Wat is Python?

Python

Wat is Python?

Python is een geïnterpreteerde programmeertaal op hoog niveau die voor vele doeleinden te gebruiken is. Denk hierbij aan webontwikkeling, wetenschappelijke berekeningen, gegevensanalyse, kunstmatige intelligentie, machinaal leren en meer. Het is voor het eerst uitgebracht in 1991 door Guido van Rossum en is sindsdien een van de populairste programmeertalen door zijn eenvoud, gebruiksgemak en grote steun van de gemeenschap.

De programmeertaal staat bekend om zijn leesbare en beknopte syntaxis, waardoor het voor beginners gemakkelijk te leren en te begrijpen is. Het heeft ook een grote standaardbibliotheek, die veel nuttige modules en functies biedt waarmee veelvoorkomende taken gemakkelijk uit te voeren zijn. Bovendien ondersteunt Python meerdere programmeerparadigma’s, waaronder procedurele, objectgeoriënteerde en functionele programmering.

Python-code is uit te voeren op meerdere platforms, waaronder Windows, macOS en Linux, en is te integreren met andere programmeertalen zoals C, C++ en Java. Door zijn veelzijdigheid is de programmeertaal te gebruiken door een breed scala van industrieën, waaronder financiën, gezondheidszorg, onderwijs en entertainment.

Hoe wordt Python gebruikt in industriële automatisering?

Het is een veelgebruikte programmeertaal in de industriële automatisering. Vooral voor het automatiseren van taken, het analyseren van gegevens en het ontwikkelen van toepassingen voor de controle en monitoring van productieprocessen.

Enkele voorbeelden van toepassingen van Python in de industriële automatisering zijn:

 • Automatisering van productielijnen en assemblageprocessen.
 • Gegevensanalyse en -visualisatie voor productieoptimalisatie en kwaliteitscontrole.
 • Ontwikkeling van toepassingen voor controle- en monitoringssystemen, zoals SCADA-systemen (Supervisory Control and Data Acquisition).
 • Realtime bewaking en regeling van industriële processen.
 • Ontwikkeling van AI-gebaseerde toepassingen voor voorspellend onderhoud en foutdetectie.

In het kort biedt de programmeertaal veel mogelijkheden voor de ontwikkeling van toepassingen voor de industriële automatisering, dankzij de eenvoudige syntax, brede ondersteuning, hoge prestaties en interoperabiliteit.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van andere programmeertalen?

 • Eenvoudige en duidelijke syntaxis: Het heeft een duidelijke, leesbare en gestructureerde syntaxis. Hierdoor is het gemakkelijker om te leren en te begrijpen dan veel andere programmeertalen.
 • Brede toepasbaarheid: Van webontwikkeling tot data-analyse, machine learning, AI, wetenschappelijke berekeningen, automatisering en nog veel meer.
 • Grote standaardbibliotheek: Het heeft een uitgebreide en rijke standaardbibliotheek. Hiermee zijn ontwikkelaars in staat veelgebruikte taken uit te voeren zonder extra modules te hoeven installeren.
 • Open source: Het is gratis en open source, wat betekent dat het gemakkelijk toegankelijk en aanpasbaar is voor iedereen.
 • Actieve gemeenschap: Het heeft een grote en actieve gemeenschap van ontwikkelaars die regelmatig nieuwe modules en bibliotheken ontwikkelen, evenals tutorials en andere hulpbronnen delen.
 • Platformonafhankelijk: De code is op verschillende platforms uit te voeren, zoals Windows, Mac en Linux.
 • Interpreter: Het is een interpretatieve taal. Dat betekent dat ontwikkelaars in staat zijn code regel voor regel uit te voeren, wat het testen en debuggen vergemakkelijkt.
 • Object-georiënteerd: Het is een object-georiënteerde taal. Dat betekent dat het bepaalde concepten ondersteunt waardoor het gemakkelijker is om complexe problemen op te lossen.

Wat is de rol van Python in de toekomst van industriële automatisering?

Python speelt nu al een belangrijke rol in de huidige ontwikkelingen van industriële automatisering en zal naar verwachting een nog grotere rol gaan spelen in de komende jaren. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de groeiende vraag naar automatisering en digitalisering in de industrie. Dit leidt tot de noodzaak van nieuwe en meer geavanceerde automatiseringssystemen en oplossingen. Python, met zijn brede scala aan bibliotheken en frameworks en flexibele programmeertaalstructuur, biedt een ideale oplossing voor deze vereisten.

Python is te gebruiken voor verschillende taken binnen de industriële automatisering, waaronder gegevensverzameling, gegevensanalyse, machine learning en automatisering van productieprocessen. Het gebruik van Python in deze toepassingen helpt bij het verbeteren van de efficiëntie, het verminderen van de kosten en het verhogen van de productiviteit in de industrie.

Bovendien zijn Python en andere programmeertalen steeds belangrijker in de ontwikkeling van de volgende generatie automatiseringssystemen zoals Industrie 4.0, die steeds meer afhankelijk zijn van geavanceerde analyses en machine learning-algoritmen om betere beslissingen te nemen en de efficiëntie te verbeteren.

Python en Ignition

Ignition is een softwareplatform dat bedrijven gebruiken voor het beheer en de automatisering van industriële processen. Ignition is gebouwd in Java en maakt gebruik van de Java Virtual Machine (JVM) om te werken.

Hoewel Ignition niet rechtstreeks is gebouwd in Python, biedt het platform wel ondersteuning voor Python scripting. Dit betekent dat gebruikers in staat zijn Python-scripts te schrijven en uit te voeren in Ignition om extra functionaliteit toe te voegen aan hun industriële processen.

Python is bijvoorbeeld te gebruiken om de gegevens die zijn verzameld door Ignition te analyseren en te visualiseren of om complexe berekeningen uit te voeren. Python is ook te gebruiken om externe systemen te integreren met Ignition, zoals het verzenden van gegevens naar een cloudservice.

Ignition biedt een ingebouwde Python scripting interface, waarbij het mogelijk is de Python-code rechtstreeks in de Ignition Designer te schrijven en uit te voeren. Daarnaast biedt Ignition een Python API (Application Programming Interface) waarmee het voor Python-scripts mogelijk is te communiceren met de verschillende onderdelen van het Ignition-platform, zoals databases, tags en componenten.

Dus, hoewel Ignition niet volledig is gebouwd in Python, is het wel te gebruiken als een krachtige tool voor het toevoegen van extra functionaliteit aan Ignition en het aanpassen van het platform aan de specifieke behoeften van een organisatie.

Ontdek Ignition

Plan nu een exclusieve Ignition-demo op locatie

 • Leer hoe Ignition specifiek in jouw bedrijf kan worden toegepast.
 • Stel direct al je vragen en ga dieper in op specifieke softwareaspecten.
 • Ontvang op maat gemaakte oplossingen en deskundig advies.

Start met het bouwen van je eigen Ignition-applicatie

 • Snel en moeiteloos te installeren.
 • Ontdek en benut alle functionaliteiten van de software, zo lang als je wilt.
 • Maak onbeperkt verbinding met tags, PLC’s, databases en apparaten.
 • Beoordeel zelf of Ignition aan de behoeften van jouw bedrijf voldoet.

Verken Ignition in de online demo-omgeving

 • Geen download of installatie vereist.
 • Bekijk toepassingen voor verschillende industrieën.
 • Pas waarden aan en zie onmiddellijk het resultaat.
 • Leer hoe Ignition processen automatiseert en visualiseert, zelfs zonder programmeerkennis.
 • Ontdek alle mogelijkheden en of Ignition aan jouw behoeften voldoet.
Start chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kunnen we je ergens mee helpen?