Wat is OEE (Overall Equipment Effectiveness)?

OEE (Overall Equipment Effectiveness)

Wat is OEE?

Overall Equipment Effectiveness is de gouden standaard om de productie efficiëntie te meten. Het is een meetmethode waarmee je de daadwerkelijke productietijd en output inzichtelijk kunt krijgen. Door alle stilstanden en storingen bij te houden, krijg je een overzicht van de grootste verliezen tijdens jouw productieproces. Dat alles om vervolgens deze verliezen te voorkomen en dus de OEE-score te verhogen.

De score berekenen we aan de hand van 3 factoren:

 • Beschikbaarheid: Het percentage van de tijd die beschikbaar is om te produceren
 • Prestatie: Het percentage van de productiecapaciteit dat gebruikt wordt
 • Kwaliteit: Het percentage van grondstoffen die er aan de voorkant van een productielijn in gaan en hoeveel kwalitatieve producten er aan het einde van de lijn uit komen

OEE = beschikbaarheid x prestatie x kwaliteit. In onderstaand voorbeeld is de score dus 90.9% x 99.3% x 88.9% = 80.2%

  %

  Beschikbaarheid

  %

  Prestatie

  %

  Kwaliteit

   Wat is een goede OEE?

   Een waarde boven de 65% hanteren we als normaal, waarbij een score van 100% natuurlijk het maximaal haalbare. Een score van 100% is echter niet erg realistisch. Waarom niet? Dan zou de machine ten alle tijden moeten draaien, er geen omsteltijden zijn en er worden alleen maar goede producten geproduceerd. In de praktijk hanteren we daarom een score van 80 à 85% als een “hoge” en dus goede OEE.  

   OEE software

   Ignition MES van Inductive Automation biedt de mogelijkheid jouw OEE automatisch bij te houden. De OEE Downtime module combineert zowel OEE-berekeningen als downtime-tracking om operations managers een robuust softwarepakket te bieden dat de efficiëntie meet en inzicht geeft in hoe ze de OEE kunnen stimuleren.

   Meer weten over OEE?

   Download gratis het whitepaper “De manier om OEE in de praktijk toe te passen” en leer hoe je efficiënter produceert door slim inzicht.