Kennisbank

Een schat aan informatie over veelgebruikte begrippen uit de industrie, gerangschikt op alfabetische volgorde. Klik op het begrip waar je meer over wilt weten en duik verder de diepte in.
Wat is AI?
AI (Artificial Intelligence) verwijst naar het vermogen van computers en machines om taken uit te voeren die normaal menselijke intelligentie vereisen.

Lees meer

Wat is Bidirectioneel?
Bidirectioneel is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat er sprake is van communicatie of interactie in twee richtingen.

Lees meer

Wat is Big Data?
Big Data verwijst naar een enorme hoeveelheid gegevens die wordt gepubliceerd door menselijke interactie en machine-activiteit.

Lees meer

Wat is een DCS?
DCS (Distributed Control System) is een type industrieel besturingssysteem dat gebruikt wordt voor de besturing en bewaking van industriële processen.

Lees meer

Wat is Digitalisering?
Digitalisering is het omzetten van analoog naar digitaal en het implementeren van technologieën om processen te optimaliseren en te automatiseren.

Lees meer

Wat is Edge Computing?
Edge Computing is het dichter bij elkaar plaatsen van computers en apparaten die gegevens verzamelen en verwerken voor een snellere gegevensverwerking.

Lees meer

Wat is ERP?
ERP (Enterprise Resource Planning) is een software voor het beheren van verschillende bedrijfsprocessen in een organisatie.

Lees meer

Wat is Fog Computing?
Fog Computing is een manier van gegevensverwerking waarbij taken en opslag dichter bij de apparaten, zoals slimme apparaten, worden geplaatst.

Lees meer

Wat is HMI?
HMI staat voor Human Machine Interface en is een gebruikersinterface of dashboard dat een persoon verbindt met een machine, systeem of apparaat.

Lees meer

Wat is I/O?
I/O (Input/Output) verwijst naar de verbindingen tussen de sensoren en actuatoren in het veld en de controllers die het productieproces beheren.

Lees meer

Wat is IIoT?
IIoT (Industrial Internet of Things) is een netwerk van fysieke apparaten en sensoren die met internet zijn verbonden en gegevens verzamelen en delen.

Lees meer

Wat is Industrie 4.0?
Industrie 4.0 verwijst naar de vierde industriële revolutie, waarbij fabrieken zijn verbonden met geavanceerde technologieën.

Lees meer

Wat is Industriële Automatisering

Industriële Automatisering is het gebruik van technologieën en systemen om productieprocessen in de industrie te automatiseren en te optimaliseren.

Lees meer

Wat is MES?
MES (Manufacturing Execution System) is een software die wordt gebruikt om productieprocessen in een fabriek te beheren en te optimaliseren.

Lees meer

Wat is MQTT?
MQTT (Message Queuing Telemetry Transport) is een lichtgewicht berichtenprotocol voor efficiënte communicatie tussen apparaten.

Lees meer

Wat is OEE?
OEE (Overall Equipment Effectiveness) is een meetmethode waarmee je de daadwerkelijke productietijd en output inzichtelijk kunt krijgen.

Lees meer

Wat is OEM?
OEM (Original Equipment Manufacturer) is een bedrijf dat onderdelen produceert die andere fabrikanten weer gebruiken in hun product.

Lees meer

Wat is OPC?
OPC (Open Platform Communications) is een protocol voor gegevensuitwisseling tussen systemen en apparatuur in de industrie.

Lees meer

Wat is Open Source?
Open Source is een term voor software waarvan de broncode vrij beschikbaar is voor iedereen die het wil gebruiken, bekijken, aanpassen of verbeteren.

Lees meer

Wat is een PLC?
PLC (Programmable Logic Controller) is een type industriële computer voor het automatiseren van verschillende processen in fabrieken.

Lees meer

Wat is Python?
Python is een veelgebruikte programmeertaal die bekend staat om zijn eenvoud en leesbaarheid en is te gebruiken voor vele doeleinden.

Lees meer

Wat is Redundantie?
Redundantie is een term voor het hebben van extra componenten of systemen die beschikbaar zijn als back-up bij storingen of uitval van de primaire componenten.

Lees meer

Wat is een Retrofit?
Een (industriële) retrofit is het aanpassen of moderniseren van bestaande apparatuur of systemen met nieuwe technologieën, componenten of functies.

Lees meer

Wat is RFID?
RFID (Radio-Frequency Identification) is een technologie wat gebruik maakt van radiogolven om te communiceren tussen een lezer en een tag.

Lees meer

Wat is een Robot?
Een robot is een programmeerbare machine die in staat is om taken uit te voeren en fysieke interactie te hebben met de omgeving.

Lees meer

Wat is een RTU?
RTU (Remote Terminal Unit) is een apparaat dat gegevens van sensoren en apparaten in het veld verzamelt en doorstuurt naar een centraal systeem.

Lees meer

Wat is SCADA?
SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) is een softwaresysteem voor realtime monitoring en controle van industriële processen.

Lees meer

Wat is SPC?
SPC (Statistical Process Control) is een methode om de kwaliteit te meten en te beheersen door middel van het bewaken van het productieproces.

Lees meer

Wat is SQL?
SQL (Structured Query Language) is een veelvoorkomende programmeertaal die men gebruikt om te communiceren met relationele databases.

Lees meer

Wat is SSL/TLS?
SSL (Secure Sockets Layer) en TLS (Transport Layer Security) zijn beveiligingsprotocollen voor veilige communicatie op het internet.

Lees meer

Wat is een Vision Systeem?
Een Vision-systeem is een geautomatiseerd systeem dat visuele informatie verkrijgt en analyseert m.b.v. beeldverwerkingstechnologieën.

Lees meer

Wat is een VPN?
VPN (Virtual Private Network) is een beveiligde verbinding tussen twee apparaten of netwerken via een openbaar netwerk, zoals het internet.

Lees meer

Wat is Webbased?
Webbased is een term dat aangeeft dat de desbetreffende softwaretoepassing of -programma volledig via een webbrowser te gebruiken is.

Lees meer

Blijf up-to-date

Wil je op de hoogte blijven van de laatste trends en updates in industriële automatisering? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang exclusieve content rechtstreeks in je inbox!

Meld je aan voor de webinar over MQTT & Unified Name Space

Meld je aan voor de webinar over MQTT & Unified Name Space

Op woensdag 26 juni om 10:00 uur organiseren we een boeiend webinar over MQTT & Unified Name Space. Tijdens deze sessie gaan we dieper in op deze onderwerpen en bespreken we de voordelen ervan.

Kun je er op de dag zelf niet bij zijn? Als je je toch aanmeldt, ontvang je na afloop toegang tot de opname van het webinar.

 

Klik hier voor meer informatie over de webinar.

We hebben je aanmelding succesvol ontvangen!

Start chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kunnen we je ergens mee helpen?