zorgen dat je machine betrouwbaar is en blijft. Hier hield ik toen al rekening mee.

Voor mij was een goede optimalisatie niet alleen meer producten produceren maar om er ook voor te zorgen dat de machine constant was. Niet zo hard mogelijk laten draaien, maar zo optimaal mogelijk.

Medewerkers die de productie niet bij kunnen houden, grondstoffen die niet op tijd bij de machines zijn of andere oorzaken van machine stilstanden. Waarom gebeurd dit? Vaak is het niet duidelijk wat deze kleine verstoringen veroorzaakt. Is het de ombouw die te lang duurt of wordt er iets niet efficiënt uitgevoerd?

Er zijn dus een heleboel factoren waar je rekening mee moet houden om je productproces goed te kunnen laten verlopen. Gelukkig zijn er tegenwoordig prachtige software oplossingen die dit perfect inzichtelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld een MES systeem.

Met een MES systeem kun je opnames maken en koppelingen met machines. Wat vaak nu nog op papier wordt gedaan kan gedigitaliseerd worden. Al deze informatie is dan direct (real-time) beschikbaar in dit geautomatiseerde systeem.

Met de kwaliteit van producten gaat het nog vaak mis. Er worden nog steeds te weinig goede kwaliteit producten gemaakt. Vaak wordt data van het proces opgeslagen in Excel bestanden, deze bestanden zijn vaak niet goed gestructureerd.

Het management krijgt vaak pas dagen later de data te zien. En hoe kun je nu goede beslissingen maken op wat er gebeurd is? Niet. Hier valt nog veel te winnen. Want data kan tegenwoordig real-time (wanneer het daadwerkelijk gebeurt) bekeken worden.

Het doet mij denken aan een oude examen vraag van mij. In die vraag stond eigenlijk de beste vraag die je je in deze industrie kunt bedenken. Wat is meten? Het antwoord is zo simpel dat het hier toch nog vaak mis gaat. Maar het antwoord is zoals je zelf al dacht: Meten is Weten.

Ik denk persoonlijk dat je alleen een bedrijf kunt leiden als je weet wat er gaande is. Je kunt wel met 120 kilometer per uur een blinde bocht in gaan, maar de kans dat je in de vangrails eindigt is zeer groot.

Je zou het kunnen zien als het kinderspelletje waarbij je het kind blinddoekt en door een doolhof moet leiden door instructies te geven hoe hij/zij moet lopen. Het kind dat de beste instructies (actuele informatie) krijgt, die wint!

Veel mensen denken: wat is er fout gegaan. En daar sturen ze dan op bij. Maar is dat de juiste manier? Bij AT-Automation denken wij hier anders over. Wij denken dat we moeten bijsturen op wat er NU gebeurt en niet op wat er gebeurd is.”

Met vriendelijke groet,
Directeur AT-Automation

Ard Triepels

 

Bij AT-Automation Oplossingen Op Maat, Bel Ons Vandaag  |.   +31(0)495 622 554  |   info@at-automation.nl