Onze Werkwijze

Bekijk hoe wij projecten aanpakken en wat je van ons kan verwachten

Onze Belofte

Bij AT-Automation houden we van transparantie. Door middel van onze merkbelofte is het voor klanten duidelijk wat men van ons en onze projecten kan verwachten. Niet alleen voor onze klanten, maar ook voor onze medewerkers geeft deze belofte aan waar AT-Automation voor staat. Onze medewerkers omarmen deze waarden en gebruiken ze als drijfkracht tijdens projecten.

Een familiebedrijf dat opvalt als het om automatiseren gaat. Waar anderen automatiseren, halen wij meetbaar resultaat, door te automatiseren. We volgen bewust een ander pad. Een pad dat volledig wordt bepaald door het beoogde resultaat voor onze klant. Hoe we dat doen? Door samen te werken. Vertrouwen te verdienen en medeverantwoordelijk te zijn voor dit resultaat. We begrijpen de uitdaging van onze klant om vervolgens alles, maar dan ook ALLES te doen om een positief resultaat te behalen (en het liefst een beetje meer). Waarom? Omdat we pas tevreden zijn als dit resultaat onze inzet voor 100% rechtvaardigt. Dát verdient onze klant.

AT-Automation

Onze Werkwijze

Maar hoe gaat een project bij ons dan in zijn werk? Laten we meteen even duidelijk maken dat het niet AT-Automation’s project is, maar een project van ons samen. Een bundeling van krachten zal leiden tot een optimaal resultaat. Want laten we eerlijk zijn, interne informatie is key om jouw productieproces inzichtelijk in kaart te brengen.

Stap 1: Samenstellen projectteam

Wanneer het gehele voortraject is geweest en er voor AT-Automation is gekozen als automatiseringspartner, zal er allereerst een projectteam worden samengesteld. Dit projectteam bestaat uit:

Teamleden AT-Automation

 • Engineers die daadwerkelijk jouw applicatie zullen realiseren
 • Een projectmanagement welke het overzicht gedurende het project houd en het verloop van het project controleert

Teamleden van de klant

 • Degene die daadwerkelijk met de applicatie gaat werken, de gebruiker
 • Projectverantwoordelijke welke eventueel ook de gebruiker kan zijn

Stap 2: Vooronderzoek

Wanneer het projectteam is samengesteld en de rollen voor iedereen duidelijk zijn, starten we het vooronderzoek. In deze fase onderzoeken we het volgende:

We analyseren de huidige werkwijze waardoor we een indicatie krijgen over de eisen aan het op te leveren product

De kansen en risico’s, welke we uiteraard direct meenemen tijdens de ontwikkeling van de applicatie

Om een compleet beeld te krijgen, hebben wij inzicht nodig in alle technologieën die gebruikt worden op de productievloer

Voor een vliegende start is het daarom erg belangrijk dat wij nauw contact hebben met onze klant om de huidige situatie in kaart te kunnen brengen. Voor ons is het namelijk gemakkelijker om vooraf alles inzichtelijk te hebben. Zo kunnen we daarna direct aan de slag en dit voorkomt dat we achteraf niet nog onnodig veel tijd kwijt zijn om bepaalde dingen aan te passen.

Stap 3: Plan van aanpak

Nadat we alle informatie van het vooronderzoek compleet hebben, kunnen we de scope van het project bepalen. Hierin wordt opgesteld welke onderdelen allemaal bij het project horen. Dit doen we om te verduidelijken wat jij, als klant, kan verwachten aan het einde van het project om eventuele misverstanden te voorkomen. Daarnaast is het voor engineers meteen overzichtelijk wat er allemaal gedaan moet worden.

Tijdens onze projecten werken we met de Scrumban-methode, een combinatie van de beste technieken van Scrum en Kanban. Scrum zorgt voor duidelijke afspraken en tussentijdse/gedeelde opleverpunten, waar Kanban een visualisatie bied van de workflow en methodes om kwaliteit te waarborgen. Scrumban is daarom ideaal om toe te passen op de ontwikkeling van automatiseringssoftware.

Scrumban-methode

Stap 4: Wireframes ontwikkelen

Tijdens deze stap worden taken aangemaakt om de volledige applicatie als wireframe te ontwikkelen. Hierbij wordt dus alleen gewerkt aan de lay-out en de inhoud van de verschillende schermen van de applicatie. Functies die achter de schermen werken worden gedurende deze stap niet ontwikkeld.

Onze UI-/UX-designer zal zich in deze fase mengen en zorgt niet alleen voor een mooi ontwerp van de applicatie, maar richt zich ook op de volledige (gevoels)ervaring van gebruikers. Hij kijkt naar de interactie tussen de gebruiker en de visuele vormgeving hiervan. Daarnaast zorgen wij voor een responsive design, zodat jouw applicatie er niet alleen op de desktop goed uit ziet, maar ook op een tablet of mobiele telefoon.

Hieronder zie je een voorbeeld van één van de wireframes voor onze klant AB Mauri. In de volgende stappen zullen we deze klantcase terug laten komen, om de ontwikkeling per stap te kunnen laten zien.

Stap 5: Controle en definitieve keuze wireframes

Tijdens deze stap wordt de volledige applicatie als wireframe vergeleken met het plan van aanpak welke is opgezet in stap 3. Indien er wijzigingen toegepast moeten worden, kunnen deze nu nog uitgewerkt worden.

In deze stap wordt duidelijk zichtbaar hoe de applicatie er uit zal komen te zien. In de afbeelding hieronder zie je één van de definitieve wireframes van onze klant AB Mauri. Dit wordt gezien als een product demo binnen AT-Automation. Wanneer akkoord, gaat de ontwikkeling van de uiteindelijk op te leveren applicatie van start.

Stap 6: Taken aanmaken en verdelen in sprints

Nadat de wireframes definitief zijn gekozen, worden alle taken die nodig zijn om tot het gewenste eindresultaat te komen aangemaakt en verdeeld in sprints. In deze stap worden dan ook het aantal benodigde sprints bepaald. Aan de hand van de prioriteit van taken wordt bepaald welke taken in welke sprint terecht komen.

Hieronder zie je hoe dit in zijn werk gaat. Vanuit de product backlog, worden er taken verdeeld over de sprints en deze sprints worden een voor een afgewerkt tot dat alle sprints zijn geweest. Meer informatie over wat er precies in een sprint gebeurd, zie je bij stap 7.

Stap 7: Sprints uitvoeren

Zodra aan een taak wordt begonnen, beweegt deze door de volgende stappen:

O            Ontwikkeling
T             Testen
A             Acceptatie
P             Productie

Dit betekent dat er na iedere sprint een gedeelte van de software klaar is voor gebruik. Soms komt het voor dat het gemaakte gedeelte, functionaliteit van een volgende sprint nodig heeft. In dit geval worden de laatste 3 stappen voor zover mogelijk doorlopen. In de latere sprint zullen deze 3 stappen dan nogmaals worden doorlopen waar dit eerder niet mogelijk was.

Op het einde van elke sprint wordt een retrospective sessie én een sprint review georganiseerd . Tijdens deze retrospective meeting beantwoorden alle teamleden de volgende vragen:

 • Wat ging er goed?
 • Wat hebben we geleerd?
 • Wat moeten we niet meer doen?
 • Wat moeten we wel gaan doen?

De sprint review wordt gehouden met de klant waarbij de volgende vragen worden behandeld:

 • Is de sprint naar verwachting uitgevoerd?
 • Is het opgeleverde gedeelte zoals eerder gedefinieerd?
 • Missen er zaken om het opgeleverde gedeelte te gebruiken?

Klantcase AB Mauri

Als alle sprints voltooid zijn is de op te leveren applicatie compleet en getest. Ben je benieuwd het eindresultaat? Bekijk dan hier de volledige klantcase van AB Mauri.

Stap 8: Evaluatie

Wanneer alle sprints voltooid zijn, komen we met het gehele projectteam samen om het projectverloop te evalueren. Daarbij komen ook eventuele verbeteringsmogelijkheden aan bod, die we meenemen om onszelf maar ook onze projecten te optimaliseren in de toekomst. Ook wordt er gekeken naar eventuele vervolgstappen.

Service na ontwikkeling applicatie

In het begin zullen er nog veel vragen zijn over de applicatie. Daarom bieden wij extra ondersteuning na afronding van het project. Daarnaast zorgen wij dat, door goed onderhoud, de applicatie ten alle tijden zo optimaal mogelijk blijft draaien. En wanneer er een update is, zal dit zonder de productie te onderbreken gebeuren.

Elk systeem is natuurlijk anders en de systemen waar wij mee werken is waarschijnlijk nieuw voor jou en jouw collega’s. Maar wist je dat wij ook trainingen aanbieden zodat jullie binnen een mum van tijd al kunnen werken met onze systemen?