Opgeruimd staat netjes

Eén gebruiksvriendelijk en overzichtelijk systeem waarin de benodigde data snel terug te vinden is

100% gratis & vrijblijvend

SPHERE Nederland is onderdeel van SPHERE groep, Europa’s grootste producent van huishoudelijke verpakkingen. In Hardenberg worden met name huisvuilzakken geproduceerd, zoals de bekende KOMO zak, maar bijvoorbeeld ook biologisch afbreekbare zakken.

De uitdaging

Als procestechnoloog is Alexander Knobben continue bezig met het stroomlijnen van de productieprocessen. Een van de verbeterpunten die hoog op de agenda stond was het automatiseren van handmatig werk. De hoeveelheid geproduceerde huisvuilzakken werd dagelijks handmatig genoteerd en vervolgens wederom handmatig in een boekingsprogramma verwerkt. Dit kostte meer dan twee uur tijd per dag, terwijl alle gegevens reeds werden bijgehouden in verschillende bestaande systemen.

Daarnaast was er de wens om de traceability van de geproduceerde pallets te verbeteren. Wanneer ze een bepaalde batch zochten, moesten ze stuk voor stuk alle pallets langsgaan. Omdat er nergens terug te vinden was waar in het proces de specifieke batch zich bevond, ging er ook hier veel tijd verloren.

In de zoektocht naar een passende oplossing is de keuze gevallen op Ignition. “Ignition is een allesomvattend programma, je kunt er heel veel mee. Het communiceert gemakkelijk met veel bestaande systemen, waardoor je moeiteloos data verzamelt. Ook is Ignition te gebruiken op onze mobiele scanners. Voor ondersteuning bij de uitrol van dit project hadden we de keuze uit meerdere partijen. Prijstechnisch gezien bood AT-Automation ons de beste oplossing.” aldus Alexander Knobben.

Onze oplossing

Allereerst zijn alle wensen uitvoerig in kaart gebracht. Deze zijn vervolgens visueel uitgewerkt in blokschema’s, zodat Sphere precies kon zien hoe de daadwerkelijke applicatie in elkaar ging steken.

In de applicatie zijn de recepten van alle producten terug te vinden. Het systeem weet dus de precieze hoeveelheden materialen die gebruikt dienen te worden bij elke soort zak. Het kan voorkomen dat dit, om de een of andere reden, afwijkt en daarom worden de exacte doseringen opgeslagen bij de batch. In het geval van een klacht, kan Sphere ten alle tijden achterhalen of de oorzaak een afwijking in het recept was.

Om de traceability te verbeteren hebben we Ignition geïnstalleerd op mobiele scanners. In elke stap van het productieproces wordt de batch gescand en is de precieze locatie in het systeem zichtbaar. Op het moment dat de batch in het magazijn aankomt, wordt het automatisch ingeboekt in het ERP-systeem (JD Edwards) en is ook de financiële voorraad direct up-to-date.

Twee elektromonteurs van Sphere hebben een Ignition-training gevolgd bij AT-Automation. Ze nu niet alleen bekend met het systeem, maar ook zelf in staat kleine aanpassingen of wijzigingen door te voeren in Ignition.

Het resultaat

“Ignition is een heel betrouwbaar systeem, er heeft afgelopen jaar nog geen énkele storing plaatsgevonden! Kleine technische problemen die zich voordeden, konden we gemakkelijk zelf oplossen. In de toekomst willen we oudere systemen waarvan de licenties zijn verlopen of de mogelijkheid tot het plegen van onderhoud niet meer bestaat, vervangen door Ignition. Hoe minder systemen je hebt, hoe betrouwbaarder je proces wordt. We zijn zeer tevreden over de samenwerking tussen de verschillende (internationale) afdelingen van Sphere en AT-Automation. De communicatie is duidelijk, ze denken mee over een passende oplossing en zijn goed in het structureel verhelpen van problemen. Gedurende het project is een van de vaste engineers van AT-Automation die aan dit project werkte uit dienst gegaan. Hier hebben we echter geen hinder van ondervonden. Alles is netjes overgedragen aan collega’s en het liep vlotjes door. Bij de ontwikkeling zijn we tegen een aantal zaken aangelopen die vervolgens binnen korte tijd zijn opgelost door AT-Automation.” – Alexander Knobben, Sphere

100% gratis & vrijblijvend

Open chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kan ik je ergens mee helpen?