Meer context geven aan data

De eerste stap in de digitale transformatie van Agristo

100% gratis & vrijblijvend

Van aardbruine knol tot goudgele friet: Agristo is zot van aardappelen. Al sinds 1986. Toen een bescheiden familiebedrijf in diepgevroren aardappelproducten, vandaag een wereldspeler. Zelfde waarden, groeiende cijfers. Meer dan 540 klanten in 130 landen krijgen voor hun private label de beste kwaliteit, de mooiste verpakking, de snelste levertijd en de meest efficiënte logistieke ondersteuning.

De voorgebakken frietjes, krokante kroketjes en andere aardappelproducten zijn authentiek. Maatwerk én een jaarlijkse capaciteit van 800.000 ton afgewerkt product? Jawel, Agristo levert goesting en gezelligheid dankzij een bewust duurzame volautomatisering. Van pootgoed tot distributie, van klantenservice tot marktonderzoek: meer dan 1000 “Potatoholics” zetten zich iedere dag in op de vier hightech vestigingen in België en Nederland.

Een knapperig kroketje met vijfsterrenreview, een frietwafel in ecologische verpakking of een nieuwe dipper om duimen en vingers bij af te likken … In retail en foodservice gaat Agristo voor honderd procent smaak en sfeer.

De uitdaging

Op de lange termijn wil Agristo meegaan met de digitale transformatie die op dit moment volop gaande is en stap één is het verzamelen van goede data. Data die vooral objectief en correct is. Agristo maakte al gebruik van Ignition en kreeg daardoor al heel veel data uit het systeem. Zo was de temperatuur van elke sensor op elk moment zichtbaar evenals hoe snel de motor draait. Echter was het achteraf niet duidelijk welke friet er geproduceerd werd, hoelang de order gelopen had en met welke aardappelen er gewerkt was. Kortom, er moest meer context gegeven worden aan de data die verzameld werd.

In het kader van digitaliseren wilde Agristo ook afstappen van het op papier registreren wanneer en waarom er een lijn stil lag. Dit was namelijk een erg foutgevoelig proces.

Onze oplossing

Om meer context te geven aan alle data hebben we een mini-MES applicatie op het al bestaande Ignition platform gebouwd. Hierin worden orders geregistreerd zodat de exacte start- en stoptijden van een batch bijgehouden worden, wordt er meer inzicht verkregen in de hoeveelheid grondstoffen (aardappels in dit geval) die in een batch gebruikt worden en worden de stilstanden vanaf nu automatisch geregistreerd. Met de stilstandenregistratie krijgt Agristo heel veel belangrijke informatie en daarnaast heeft de operator de mogelijkheid om aan te geven waarom de lijn stilgevallen is.

Momenteel zitten we nog volop in de uitrolfase om deze oplossing ook te implementeren op de andere productielocaties, waarbij we bij de productielijn in Nazareth enkele aanpassingen aan de applicatie hebben moeten doen. Omdat hier de specialiteiten worden gemaakt, zoals de aardappelkroketjes, ziet deze productielijn er iets anders uit dan alle andere productielijnen van Agristo. We zitten nu halverwege het project en de planning is om tegen het einde van het jaar alle productielocaties up en running te hebben.

Machine overzicht Ignition applicatie Agristo

“AT-Automation heeft een niet-stijve cultuur, wat zeer verfrissend is. Ze zijn zeer benaderbaar, meedenkend en flexibel. Dit stelt ons in staat om af te wijken van vaste structuren als dat leidt tot betere resultaten.”

Tine Vandekerckhove, Agristo

Het resultaat

Omdat we nog in de uitrolfase zitten is het gewenste eindresultaat nog niet bereikt, maar tussentijdse resultaten zijn wel al zichtbaar. Door de data van alle productielocaties te verzamelen in één centrale database heeft Agristo de mogelijkheid om alle verkregen informatie aan elkaar te koppelen en zo betere inzichten te genereren. En door alles automatisch te registreren hebben we ervoor gezorgd dat de rapportering beter en correcter is.

Agristo weet nu ook 100% zeker dat elke productielocatie op dezelfde manier de stilstanden registreert, waardoor consistente data snel beschikbaar is. Waar ze eerst afhankelijk waren van verschillende personen die de data nog moesten verzamelen, is het nu a la minute beschikbaar én correct. Vanuit de productie heerst er een positieve sfeer omdat operators veel betere inzichten krijgen in wat ze aan het doen zijn.

“Ons oorspronkelijke idee begint steeds meer vorm te krijgen dankzij de hulp van AT-Automation. Ze hebben ons cruciale inzichten gegeven in ons productieproces, wat ons in staat stelt efficiënter te werken zonder grote aanpassingen aan onze machines. Hun dataleveringen waren essentieel voor onze digitale transformatie en groei.” Tine Vandekerckhove, Agristo

Downtime redenen splitsen Ignition applicatie Agristo

Op de lange termijn wil Agristo veel betere analyses kunnen doen. Maar echt lange termijn inzichten verwacht het bedrijf pas als het systeem één of meerdere jaren gedraaid heeft. Uiteindelijk is het de bedoeling om via machine learning en dergelijke eventueel meer inzicht te krijgen in het proces.

“AT-Automation heeft met slechts enkele eenvoudige aanpassingen al grote resultaten voor ons behaald. Deze kleine veranderingen hebben ons aanzienlijk vooruitgeholpen en we zijn nog steeds zeer tevreden.” – Ruben Devos, Agristo 

100% gratis & vrijblijvend

Open chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kan ik je ergens mee helpen?