Wat is Open Source

< Back

De term open source wilt zeggen dat mensen het kunnen wijzigen en delen omdat het ontwerp toegankelijk is voor het publiek.

De term is verzonnen door softwareontwikkelaars, om een specifieke manier voor het maken van computerprogramma’s te verwoorden.

Vandaag de dag duidt “open source” echter een bredere set van waarden aan – dit wordt door sommige ook wel de ‘open-source-manier’ genoemd.

Open source-projecten, producten of initiatieven omarmen en vieren de principes van een open (code) uitwisseling, participatie door samenwerking, snelle prototyping, transparantie, meritocratie en community georiënteerde ontwikkeling.

Wat is open source software?
Open source software, is software met een broncode die iedereen kan inspecteren, aanpassen en verbeteren.

De “broncode” is een onderdeel van de software die de meeste computergebruikers nooit te zien krijgen. Het is de code die computerprogrammeurs kunnen aanpassen om te veranderen hoe een stuk software – een “programma” of “applicatie” – werkt.

Programmeurs die toegang hebben tot de broncode van een computerprogramma kunnen dat programma verbeteren door er functies aan toe te voegen of onderdelen ervan te ‘repareren’.

Wat is het verschil tussen open source software en andere soorten software?
Sommige software heeft broncode die alleen door de leverancier onderhouden en aangepast kan worden. Dit soort software wordt ook wel “proprietary” of “closed source” software genoemd.

Alleen de oorspronkelijke auteurs van de proprietary software kunnen de software legaal kopiëren, inspecteren en aanpassen.

Om de proprietary software te kunnen gebruiken moeten computergebruikers hiermee instemmen. Meestal gebeurt dit door een licentie te ondertekenen wanneer ze het programma voor het eerst gebruiken. Ze moeten daarin beloven dat ze niets zullen doen met de software wat niet is toegestaan volgens de auteurs.

Microsoft Office en Adobe Photoshop zijn voorbeelden van proprietary software.

Open source software is anders. Hier stellen de auteurs de broncode beschikbaar voor anderen die de code willen bekijken, kopiëren, ervan leren, aanpassen of delen. LibreOffice en het GNU Image Manipulation Program zijn voorbeelden van open source software.

Net als bij proprietary software, moeten gebruikers de voorwaarden van een licentie accepteren voordat ze gebruik mogen maken van de open source software. Alleen zijn de wettelijk voorwaarden van open source licenties drastisch anders dan die van proprietary licenties.

Open source licenties hebben invloed op de manier waarop mensen de software kunnen gebruiken, bestuderen, aanpassen en distribueren. Over het algemeen verlenen open source licenties, computergebruikers toestemming om de open source software te gebruiken voor welk doel dan ook.

Sommige open source licenties – wat sommige mensen ook wel ‘copyleft’ licenties noemen – bepalen dat iedereen die een aangepaste versie uitbrengt, ook de bijbehorende broncode voor dat programma moet vrijgeven.

Andere leveranciers willen weer dat iedereen die het programma aanpast of deelt met anderen, de broncode vrijgeeft en hier geen kosten voor in rekening brengt.

Van oorsprong zijn open source software licenties ontworpen om de samenwerking en het delen van de software te stimuleren. Ze laten namelijk toe dat er andere wijzigingen aangebracht kunnen worden in de broncode en deze vervolgens zelf kunnen toepassen in hun projecten.

Daarom moedigen veel open source leveranciers computerprogrammeurs aan om hun software zoveel mogelijk uit te breiden/aan te passen wanneer ze maar willen, zolang ze hun eigen werk dan ook met andere delen.

Is open source alleen belangrijk voor computerprogrammeurs?
Het antwoord daarop is duidelijk: NEE! Open source technologie en open source denken hebben voordelen voor zowel programmeurs, als niet-programmeurs.

OOmdat vele uitvinders van het internet zelf bouwde op open source technologieën (zoals het Linux besturingssysteem en de Apache webserverapplicatie), profiteert eigenlijk iedereen die nu het internet gebruikt van open source software.

Telkens wanneer computergebruikers webpagina’s bekijken, e-mails checken, chatten met vrienden, online muziek streamen of multiplayer videogames spelen, maken hun computers, mobiele telefoons of gameconsoles verbinding met een wereldwijd netwerk van computers. Met behulp van open source software wordt hun data naar de “lokale” apparaten verzonden die ze voor zich hebben.

De computers die al dit belangrijke werk doen, bevinden zich meestal op vergelegen plaatsen welke gebruikers niet kunnen zien of fysiek kunnen bezoeken. Daarom noemen sommige mensen deze computers ook wel ”externe computers”.

Meer en meer mensen vertrouwen op externe computers bij het uitvoeren van taken die ze anders zouden uitvoeren op hun lokale apparaten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld online tekstverwerken, e-maillijsten beheren en afbeeldingbewerking software gebruiken die niet draait en geïnstalleerd is op hun eigen PC.

In plaats daarvan verbinden ze deze programma’s eenvoudig via een externe computer door. )Door gebruik te maken van een webbrowser of een mobiletelefoon applicatie.) Wanneer ze dit doen, zijn ze bezig met “remote-computing”.

Veel mensen noemen remote computing ‘cloud computing’, omdat het activiteiten met zich meebrengt (zoals het opslaan van bestanden, het delen van foto’s of het bekijken van video’s) die niet alleen lokale apparaten bevatten, maar ook een wereldwijd netwerk van externe computers die een “atmosfeer” om hen heen vormen.

Cloud computing wordt steeds een belangrijker aspect van het dagelijks leven door alle apparaten om ons heen, die aangesloten zijn op het internet. Sommige cloud computing applicaties, zoals Google Apps, zijn proprietary. Anderen, zoals ownCloud en Nextcloud, zijn open source.

Cloud computing applicaties draaien “bovenop” de aanvullende software die hen helpt soepel en efficiënt te werken, hierdoor zeggen mensen vaak dat de software “onder” cloud computing applicaties fungeren als een ‘platform’ voor deze applicaties.

Cloud computing platformen kunnen open source of closed source zijn. OpenStrack is een voorbeeld van een open source cloud computing platform.

Waarom geven mensen de voorkeur aan open source software?
Mensen geven om verschillende redenen de voorkeur aan open source software boven proprietary software, waaronder:

Controle:
Vele geven de voorkeur aan open source software omdat ze meer controle hebben over dit soort software. Zo kunnen ze de code onderzoeken, om er zeker van te zijn dat het niets doet wat ze niet willen. Als bepaalde delen van de software ze niet bevalt, kunnen ze deze gewoon aanpassen.

Gebruikers die geen programmeur zijn, profiteren ook van open source software, omdat ze deze software kunnen gebruiken hoe ze zelf willen en niet alleen zoals de ontwikkelaar het zich heeft bedacht.

Training:
Weer andere mensen houden van open source software omdat het hen helpt om betere programmeurs te worden. Omdat open source code openbaar toegankelijk is, kunnen studenten het gemakkelijk bestuderen terwijl ze leren betere software te maken.

Studenten kunnen hun werk ook met anderen delen en om commentaar en kritiek vragen, terwijl ze hun vaardigheden ontwikkelen. Wanneer mensen fouten ontdekken in de broncode van een programma, kunnen ze deze met anderen delen om te voorkomen dat zij dezelfde fouten maken.

Veiligheid:
Sommige mensen geven de voorkeur aan open source software omdat ze het veiliger en stabieler vinden dan proprietary software. Omdat iedereen open source software kan bekijken en aanpassen, kan iemand fouten of nalatigheid opsporen en corrigeren die de oorspronkelijke auteurs van het programma mogelijk hebben gemist.

Omdat zoveel programmeurs tegelijkertijd aan een stuk open source software kunnen werken zonder toestemming te vragen aan de originele auteurs, kunnen ze sneller de open source software repareren, updaten en upgraden.

Stabiliteit:
Veel gebruikers geven de voorkeur aan open source software boven proprietary software voor belangrijke, langlopende projecten. Dit komt omdat programmeurs de broncode van open source software publiekelijk verspreiden. Hierdoor kunnen gebruikers die voor kritieke taken op die software vertrouwen ervoor zorgen dan hun tools niet verdwijnen of in verval raken als de oorspronkelijke makers er mee stoppen.

Bovendien heeft open source de neiging om zowel te integreren als te werken volgens open standaarden.

Betekent “open source” niet alleen dat iets gratis is?
Nee. Dit is een algemene misvatting over wat “open source” inhoudt en de implicaties van het concept zijn niet alleen economisch.

Open source software programmeurs kunnen geld vragen voor de software die ze maken of waaraan ze bijdragen. Maar in sommige gevallen (omdat een open source licentie vereist dat ze de broncode vrijgeven wanneer de software wordt verkocht), kiezen programmeurs ervoor om geld te vragen voor softwarediensten en ondersteuning omdat dit lucratiever is.

Op deze manier blijft hun software gratis en verdienen ze geld, om anderen te helpen bij de installatie, het gebruik en het oplossen van problemen.