Wat is Open Source?

Open Source

Wat is open source?

Open source is een term die verwijst naar software waarvan de broncode vrij beschikbaar is voor iedereen die het wil gebruiken, bekijken, aanpassen of verbeteren. De broncode is een onderdeel van de software die de meeste gebruikers nooit te zien krijgen. Het is de code waarmee programmeurs in staat zijn de wijze waarop een applicatie werkt aan te passen. Programmeurs die toegang hebben tot de broncode hebben de mogelijkheid functies toe te voegen of onderdelen te repareren.

Het gebruik van open source-software is de afgelopen jaren sterk toegenomen en veel bedrijven en organisaties hebben open source-software geïntegreerd in hun werkprocessen. Open source-software wordt gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder webontwikkeling, bedrijfssoftware, operating systems en veel meer.

Hoe werkt het?

Ontwikkelaars downloaden de broncode van de software om deze vervolgens te verbeteren of aan te passen aan hun specifieke behoeften. Andere ontwikkelaars bekijken de wijzigingen en ontwikkelen deze weer verder, wat leidt tot een gemeenschappelijke ontwikkeling van de software. Dit leidt tot een hogere kwaliteit, meer veiligheid en meer functies voor de software.

Open source-software wordt meestal gedistribueerd via online platforms zoals GitHub, SourceForge of GitLab. Ontwikkelaars en gebruikers hebben hierop toegang tot de broncode en hebben de optie deze te downloaden. Sommige software heeft een gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers die samenwerken aan het ontwikkelen en verbeteren van de software.

Open source wordt voornamelijk gebruikt voor softwareontwikkeling. Het is echter ook toe te passen op andere gebieden, zoals hardware ontwikkeling, wetenschappelijk onderzoek en zelfs op beleidsniveau. Het open source-model is vooral gebaseerd op het delen van kennis en het bouwen van samenwerking. Dit leidt tot een snellere en betere ontwikkeling van de software en projecten.

Wie gebruikt het?

Deze software is te gebruiken door een grote verscheidenheid aan gebruikers. Denk aan:

• Individuen: voor persoonlijke projecten, hobby’s en om te leren programmeren.
  • Bedrijven: om bedrijfskritieke applicaties en systemen te ontwikkelen, evenals kosten te besparen en de ontwikkeltijd te verkorten.
  • Non-profitorganisaties en overheidsinstellingen: om hun dienstverlening te verbeteren en de kosten te verlagen.
  • Academische instellingen: voor onderzoek, onderwijs en om studenten te leren programmeren en werken met software.

De voordelen van open source

• Meer controle: Programmeurs hebben de mogelijkheid de code te onderzoeken. Zo zijn ze er zeker van dat het niets doet wat ze niet willen. Als bepaalde delen van de software niet bevalt, is deze gewoon aan te passen.
  • Trainingsmogelijkheden: Omdat de broncode openbaar toegankelijk is, kunnen studenten het gemakkelijk bestuderen terwijl ze leren betere software te maken. Studenten kunnen hun werk ook met anderen delen en om commentaar en kritiek vragen, terwijl ze hun vaardigheden ontwikkelen. Wanneer mensen fouten ontdekken in de broncode van een programma, kunnen ze deze met anderen delen om te voorkomen dat zij dezelfde fouten maken.
  • Veiligheid: De software is door iedereen te bekijken en aan te passen. Zo zijn fouten, die de oorspronkelijke makers van het programma mogelijk gemist hebben, eerder zichtbaar en gecorrigeerd. Programmeurs zijn in staat tegelijkertijd aan een stuk software te werken zonder toestemming te vragen aan de originele makers. Hierdoor is de software sneller te repareren, te updaten en te upgraden.
  • Stabiliteit: De broncode is publiekelijk te verspreiden. Gebruikers die voor kritieke taken op de software vertrouwen, raken hun tools niet kwijt als de oorspronkelijke makers er mee stoppen.

Wat is het verschil met proprietary source?

In tegenstelling tot open source is proprietary source niet vrij toegankelijk voor ontwikkelaars. Alleen de maker van de broncode is in staat de software legaal te kopiëren, te inspecteren en aan te passen. Voor het door ontwikkelen en verbeteren van de software is geen community beschikbaar. Hierdoor zijn er grote investeringen nodig om te innoveren. Dit maakt het gebruik van proprietary software minder flexibel en de gebruiker is zeer afhankelijk van de leverancier. In een tijd waar ontwikkelingen en innovatie elkaar snel opvolgen past dit niet. Je wil juist kunnen vertrouwen op oplossingen die jouw groei helpen versnellen.

Betekent open source dat het gratis is?

Nee, dit is een algemene misvatting over wat open source inhoudt. Het kan gratis zijn, maar dit is zeker niet de standaard. Open source verwijst naar de licentie waaronder de software wordt verspreid, waardoor gebruikers de broncode kunnen bekijken, wijzigen en verspreiden. De licentie omvat vaak de vrijheid om de software voor elk doel te gebruiken, maar betekent niet dat daar geen kosten aan verbonden zijn.

De beschikbaarheid van de broncode is slechts één van de tien punten waaraan open source moet voldoen. De andere punten beschrijven onder andere dat de software door te geven is aan anderen, de oorspronkelijke maker erkenning krijgt en de mogelijkheid er is afgeleide producten te maken.

Het is belangrijk op te merken dat open software weliswaar lagere initiële kosten met zich meebrengt dan proprietary software, maar dat er mogelijk andere kosten verbonden zijn aan het gebruik ervan. Bovendien bieden sommige bedrijven betaalde versies van open source software aan met extra functies of diensten.

Waarom is het de afgelopen jaren steeds populairder geworden?

• Kostenbesparing: Het gebruik van de software is vaak gratis en/of heeft een aantrekkelijk licentiemodel. Dit is vooral aantrekkelijk voor kleinere bedrijven met beperkte budgetten.
  • Flexibiliteit: Het biedt meer flexibiliteit omdat de broncode beschikbaar is voor aanpassingen. Dit stelt bedrijven in staat de software aan te passen aan hun behoeften en beter te integreren in hun systemen.
  • Gemeenschap: De open source gemeenschap bestaat uit ontwikkelaars die samenwerken om de software te verbeteren. Dit resulteert in betere software met meer functies.
  • Onafhankelijkheid: Bedrijven zijn niet afhankelijk van één leverancier voor ondersteuning en updates. De gemeenschap biedt ondersteuning en er zijn veel bedrijven die diensten aanbieden voor deze software.
  • Innovatie: Het stelt bedrijven in staat om nieuwe ideeën en technologieën snel te adopteren en te integreren in hun systemen. Dit geeft hen een concurrentievoordeel en helpt hen om zich aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.
  • Veiligheid en betrouwbaarheid: Het wordt door een groot aantal mensen gebruikt en beoordeeld. Hierdoor zijn beveiligingsproblemen en bugs snel op te sporen en op te lossen.

Wat is een populaire open source taal?

Een populaire open source taal voor programmeren is Python. Python is een algemene doeltaal en wordt veel gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder webontwikkeling, wetenschappelijke berekeningen, automatisering van taken en data-analyse. Het wordt gewaardeerd om de leesbaarheid en de eenvoud van de syntaxis, evenals de grote bibliotheek van modules en uitbreidingen. Python is een populaire keuze voor zowel beginnende als ervaren programmeurs en wordt vaak aanbevolen als een goede eerste programmeertaal.

Open source en Ignition SCADA

Ignition is een op Java gebaseerd SCADA-platform van Inductive Automation. Het wordt gebruikt voor het beheren van productieprocessen, besturingssystemen, visualisaties en rapportages. Hoewel Ignition een commercieel product is, biedt het toch verschillende voordelen ten opzichte van andere SCADA-systemen, vooral als het gaat om open source:

• Open architectuur: Ignition is ontworpen met een open architectuur die het gemakkelijk maakt om het systeem aan te passen en uit te breiden met behulp van verschillende programmeertalen en bibliotheken. Dit maakt het mogelijk om aangepaste modules en plug-ins te ontwikkelen om aan specifieke eisen te voldoen.
  • Webgebaseerd: Ignition is een webgebaseerd SCADA-platform. Dit betekent dat het toegankelijk is vanuit elke moderne webbrowser, zonder de noodzaak van speciale gebruikerssoftware. Dit maakt het gemakkelijker om het systeem te installeren, configureren en onderhouden.
  • Krachtige module-functionaliteit: Ignition biedt een breed scala aan modules, waaronder modules voor rapportage, MES-functionaliteit, mobiele toegang en meer. Deze modules breiden de functionaliteit van Ignition uit en stellen gebruikers in staat om aangepaste oplossingen te ontwikkelen voor specifieke industrieën en toepassingen.
  • Actieve gemeenschap: Ignition heeft een actieve gemeenschap van ontwikkelaars en gebruikers die nieuwe modules, plug-ins en functionaliteit ontwikkelen en delen. Dit zorgt voor een zeer levendig ecosysteem rondom het platform.
  • Geen licentiekosten per tag: Ignition rekent geen licentiekosten per tag. Dit maakt het een zeer kosteneffectief SCADA-systeem voor grote toepassingen met een groot aantal tags.