Van data naar waardevolle inzichten

De eerste stap in de digitale transformatie van Agristo

In het kort

Agristo kampte met een gebrek aan essentiële context bij hun verzamelde data. Om dit op te lossen, werd een mini-MES applicatie toegevoegd aan het bestaande Ignition-platform. Hierdoor worden orders, start- en stoptijden van batches, grondstoffengebruik en stilstanden nu automatisch geregistreerd.

Deze oplossing wordt momenteel uitgerold naar alle productielocaties van Agristo. De tussentijdse successen zijn al merkbaar: centrale dataverzameling biedt betere inzichten, terwijl automatische registratie de rapportage verbetert en consistente stilstandenregistratie op elke locatie waarborgt. Voor Agristo betekent dit niet alleen efficiëntie, maar ook verbeterde analyses en nieuwe groeimogelijkheden.

Over Agristo

Ontmoet Agristo, een bedrijf dat sinds 1986 gek is op aardappelen. Wat ooit begon als een bescheiden familiebedrijf in diepgevroren aardappelproducten, is nu een wereldwijd bekende speler geworden. Of het nu gaat om voorgebakken frietjes, krokante kroketjes of andere aardappelcreaties, Agristo staat bekend om authentiek vakmanschap. Met een jaarlijkse productiecapaciteit van 800.000 ton levert Agristo niet alleen heerlijke smaken en gezelligheid, maar ook een bewuste inzet voor duurzame volautomatisering. Met meer dan 1.000 toegewijde “Potatoholics” verspreid over vier moderne vestigingen in België en Nederland, beheerst Agristo het hele proces van aardappelzaadjes tot distributie.

De uitdaging bij Agristo

Agristo heeft plannen voor de toekomst en wil meegaan in de digitale transformatie die momenteel gaande is. De eerste stap hierin is het verzamelen van betrouwbare data. Denk hierbij aan feitelijke en nauwkeurige informatie. Ondanks dat Agristo reeds gebruik maakte van het Ignition-platform, waarmee het bedrijf al veel gegevens kon verkrijgen, ontbrak er essentiële context. Hoewel ze bijvoorbeeld de temperatuur van elke sensor en de snelheid van de motor konden zien, was het achteraf niet duidelijk welk type friet er was geproduceerd, hoelang een order duurde en welke aardappelen werden gebruikt. Kortom, er was meer achtergrondinformatie nodig bij de verzamelde data.

In het kader van digitalisering wilde Agristo ook stoppen met het handmatig op papier registreren wanneer en waarom een productielijn stil lag. Dit proces was namelijk zeer foutgevoelig en tijdrovend. Agristo zocht naar een gestroomlijnde, foutloze overgang naar een digitale werkomgeving.

“AT-Automation heeft ons waardevolle inzichten verschaft in ons productieproces, waardoor we nu efficiënter kunnen werken zonder ingrijpende aanpassingen aan onze machines. De geleverde data was van essentieel belang voor onze digitale transformatie en groei.”

Tine Vandekerckhove, Agristo

Een maatwerk oplossing

Machine overzicht Ignition applicatie Agristo
Downtime redenen splitsen Ignition applicatie Agristo

Een maatwerk oplossing

Om de bestaande data meer context te geven, hebben we een mini-MES applicatie op het Ignition-platform gebouwd. Hiermee wordt niet alleen elke order geregistreerd, maar ook gedetailleerde informatie over start- en stoptijden van batches, grondstoffengebruik en automatische registratie van stilstanden.

Momenteel bevindt Agristo zich in de uitrolfase van deze innovatieve oplossing naar andere productielocaties. Bijzondere aandacht is besteed aan de productielijn in Nazareth, waar specialiteiten zoals aardappelkroketjes worden vervaardigd, wat enkele aanpassingen aan de applicatie vereiste. De planning is ambitieus: tegen het einde van het jaar moeten alle productielocaties volledig operationeel zijn. 

Hoewel het definitieve resultaat nog niet is bereikt, zijn de tussentijdse successen al zichtbaar. Door alle productiedata centraal te verzamelen, kan Agristo informatie koppelen en betere inzichten genereren. Automatische registratie heeft de rapportage verbeterd en gegarandeerd dat elke productielocatie consistent en direct stilstanden registreert.

Voor Agristo betekent dit meer dan alleen efficiëntie; het betekent ook betere analyses en groeimogelijkheden. Op de lange termijn wil het bedrijf machine learning toepassen voor nog diepere inzichten in het productieproces. Ruben Devos van Agristo benadrukt de grote resultaten die AT-Automation heeft bereikt met slechts enkele eenvoudige aanpassingen, waardoor Agristo met vertrouwen de digitale toekomst tegemoet gaat.

“AT-Automation heeft een niet-stijve cultuur, wat zeer verfrissend is. Ze zijn zeer benaderbaar, meedenkend en flexibel. Dit stelt ons in staat om af te wijken van vaste structuren als dat leidt tot betere resultaten.”

Tine Vandekerckhove, Agristo

Ready to master your growth?

Bij AT-Automation streven we ernaar om je groei te versnellen en nieuwe hoogten in efficiëntie te bereiken met onze geavanceerde automatiseringsoplossingen. We geloven sterk in het delen van kennis en het empoweren van individuen om meesters te worden in industriële automatisering. Wil je vrijblijvend advies over hoe onze oplossingen jouw bedrijf kunnen helpen groeien? Laat hieronder je contactgegevens achter.
Start chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kunnen we je ergens mee helpen?