Wat is Open Source?

Open Source

Wat is Open Source?

Open source software is software waarvan iedereen de broncode kan inspecteren, aanpassen en verbeteren. Bij Open Source stellen de auteurs de broncode beschikbaar voor anderen die de code willen bekijken, kopiëren, ervan leren, aanpassen of delen. De broncode is een onderdeel van de software die de meeste computergebruikers nooit te zien krijgen. Het is de code die programmeurs kunnen aanpassen om te veranderen hoe een stuk software – een programma of applicatie – werkt. Programmeurs die toegang hebben tot de broncode van een applicatie kunnen dat programma verbeteren door er functies aan toe te voegen of onderdelen ervan te repareren.

Gebruikers moeten de voorwaarden van een licentie accepteren voordat ze gebruik mogen maken van de software. Open source licenties hebben invloed op de manier waarop mensen de software kunnen gebruiken, bestuderen, aanpassen en distribueren. Over het algemeen verlenen deze licenties, computergebruikers toestemming om de software te gebruiken voor welk doel dan ook.

De voordelen van Open Source

• Meer controle: Programmeurs kunnen de code onderzoeken, om er zeker van te zijn dat het niets doet wat ze niet willen. Als bepaalde delen van de software ze niet bevalt, kunnen ze deze gewoon aanpassen.
  • Trainingsmogelijkheden: Omdat de broncode openbaar toegankelijk is, kunnen studenten het gemakkelijk bestuderen terwijl ze leren betere software te maken. Studenten kunnen hun werk ook met anderen delen en om commentaar en kritiek vragen, terwijl ze hun vaardigheden ontwikkelen. Wanneer mensen fouten ontdekken in de broncode van een programma, kunnen ze deze met anderen delen om te voorkomen dat zij dezelfde fouten maken.
  • Veiligheid: Omdat iedereen de software kan bekijken en aanpassen, kan iemand fouten of nalatigheid opsporen en corrigeren die de oorspronkelijke auteurs van het programma mogelijk hebben gemist. Omdat zoveel programmeurs tegelijkertijd aan een stuk software kunnen werken zonder toestemming te vragen aan de originele auteurs, kunnen ze sneller de software repareren, updaten en upgraden.
  • Stabiliteit: Programmeurs kunnen de broncode publiekelijk verspreiden. Hierdoor kunnen gebruikers die voor kritieke taken op die software vertrouwen ervoor zorgen dan hun tools niet verdwijnen of in verval raken als de oorspronkelijke makers er mee stoppen.

Betekent open niet dat het gratis is?

Nee, dit is een algemene misvatting over wat open source inhoudt en de implicaties van het concept zijn niet alleen economisch. Softwareprogrammeurs kunnen geld vragen voor de software die ze maken of waaraan ze bijdragen. Maar in sommige gevallen (omdat een open source licentie vereist dat ze de broncode vrijgeven wanneer de software wordt verkocht), kiezen programmeurs ervoor om geld te vragen voor softwarediensten en ondersteuning omdat dit lucratiever is. Op deze manier blijft hun software gratis en verdienen ze geld, om anderen te helpen bij de installatie, het gebruik en het oplossen van problemen.

Open Source software voor de maakindustrie

Ignition van Inductive Automation is het universele platform voor SCADA, HMI, MES, IIoT en meer. De software is volledig platformonafhankelijk en gebouwd op vertrouwde open technologieën, zoals: SQL, Python, OPC UA en MQTT.