Ignition Premier (Gold) Integrator since 14-06-2017

Een PLC (programmable logic controller) is een computer speciaal ontworpen om machines en processen te beheersen. Een PLC is vergelijkbaar met een normale PC, want ook hier wordt er gebruik gemaakt van een CPU, geheugen,  software en communicatie.

In tegenstelling tot een PC is een PLC ontworpen om te overleven in een robuuste industriële werkomgeving  en om flexibel te zijn met de in- en uitgangen naar de echte wereld.

De componenten die in een PLC  zitten zijn onderverdeeld in drie kerngebieden:

  • De stroomvoorziening en het rek
  • De centrale verwerkingseenheid (CPU)
  • De input/output (i/o) sectie.

PLC’s zijn er in vele soorten en maten. Sommige zijn zo klein dat ze zelfs in uw borstzak passen, terwijl andere controlesystemen grote PLC rekken vereisen.

Kleinere PLC’s zijn meestal ontworpen met vaste I/O-punten. Maar in dit voorbeeld richten we ons op de  modulaire rek-gebaseerde systemen.

We noemen een rek modulair als er op het rek veel verschillende soorten I/O-modules geplaatst kunnen worden  die je er gemakkelijk op kunt schuiven.

Wat is een PLC

PLC

Inhoudsopgave wat is een PLC:

Wil jij een PLC aanschaffen? Maar je weet niet welke je nodig hebt?

Wij helpen je graag verder!

Onze Experts Staan Voor Jou Klaar

PLC Aanschaffen

Koop de PLC die jij ook echt nodig hebt

De achterplaat van een PLC

Achterplaat PLC

De voeding & het rek van de PLC

Laten we beginnen met het verwijderen van alle modules, zo beginnen we met een kale PLC met alleen de voeding en het rek.

Het component rek houdt alles bij elkaar. Afhankelijk van de behoeften van het systeem kun je verschillende grote rekken bestellen, zodat er meer modules geplaatst kunnen worden indien nodig.

Net als een wervelkolom van eens mens heeft het rek een achterplaat achteraan, via deze plaat kan er gecommuniceerd worden met de CPU.

Ook de voeding wordt aangesloten op het rek, deze verzorgt op zijn beurt een gereguleerde gelijkstroom naar de geplaatste modules. De meest populaire voedingen werken met 120 VAC of 24 VDC.

De CPU

Het brein van de gehele PLC is de CPU module. Deze module zit bijna altijd naast de voeding. Fabrikanten bieden verschillende type CPU’s aan, gebaseerd op de complexiteit die nodig is voor het systeem.

De CPU bestaat uit een microprocessor, geheugenchip en andere geïntegreerde schakels die controleren, monitoren en communiceren.

Een CPU heeft verschillende werkwijzen.  In de programmeermodus accepteert  het de gedownloade logica van een PC.

Vanuit daar wordt de CPU “run-modus” gestart, zodat het programma en het proces kan worden uitgevoerd en bedient.

Aangezien een PLC maar één programma kan uitvoeren, zal het hetzelfde proces steeds weer opnieuw uitvoeren.

Een cyclus van zo’n programma noemen we de scantijd, dit omvat het lezen van de input modules en  het uitvoeren van de logica op basis van de input.

Het scannen gaat super snel, dit duurt gemiddeld één duizendste van een seconde. Het geheugen van de CPU slaat het programma op en houdt ondertussen de status van de I/O bij.

Ook maakt de CPU het mogelijk om geupdaten waardes op te slaan.

Binnenkant van een programmable logic controller

Binnenkant Programmable Logic Controller

Inputs van een PLC

PLC inputs

I/O Systeem

Het I/O systeem zorgt voor een fysieke verbinden tussen de apparatuur en de PLC.  Bij het openen van een ingang van een I/O kaart zie je een terminale strip waar de apparaten zich met elkaar verbinden.

Er zijn veel verschillende soorten I/O kaarten die dienen voor het conditioneren van het type ingang of uitgang zodat de CPU het kan gebruiken voor zijn logica.

Het is simpelweg een kwestie van het bepalen welke ingangen en uitgangen je nodig hebt, vul vervolgens het plc-rek met de juiste kaarten en zorg ervoor dat deze correct in het CPU programma worden gezet.

Inputs

Invoerapparaten kunnen bestaan uit digitale of analoge apparaten. Een digitale input kaart behandelt een signaal dat aangeeft of iets uit of aan is, zoals een drukknop, schakelaar, sensoren of keuzeschakelaars.

Een analoge input kaart converteert  een spanning of stroom (bijvoorbeeld: een signaal dat tussen de 0 en 20mA kan zijn) in een digitaal equivalent nummer dat door de CPU begrepen wordt.

Voorbeelden van analoge apparaten zijn druk omzetter,  flowmeters en thermokoppels voor temperatuurmetingen.

Outputs

Output apparaten kunnen ook bestaan uit digitale of analoge typen. Een digitale uitgangskaart zet een apparaat aan of uit, zoals lichten, LED’s, kleine motoren en relais.

Een analoge uitgangskaart zal een digitaal nummer dat door de CPU wordt verzonden, converteren naar echte spanning of stroom.

Typische uitgangssignalen kunnen variëren van 0-10 VDC of 4-20mA en worden gebruikt voor het besturen van massastroomcontrollers, drukregelaars en positiecontroles.

De in- en outputs van PLC's

input /output plc

De Cyclus van een PLC

PLC Cyclus

Een PLC Programmeren

In deze moderne tijden wordt een PC met speciaal toegewijde software van de PLC-fabrikant gebruikt om een PLC te programmeren.

De meest gebruikte vorm van programmering heet ladderlogic. Ladderlogic gebruikt symbolen, in plaats van woorden. Dit om de echte logica controle te stimuleren, welke een relikwie is van de geschiedenis van de PLC.

Deze symbolen zijn onderling verbonden door lijnen om de stroom door de relais aan te geven, zoals contacten en spoelen. In de loop der jaren is het aantal symbolen enorm toegenomen om een hoog niveau van functionaliteiten te kunnen bieden.

Het voltooide programma lijkt op een ladder, maar in werkelijkheid is het een elektrisch circuit. De linker en rechter rails geven de positieve en aard van de stroomtoevoer aan.

De spijlen vertegenwoordigen de bedrading tussen de verschillende componenten die in het geval van een PLC allemaal in de virtuele wereld van de CPU zijn. Dus als je de basis begrijpt van hoe een elektrisch circuit werkt dan begrijp je ook ladderlogic.

In het eenvoudigste voorbeeld wanneer een digitale ingang (zoals een knop die op de eerste positie op de kaart is aangesloten) wordt ingedrukt, wordt een uitgang ingeschakeld die bijv. een indicatielampje aanzet.

Het circuit van de PLC

PLC circuit

Het voltooide/complete programma wordt gedownload van de PC naar de PLC doormiddel van een speciale kabel
die aangesloten wordt aan de voorkant van de CPU.

De CPU wordt dan in de run-modus gezet, zodat het de logica kan scannen en de uitgangen kan controleren.

PLC, Robotics, scada & mes software specialist.

Weten Hoe PLC Besturingen Jou Kunnen Helpen?

Krijg snel en vriendelijk antwoord op jouw vragen of nog meer informatie over wat wij voor jou kunnen betekenen en
achterhaal de ideale PLC besturing oplossing voor jouw organisatie.

Bedrijven die rekenen op AT-Automation:

Ontdek hier meer basis informatie over industriële automatisering: