Ignition Premier (Gold) Integrator since 14-06-2017

redundantie

Wat is redundantie

In de informatietechnologie kan de term redundantie verwijzen naar verschillende situaties:

De term redundant kan computersysteem- of netwerksysteem-componenten beschrijven, zoals ventilatoren, harde schijven, servers, besturingssystemen, switches en telecommunicatielinks die zijn geïnstalleerd om een back-up te maken van de primaire bronnen voor het geval ze falen.

Een bekend voorbeeld van een redundant systeem is de ‘redundant array of independent disks’ (RAID), naar het Nederlands vertaalt redundante rij van onafhankelijk schijven.

Redundante informatie is dubbele informatie.

Redundante bits zijn extra binaire cijfers die worden gegenereerd en verplaatst met de dataoverdracht om ervoor te zorgen dat er geen bits verloren gaan tijdens de dataoverdracht.

Redundante data kan een opslagplaats beschermen tegen dataverlies in het geval van een ‘hard disk failure’.

 

 

Wat is redundantie

Redundantie architectuur van Ignition

 

 

Redundantie en opslag

Als het op opslag aankomt, kan redundantie een vangnet of ongewenste overhead zijn. Dataopslagplaatsen bevatten vaak redundante opslagblokken.

Een ontdubbelproces kan deze redundante blokken verwijderen om het opslagverbruik binnen de opslagruimte te verminderen of om de hoeveelheid aan data waarvan een back-up moet worden gemaakt te minimaliseren.

Veel organisaties maken opzettelijk redundante kopieën van data om de kans op dataverlies te minimaliseren. Dit soort redundantie komt voor in de vorm van een ‘mirrored virtual machines’ (mirrored VM’s) of als opslagruimte, of als een externe gesynchroniseerde datakopie.

 

 

Het verschil tussen redundante data en een back-up

 

 

Redundante data vs. Een back-up

Dataredundantie en back-ups zijn beide bedoeld om dataverlies te voorkomen, maar de twee technologieën zijn behoorlijk verschillend.

Dataredundantie heeft vaak de vorm van een gesynchroniseerde kopie van de data van de organisatie. Een organisatie kan bijvoorbeeld een redundante VM of opslagplaats maken.

Redundante data kan voorkomen dat een systeem plat komt te liggen. Een voorbeeld, als een VM zou plat liggen, zou een replica van die VM snel online kunnen worden gebracht om de serviceonderbreking tot een minimum te beperken.

Back-ups zijn daarentegen kopieën van de data en andere bronnen.

 

 

point in time redundantie

Point in time

 

 

In de afgelopen jaren is er veel overlap geweest tussen redundantie en back-ups.

Back-ups zijn echter het meest geschikt voor ‘point-in-time’ herstelmogelijkheden. Als een systeem moet terugkeren naar een vorige status, worden back-ups gebruikt.

Sommige data redundantieproducten bieden ook herstelmogelijkheden op het-punt-in-de-tijd, maar hebben over het algemeen minder herstelmogelijkheden.

Back-ups zijn ook een goede keuze voor granulair herstel (herstellen van één enkel bestand, e-mailbericht, enzovoort).

Redundante systemen zijn daarentegen beter geschikt voor situaties waarin de organisatie kritische systemen online moet houden en een lange herstelperiode geen optie is.

 

 

RAID 6 Redundantie levels

RAID Levels

 

 

Redundantie en RAID

Een van de meest voorkomende vormen van dataredundantie is RAID. RAID-rijen zijn ontworpen om betere prestaties en / of betrouwbaarheid te bieden dan mogelijk is met een enkele schijf.

RAID kan verwijzen naar een aantal verschillende opslagarchitecturen, die bekend staan als RAID-levels.

Niet alle RAID-levels bieden dataredundantie, maar de meeste wel. RAID 1 spiegelt bijvoorbeeld schijven, zodat een exacte kopie van de schijf kan worden gebruikt als de primaire kopie mislukt.

 

RAID 5 biedt redundantie door het gebruik van partities. Data is dan verdeeld over alle schijven in de rij op een manier die minder data verspreidt over meerdere schijven.

Elke schijf bevat ook pariteitsinformatie die de rij kan laten werken in het geval van een schijfstoring.

Wanneer een defecte schijf wordt vervangen, wordt de partitieinformatie gebruikt om de inhoud van de defecte schijf te reconstrueren op de nieuwe schijf.

 

 

 

Ontdek hier meer basis informatie over industriële automatisering: