Wat is een RTU?

RTU

Wat is een RTU?

RTU staat voor Remote Terminal Unit. Dit is een elektronisch apparaat die men gebruikt in geautomatiseerde systemen om gegevens van sensoren en apparaten in het veld te verzamelen en door te sturen naar een centraal besturingssysteem. Het biedt realtime controle en monitoring van de processen in het veld. Het is een belangrijk hulpmiddel voor het automatiseren en beheren van complexe systemen en het verbeteren van de operationele efficiëntie en betrouwbaarheid.

Wie gebruikt het?

RTU’s worden voornamelijk gebruikt in industriële en buitentoepassingen voor gegevensverzameling, controle en monitoring van geautomatiseerde processen en systemen. Een breed scala aan sectoren en industrieën maakt er gebruik van, waaronder:

  • Energieopwekking en distributie: om elektriciteitscentrales, wind- en zonne-energie-installaties en elektriciteitsnetwerken te monitoren en te controleren.
  • Waterbeheer: in waterzuiveringsinstallaties, drinkwaterproductie en -distributie, irrigatiesystemen en rioolwaterbehandelingsinstallaties.
  • Olie- en gasindustrie: voor olie- en gaswinning, transport en verwerking.
  • Transport: voor het monitoren en controleren van signalering, verkeersregeling, spoorwegsystemen en andere transporttoepassingen.
  • Gebouwbeheer: om de prestaties van gebouwbeheersystemen te monitoren en te controleren.

Hoe werkt een RTU?

In de meeste gevallen zijn ze verbonden met geavanceerdere besturingssystemen, zoals een computer. Hierdoor is de herprogrammering, monitoring en beheer van het gehele systeem makkelijker. Een RTU monitort ook de analoge en digitale parameters van de productievloer doormiddel van sensoren en data verkregen van de aangesloten apparaten en systemen. Vanuit hier verstuurt de RTU data naar het centrale besturingssysteem.

Een RTU bevat setup-software die de data invoer- en uitvoerstromen verbindt. De software definieert protocollen en lost zelfs installatieproblemen op. Afhankelijk van de fabrikant, het doel en het model is hij uit te breiden met verschillende circuitkaarten. Vanwege hun variërende toepassingsmogelijkheden, komen ze in veel verschillende hardware en software configuraties voor en kunnen zelfs totaal niet compatibel met elkaar zijn.

Welke soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten RTU’s, elk met hun eigen specificaties en toepassingsgebieden. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van de verschillende soorten RTU’s:

  • Standaard: In industriële toepassingen voor het verzamelen van gegevens en het besturen van processen op afstand.
  • Intelligente: Deze zijn geavanceerder dan de standaard en bieden extra functies zoals datalogging, programmering en meer.
  • Draadloze: In omgevingen waar bedrading onpraktisch is en bieden draadloze communicatie- en controlefuncties.
  • Embedded: Deze zijn ingebouwd in apparatuur zoals pompen, motoren en sensoren en bieden controle en monitoring van de apparatuur.
  • Modulaire: Deze zijn modulair opgebouwd, zodat de gebruiker hem kan aanpassen aan de specifieke toepassing en vereisten.
  • Compacte: Deze zijn klein en lichtgewicht en worden vaak gebruikt in toepassingen waar ruimte beperkt is.
  • Low-power: Deze zijn ontworpen voor toepassingen waar energiebronnen beperkt zijn en hebben een laag stroomverbruik.

Wat is het verschil tussen een RTU en een PLC?

Een RTU is ontworpen voor toepassingen in nutsbedrijven, olie- en gasindustrie, transport en andere toepassingen waarbij meestal gegevens worden verzameld en doorgestuurd van sensoren en apparaten in het veld. De RTU fungeert als een interface tussen het veld en het centrale besturingssysteem. Het verzamelt gegevens van sensoren en apparaten in het veld, verwerkt deze gegevens en stuurt deze door naar het centrale besturingssysteem voor verwerking en analyse. Het ontvangt ook besturingsopdrachten van het centrale besturingssysteem en stuurt deze door naar apparaten in het veld.

PLC’s (Programmable Logic Controllers) daarentegen worden meestal gebruikt voor toepassingen binnen een fabrieksomgeving, waarbij het doel is om de werking van machines en processen te controleren en te automatiseren. Ze verzamelen gegevens van sensoren, verwerken deze gegevens en sturen opdrachten naar actuatoren en andere apparaten in het veld om machines en processen te besturen. Het is ook te gebruiken voor het automatiseren van logistieke processen, zoals het verplaatsen van goederen in een fabriek.

Welke voordelen heeft het gebruik van een RTU?

  • Realtime monitoring en controle van apparaten in het veld. Dit stelt operators in staat onmiddellijk op problemen te reageren en snel beslissingen te nemen om de prestaties en efficiëntie van het systeem te verbeteren.
  • Efficiënte gegevensverzameling van verschillende typen sensoren en apparaten in het veld. Hierdoor is het mogelijk om de prestaties van het systeem op een geïntegreerde en effectieve manier te beoordelen. Dit zorgt voor betere operationele beslissingen en helpt operators om problemen snel op te lossen.
  • RTU’s zijn ontworpen om flexibel te zijn en zijn te configureren voor een breed scala aan toepassingen. Hierdoor zijn ze te gebruiken in verschillende sectoren en toepassingen, zoals: waterbeheer, energieopwekking, olie- en gasindustrie, transport, enz.
  • Ze werken in ruwe omgevingen en zijn bestand tegen extreme temperaturen, vochtigheid, trillingen en andere omgevingsfactoren. De betrouwbaarheid en veiligheid van het systeem is hoog, doordat ze zijn uitgerust met beveiligingsfuncties om te voorkomen dat ongeautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot het systeem.
  • Er zijn minder operators nodig, omdat het systeem automatisch gegevens verzamelt en besturingsopdrachten uitvoert. Dit resulteert in kostenbesparingen op het gebied van arbeidskosten en verbetert de efficiëntie van het systeem.

RTU en SCADA

Beide zijn systemen die worden gebruikt voor gegevensverzameling, controle en monitoring in geautomatiseerde processen en toepassingen. SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) is een softwarepakket dat wordt gebruikt voor het visualiseren, controleren en bewaken van geautomatiseerde processen en systemen. Het maakt gebruik van gegevens die worden verzameld door RTU’s en andere apparaten om realtime informatie over de prestaties en efficiëntie van het systeem te leveren aan operators in een controlekamer of een centraal bedieningspaneel. SCADA gebruikt men voor het instellen van alarmen, het uitvoeren van analyses, het genereren van rapporten en andere taken om de prestaties van het systeem te optimaliseren.

In feite werken deze systemen vaak samen in geautomatiseerde processen. De RTU verzamelt gegevens van sensoren en apparaten in het veld en stuurt deze door naar het SCADA-systeem. Het SCADA-systeem verwerkt en analyseert de gegevens en levert realtime informatie aan operators in een controlekamer of een centraal bedieningspaneel. Dit stelt operators in staat om problemen snel op te lossen, de efficiëntie van het systeem te verbeteren en de prestaties te optimaliseren.

Wat is de levensduur van een RTU?

De levensduur hangt af van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het apparaat, de omgevingscondities en de manier waarop het wordt gebruikt en onderhouden. Over het algemeen hebben ze een levensduur van minimaal 10 tot 15 jaar. Sommige gaan langer mee dan dat, terwijl anderen mogelijk eerder vervangen moeten worden.

Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat ze goed blijven werken. Dit kan onder meer het schoonmaken van de behuizing, het controleren van de bekabeling en het vervangen van verouderde onderdelen omvatten. Door tijdig onderhoud en vervanging van onderdelen kan de levensduur worden verlengd en kan de betrouwbaarheid van de apparatuur worden gegarandeerd.

Ready to master your growth?

Bij AT-Automation streven we ernaar om je groei te versnellen en nieuwe hoogten in efficiëntie te bereiken met onze geavanceerde automatiseringsoplossingen. We geloven sterk in het delen van kennis en het empoweren van individuen om meesters te worden in industriële automatisering. Wil je vrijblijvend advies over hoe onze oplossingen jouw bedrijf kunnen helpen groeien? Laat hieronder je contactgegevens achter.

Wij zoeken gedreven professionals met de mentaliteit van een topsporter. Klaar om grenzen te verleggen en te winnen? Sluit je aan en bouw met ons aan succes!

Bekijk onze vacatures

 

P.s. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Je bent succesvol aangemeld!