Ignition Premier (Gold) Integrator since 14-06-2017

SCADA Software (Visualisatie)

.

SCADA Software Systeem: waar wordt het gebruikt?

SCADA software (Supervisory control en data acquisition software) is een industrieel automatiseringscontrole systeem die in de kern ligt van vele moderne industrieën, o.a. in:

Energie, Olie & Gas, Transport, Eten & Drinken, Stroom, Water & Afvalwater, Productie, Recyclen en nog veel meer…

SCADA systemen worden gebruikt door zowel particulieren als bedrijven. SCADA software werkt goed in vele verschillende type ondernemingen, omdat het kan variëren van simpele configuraties tot grote complexe projecten.

Ongeveer overal waar je kijkt in de wereld vandaag is er wel een soort van SCADA systeem dat loopt op de achtergrond, of het nu in je lokale supermarkt, raffinaderij, afvalwaterzuiveringsinstallatie is of zelfs bij jou thuis.

.

Hoe werkt een SCADA systeem?

SCADA systemen implementeren meerdere software en hardware elementen die toestaan dat industriële organisaties:

  • Data kunnen monitoren, verzamelen en verwerken.
  • Besturen van industriële processen lokaal of extern
  • Machines en apparaten kunnen bedienen en controleren via een HMI (Human-machine Interface) verbinding op de kleppen, pompen, motoren en nog veel meer.
  • Gebeurtenissen kunnen opnemen in een logbestand.

Supervisory control and data acquisition (SCADA)

SCADA Visualisatie

In standaard SCADA architecturen wordt de informatie van sensoren of handmatige invoer  verzonden naar PLCs (programmable logic controllers) of RTUs (remote terminal units), die vervolgens de verkregen informatie weer doorsturen naar computers met SCADA software. SCADA software analyseert en toont data aan de operator en anderen medewerkers zodat er minder afval wordt geproduceerd en het productieproces geoptimaliseerd kan worden.

Effectieve SCADA systemen resulteren in significante besparingen op tijd en geld. Zo zijn er vele studies gepubliceerd die de voordelen benadrukken van SCADA software zoals Ignition by Inductive Automation®.

Bijvoorbeeld, het SCADA systeem meldt snel aan een operator of een batch of product veel fouten vertoont. De operator pauzeert de productie en bekijkt de SCADA systeem data via een HMI om de oorzaak van het probleem te bepalen. De operator checkt de data en ontdekt dat machine 4 defect was. Het vermogen van een SCADA systeem om de operator z.s.m. over een probleem te informeren, helpt hem om het probleem op te lossen en verder verlies van producten te voorkomen.

Visualiseer Jouw Proces

Dit is hoe:

Moderne SCADA systemen werken

Met moderne SCADA systemen is het mogelijk om overal ter wereld toegang te krijgen tot de real-time data van de werkvloer. Door deze toegankelijkheid van real-time informatie is het mogelijk  voor overheden, bedrijven en particulieren om datagebaseerde beslissingen te maken over het verbeteren van hun processen. Zonder SCADA software zou het extreem moeilijk, zo niet onmogelijk, zijn om voldoende data te verzamelen voor constante goed geïnformeerde beslissingen te maken.

SCADA Software DATABASE

DATA Verzamelen met SCADA

Tevens hebben de meest moderne SCADA designer applicaties een RAD (rapid application development) die ervoor zorgt dat gebruikers relatief eenvoudig een applicatie kunnen ontwerpen zonder de ze hier uitgebreide kennis van hebben.

De introductie van moderne IT standaarden en werkwijzen zoals SQL en web-based applicaties in SCADA software hebben voor de verbetering van de efficiëntie, veiligheid, productiviteit en betrouwbaarheid van SCADA systemen gezorgd.

SCADA software die gebruik maakt van de kracht van SQL databases hebben een gigantische voorsprong op verouderde SCADA software. Een groot voordeel van het gebruik maken van SQL databases in combinatie met een SCADA systeem is dat het makkelijker te integreren is in bestaande MES en ERP systemen, wat leidt tot een naadloze data flow door de gehele organisatie.

Historische data van  een SCADA systeem kan ook vastgelegd worden in een SQL database, dit zorgt voor makkelijkere data analyses door data trending.

Databases & SCADA

SCADA Software Basis Architectuur

Er is nog meer…

Voordelen van een SCADA software Systeem

Wanneer SCADA correct wordt toegepast kan het industrieën helpen om tijd en geld te besparen. Een voorbeeld is dat je door SCADA niet meer naar een locatie toe hoeft te gaan voor een inspectie, aanpassingen of om data te verzamelen.

SCADA maakt het monitoren en controleren van activiteiten in real-time mogelijk. Het kan ook wijzigingen aanbrengen aan het systeem, automatisch rapporten generen en problemen oplossen.

Hieronder een aantal grote voordelen van een SCADA systeem:

betaalbare-scada

De veiligheid van medewerkers en hun uitrusting worden verhoogd door middel van vooraf gedefinieerde processen die beheerd worden door een SCADA systeem.

Engineering kosten, tijd en risico worden gereduceerd door gemakkelijke integratie met alle apparaten op de werkvloer.

Middelen, zoals mensen en onderdelen van de fabriek, worden geoptimaliseerd doordat SCADA een hoge mate van controle biedt.

Productie wordt verhoogd door analyses van processen die de werkvloer- en productefficiëntie verbeteren.

Onderhoudskosten worden verminderd door middel van gecentraliseerde controle en monitoring die de downtime minimaliseren.

Kwaliteit kan worden verbetert door analyses van productiedata, wat kan resulteren in het voorkomen van fouten voordat deze optreden.

Operators zijn effectiever door het gebruik van SCADA, omdat het verschillende fabrieksprocessen consolideert en hen een uitgebreid overzicht geeft van alle activiteiten.

Alarmeringen worden centraal beheerd, waardoor de operationele effectiviteit  van de operators wordt verbetert door ze niet onnodig te overweldigen met meldingen.

Het integreren van SCADA met een historie-pakket en/of andere businesssystemen verbindt de werkvloer met het management door het delen van real-time en historische data.

Mobiele oplossingen bieden operators de vrijheid om activiteiten te observeren, ongeacht waar ze zijn.

Waarom je zou moeten kiezen voor onze SCADA oplossing?

Er zijn vele pijnpunten geassocieerd met SCADA software, daarom is het geen toeval dat de software die wij bij AT-Automation gebruiken deze problemen adresseert en oplost. In feite is SCADA ontworpen om hoge kosten en prestatieproblemen die zo vaak in traditionele SCADA pakketten voorkomen op te lossen.

Kom er achter hoe onze software de 19 grootste SCADA pijnpunten oplost. Download nu GRATIS het SCADA pijnpunten PDF.

SCADA Pijnpunten

Scada pijnpunten oplossen

HMI Human Machine Interface

SCADA & HMI

SCADA en HMI, twee termen voor verschillende industriële automatiseringsinterfaces. HMI’s zijn subsets of componenten van een SCADA systeem.

HMI  is simpelweg de manier waarop mensen met machines communiceren. Een HMI in termen van het Ignition platform is een bedieningspaneel dat gemakkelijk is ontworpen, geïmplementeerd en onderhouden/gewijzigd, door het in de Ignition ontwikkelingsomgeving te maken of te wijzigen.

Door de Ignition SCADA/HMI designer te gebruiken om HMI’s te ontwerpen wordt er maanden van ontwikkeling, herwerken en herbedraden bespaart , over het creëren van hard-wired control panel(s) of machine interface panel(s).

HMI Oplossing met PLC

SCADA & PLC

PLC is een hardware voor het lezen van sensoren (fysiek signaal), het oplossen van het algoritme en de gecontroleerde uitvoer te geven.

Terwijl SCADA, software is die kan worden gekoppeld aan de PLC, om informatie uit te lezen en te presenteren in een grafische, geanimeerde vorm of om een logboek te maken.

Bijvoorbeeld:
Het controleren van het LEVEL wordt gedaan door de PLC en info graphics van het level met informatie over (level, kritieke levels, alarmen, enz) de laatste 3 jaar of meer gebeurt door SCADA.

De nummer één in SCADA software: Ignition, de meest krachtige en betaalbare software.

Bij AT-Automation maken wij gebruik van het modulaire SCADA platform Ignition. Meer informatie over deze krachtige en schaalbare software kun je vinden op onze Ignition SCADA pagina. Ook kun je bij ons een gratis software demo aanvragen om meer te weten te komen over Ignition.

scada ignition

“AT-Automation Adviseert: SCADA & MES voor een Proces, zonder Stress”

Meer weten over Ignition SCADA

“Onbeperkt Tags, Onbeperkt Cliënts, Onbeperkt Historie, Onbeperkt SQL Toegang”


Bedrijven die gebruik maken van Ignition

Meer interessante SCADA artikelen voor jou:

Ontdek hier meer basis informatie over industriële automatisering: