Wat is een VPN (Virtual Private Network)?

VPN

Wat is een VPN?

De afkorting VPN staat voor Virtual Private Network. Dit wil zeggen een veilige verbinding tussen jou en het internet door middel van jouw IP adres. Jouw IP adres is een nummer, dat jouw internet provider achter de schermen aan jouw computer toewijst, zodat jij kunt gaan en staan op het internet waar je maar wilt.

Waarom heb je een VPN nodig?

Het internet is niet veilig, daarom heb jij een VPN nodig. Zeker niet met de toename van het Industrial Internet of Things (IIoT). Jouw IP adres geeft namelijk jouw computer locatie weg, of je nu thuis of onderweg bent en dat stoort veel computergebruikers. Waarom? Omdat overheden personen kunnen opsporen aan de hand van hun IP adres, met behulp van de internet provider van desbetreffende persoon. Ook controleren bijna alle online bedrijven allerlei soorten activiteiten die afkomstig zijn van IP adressen. Ze kennen misschien niet je naam, maar ze weten wel precies wat je op hun website doet. Online bedrijven en netwerken kunnen (en doen) iemands toegang tot een website beperken op basis van hun locatie. Ten slotte bestaat er nog de mogelijkheid dat een hacker je netwerk binnendringt en apparaten van jou overneemt via jouw IP adres. Hoe hard IT experts, internet providers en technologiebedrijven het ook proberen, het internet is niet zo veilig of privé als jij zou willen. 

Hoe werkt een VPN?

Een VPN, in actie, neemt jouw internetverbinding over en maakt deze veiliger, helpt je anoniem te blijven en helpt je bij het omzeilen van blokkades en het toegang krijgen tot gecensureerde sites. De belangrijkste functie van een VPN is dat het jou een tijdelijk IP-adres geeft, zodat het jouw echte IP-adres kan verbergen van elke website of e-mail waarmee jij verbinding maakt. 

  • Virtueel: Het lijkt alsof jij een privéverbinding hebt met een website of een andere computer waarmee jij verbinding maakt
  • Privé: Al jouw websitebezoeken en online activiteiten vinden plaats tussen jou en de website die je bezoekt
  • Netwerk: Jij gebruikt een speciaal netwerk van VPN servers over de hele wereld

De voordelen

Een VPN account kan direct en continu zorgen voor:

  • Meer privacy: Jouw verbindingen kunnen niet worden gekoppeld aan jouw computer (of aan jou). Je kunt elke website bezoeken en jouw ISP (Internet service provider) weet niet waar je bent geweest.
  • Betere beveiliging: VPN verbindingen zijn superveilig. Het netwerk is hackproof en al jouw internetactiviteiten zijn versleutelt en onleesbaar gemaakt tijdens het transport.
  • Meer toegang: Geen blokkades of censuur meer. Ze kunnen niet voorkomen dat ze naar websites gaan op basis van een IP adres.
  • Meer anonimiteit: Jouw echte IP adres is verborgen! Jij bent online niet identificeerbaar omdat je constant een ander IP adres gebuikt.

Bijna alle aspecten van jouw internetervaring blijven hetzelfde, op een paar na. Maar je zult er zoveel meer voldoening uithalen, wetende dat je niet traceerbaar bent. 

Artikelen in deze categorie

» Industriële Automatisering
» Industrie 4.0
» Open Source
» Webbased
» IIoT
» […]

Open chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kan ik je ergens mee helpen?