Wat is SQL (Structured Query Language)?

SQL (Structured Query Language)

Wat is SQL?

SQL staat voor Structured Query Language en is een gestandaardiseerde programmeertaal voor het beheren en uitvoeren van diverse databewerkingen in relationele databases. Deze standaard is in de jaren 70 door IBM ontwikkeld en wordt sindsdien met regelmaat gebruikt door databasebeheerders, ontwikkelaars die data-integratiescripts schrijven en data-analisten die analytische query’s willen opzetten en uitvoeren. Sinds 1986 is SQL een officiële standaard die is goedgekeurd door het American National Standards Institute (ANSI).

Hoe werkt SQL?

Het gebruik Structured Query Language omvat het wijzigen van databasetabellen en indexstructuren, het toevoegen, bijwerken en verwijderen van rijen met data en het ophalen van deelverzamelingen van informatie uit een database voor transactieverwerking en analytische toepassingen.

Query’s en andere bewerkingen nemen de vorm aan van opdrachten die zijn geschreven als instructies. Veel gebruikte instructies zijn; selecteren, toevoegen, bijwerken, verwijderen, maken, wijzigen en afkappen.

Zowel gepatenteerde, als open source relationele database managementsystemen gebouwd rond SQL zijn beschikbaar voor organisaties om te gebruiken. Systemen zoals Microsoft SQL Server, Oracle Database, IBM DB2, SAP HANA, SAP Adaptive Server, MySQL en PostgreSQL.

SQL commando’s zijn onderverdeeld in 4 verschillende typen;

• Data Definition Language (DDL): Creëer en wijzig de structuur van databaseobjecten (schema’s, tabellen, indexen, etc.)
  • Data Manipulation Language (DML): Selecteren, toevoegen, updaten of verwijderen van gegevens in databasetabellen
  • Database Indexing: Maak en verwijder indexen in databasetabellen
  • Data Control Language (DCL): Beheer databasetoegang en machtig gebruikersrollen

3 misverstanden over SQL en SCADA

Er zijn een aantal misopvattingen dat SQL databases en SCADA niet door een deur kunnen, waardoor de angst is ontstaan voor bedrijven om het samen te gebruiken. Terwijl er juist grote voordelen aan het gebruik van een combinatie van SQL-databases en SCADA zit. Wij leggen je graag uit wat die voordelen zijn.

Misverstand 1: Hoge kosten
Toen SQL voor het eerst op de markt kwam, waren databases duur. Door de jaren heen is de aanschaf van een SQL-database betaalbaar geworden en is er ook veel goede gratis software beschikbaar. Zowel grote als kleine bedrijven kunnen zonder de hoofdprijs te betalen aan de slag, doordat SQL-databases gemakkelijk schaalbaar zijn.
Daarnaast bestaat er ook een misverstand over de kosten van het inhuren en trainen van personeel voor het onderhouden van databases. Omdat veel bedrijven al IT-personeel hebben die bekend zijn met SQL, blijft deze kostenpost over het algemeen laag. Daarnaast is SQL tegenwoordig zo populair dat het gemakkelijk is om opgeleide professionals te vinden, indien je hulp nodig hebt.

Misverstand 2: Het is te complex
Een ander veel voorkomend misverstand is dat databases erg groot, zwaar en complex zijn. Je hoeft echter geen IT-specialist te zijn om een database te gebruiken, het is namelijk eenvoudiger dan je denkt. MySQL is bijvoorbeeld een van de vele applicaties die zijn ontworpen om het beginners gemakkelijk te maken. Voor de meer geavanceerde functies zijn er veel middelen beschikbaar. Door deze grote hoeveelheid beschikbare stof, worden mensen er van weerhouden om eraan te beginnen. En dat speelt ook mee in het feit dat mensen denken dat het te complex is.

Misverstand 3: SQL en SCADA gaan niet samen
Door de uiteenlopende ontwikkelingstrajecten voor SCADA- en SQL-technologieën, besloten SCADA ontwikkelaars geen SQL databases te gebruiken voor het opslaan van besturingsgegevens. Daarom richten ze zich uitsluitend op het visualiseren van besturingsinformatie. Dit heeft geresulteerd in veel dure SCADA-pakketten die wel besturingsfuncties uitvoeren, maar kwalitatief slecht de data konden bijhouden en analyseren.
Het misverstand dat SCADA niet goed zou samenwerkt met SQL-databases wordt nog altijd geroepen door SCADA-software ontwikkelaars die niet willen of kunnen veranderen. SQL-databases werken niet alleen effectief samen met SCADA, maar het kan jouw SCADA-systeem nog veel meer laten doen dan dat het al kan.

Hoe SQL en SCADA elkaar juist versterken
Een modern SCADA-systeem dat volledig SQL compatibel is, biedt grote voordelen ten opzichte van traditionele SCADA. De 3 belangrijkste voordelen zullen we hieronder toelichten.

SQL verrijkt tijdreeksgegevens
Tijdreeksgegevens in traditionele SCADA zijn op een bepaalde manier geformatteerd waardoor het moeilijk is voor andere bedrijfssystemen om die tijdreeksgegevens te begrijpen. SQL gestuurde SCADA-software transformeert tijdreeksgegevens in een bepaald formaat. Hierdoor zijn de gegevens begrijpelijk voor en kunnen gemakkelijk gedeeld worden met andere systemen in jouw onderneming (zoals een ERP-systeem). Het combineren van besturings- en bedrijfsinformatie biedt de mogelijkheid om eenvoudig tijdreeksgegevens te vergelijken met gegevens in het hele bedrijf, waardoor de efficiëntie en winstgevendheid verbeterd kan worden.

Stel vragen aan jouw gegevens
Relationele databases zijn vanaf het begin ontworpen om niet alleen te dienen als opslagplaatsen voor gegevens, maar ook als krachtige motoren om vragen te stellen aan gegevens. Dit is zeer krachtig en het kan eindeloos worden gebruikt om belangrijke antwoorden te vinden die een positieve invloed kunnen hebben op de winstgevendheid van een bedrijf.

Voorbeeld:
Je wilt weten wat de zuurgraad van een tank is (PLC-gegevens) op basis van welke grondstoffenleverancier je gebruikt (ERP-gegevens). Ook wil je zien of en hoe de kwaliteit van het product beïnvloed wordt (kwaliteitsgegevens). Daarnaast wil je ook weten hoe al deze factoren invloed hebben op de verkoop van het product (ERP-gegevens). Het antwoord brengt interessante en belangrijke informatie aan het licht. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen ontdekken welke tanks hogere zuurgehaltes produceerden. Of dat het gebruik van grondstoffen van een bepaalde leverancier leidde tot een slechtere verkoop van het product.

Bespaar tijd
Tijd is geld en het hebben van controle gegevens in een SQL-database kan een grote hoeveelheid tijd besparen. In het geval van een terugroepingsactie zijn bijvoorbeeld de volgende opties mogelijk:

• Als het bedrijf helemaal geen controle gegevens bijhield, zouden ze de hele productie moeten terugroepen met enorme verliezen tot gevolg
  • Indien het bedrijf gegevens bijhield in spreadsheets, zouden alle gegevens handmatig doorgespit moeten worden om een poging te doen het antwoord te vinden dat nodig is. Dit is een tijdrovend proces met productieverlies en mogelijk grote verliezen voor het bedrijf tot gevolg
  • Wanneer de gegevens zijn bijgehouden in een SQL-database kan het verbinding maken met andere bedrijfssystemen, waardoor het bedrijf sneller en gemakkelijker een antwoord krijgt.

Data verbinden met Ignition

Ignition is de nieuwe SCADA omdat het alle grote pijnpunten van traditionele SCADA oplost. Het platform biedt jouw bedrijf de mogelijkheid om gemakkelijk jouw processen te controleren, te volgen, te visualiseren en al jouw data te analyseren. En dat alles zonder limiet!

De Ignition SQL Bridge module brengt de kracht van SQL-databases naar jouw industrieel proces. De module maakt het mogelijk om onbeperkt tags en database verbindingen te maken tegen een verbazingwekkende lage prijs. Denk aan deze module als een “Zwitsers zakmes” voor de integratie van Programmable Logic Controllers (PLC’s) en SQL-databases op oneindig veel manieren. Verplaats data bidirectioneel, log makkelijk grote hoeveelheden data, synchroniseer PLC’s met databases, creëer krachtige Recipe & Changeover systemen, sequentie van hele processen en nog veel meer – jouw eigen fantasie is de limiet!