ERP Software Systeem (Enterprise Resource Planning): Wat is het?

< Back

Wat is ERP Software?

Enterprise Resource Planning Software (ERP software) is bedrijfsproces managementsoftware, waarmee een organisatie een systeem van geïntegreerde applicaties kan gebruiken om het bedrijf te managen en waarbij je vele back-office functies in verband met technologie, diensten en human resources kunt automatiseren.

ERP integreert alle facetten van een organisatie – inclusief product planning, ontwikkeling, productie, sales en marketing – in een enkele databases, applicaties en gebruikersinterface.

Wat je nog meer kan vinden op deze pagina:

  • Het is een bedrijfsapplicatie
  • ERP-systeem modules uitgelegd
  • Enterprise trends
  • ERP & Ignition

ERP is een Bedrijfsapplicatie

ERP wordt beschouwd als een type enterprise applicatie, dat softwarematig is ontworpen om door grotere bedrijven te worden gebruikt. ERP vereist vaak toegewijde teams die de data aanpassen en analyseren en die de upgrades en implementatie van de software verzorgen.

In contrast, zijn MKB ERP applicaties lichtgewicht business management software oplossingen, vaak aangepast voor een specifieke industrie.

ERP Systeem Modules Uitgelegd

ERP software bestaat meestal uit meerdere enterprise software modules die individueel worden gekocht. Op basis van wat het beste voldoet aan de specifieke behoefte en technische mogelijkheden van de organisatie.

Elke ERP module is gericht op een bepaalde bedrijfsprocessen, zoals productontwikkeling of marketing.  Enkele van de meest voorkomende ERP modules zijn productplanning, materiaalinkoop, voorraadbeheer, distributie, boekhouding, marketing, financiën en HR.

Een organisatie zal doorgaans een combinatie van verschillende modules gebruiken om back-office activiteiten en taken te beheren,  waaronder:

Distributie procesmanagement, supply chain management, services knowlegde base, configureren, prijzen, verbeteren van de nauwkeurigheid van de financiële data, betere project planning, automatiseren van de levenscyclus van de werknemers, standaardiseren van essentiële bedrijfsprocedures, verminderen van overbodige taken, evalueren van zakelijke behoeften, boekhoud en financiële applicaties, lagere inkoopkosten, beheer van personeelsbestanden en loonlijst.

Naarmate de ERP methodiek steeds populairder is geworden, zijn er software applicaties ontwikkelt om business managers te helpen om ERP te implementeren in andere zakelijke activiteiten. Daardoor kunnen er modules voor CRM en business intelligence in worden opgenomen, zo kan het worden voorgesteld als een totaalpakket.

De hoofdzaak van het gebruik van een Enterprise Resource Planning systeem is het verschaffen van één centrale locatie voor alle informatie die wordt gedeeld door alle verschillende ERP facetten, om de stroom van DATA van de gehele organisatie te verbeteren.

Enterprise ERP Trends

ERP was een markt waar langzaam verandering in kwam, maar de afgelopen jaren zijn er flinke sprongen gemaakt
die de gehele markt fundamenteel hebben veranderd. De volgende nieuwe en voortdurende
trends beïnvloeden ERP software voor bedrijven:

 Mobiele ERP

leidinggevenden en medewerkers willen toegang tot informatie in real-time, ongeacht waar ze zijn. Er wordt verwacht dat bedrijven, mobiele ERP zullen omarmen voor de rapporten, dashboards en om de belangrijke bedrijfsprocessen uit te voeren.

 Cloud ERP

De cloud wordt steeds vaker ingezet in organisaties, maar veel ERP gebruikers zijn nog huiverig om data in de cloud te plaatsen. Toch zien we dat dit langzaam aan het veranderen is, aangezien de voordelen van een cloud steeds duidelijker worden.

 Social ERP

Er is veel hype geweest rondom social media en hoe belangrijk het is – of niet – om toe te voegen aan ERP-systemen. Leveranciers waren er als de kippen bij om social media pakketten toe te voegen aan hun ERP-systemen. Maar sommigen vragen zich toch af wat de toegevoegde waarde nu is van het integreren van social media in hun ERP.

 Twee soorten ERP

Bedrijven hebben geprobeerd een alles-in-een ERP-systeem te bouwen om alle aspecten van organisatorische systemen te verzorgen. Maar door een aantal dure fouten is er toch een wijziging in deze strategie gekomen en dat is het hebben van twee type ERP’s.

Wil jij jouw ERP software verbinden met een SCADA of MES systeem? Dan kan Ignition jou hierbij helpen. Ignition maakt de integratie van vrijwel alle ERP systemen mogelijk. Voor meer informatie neem contact met ons op via het contactformulier of bel op +31(0)495 622 554