Wat is SSL/TLS?

SSL/TLS

Wat is SSL/TLS?

SSL (Secure Sockets Layer) en TLS (Transport Layer Security) zijn beveiligingsprotocollen die men gebruikt voor het versleutelen van communicatie op het internet. SSL en TLS beschermen gevoelige gegevens, zoals creditcardinformatie, wachtwoorden en persoonlijke gegevens. Deze protocollen werken door het creëren van een beveiligde verbinding tussen een webbrowser en een webserver. Het versleutelt en beschermt de gegevens die ze onderling uitwisselen tegen onderschepping of wijziging door derden. SSL en TLS zijn vaak aangeduid als “SSL/TLS” omdat TLS eigenlijk de opvolger is van SSL en men de twee protocollen vaak samen gebruikt.

Hoe werkt SSL/TLS?

SSL/TLS werkt door het creëren van een beveiligde verbinding tussen een webbrowser en een webserver. Het tot stand brengen van die beveiligde verbinding gebeurt aan de hand van een proces genaamd “handshake”. Dit omvat de volgende stappen:

1. De browser maakt verbinding met de server en vraagt om een beveiligde verbinding.
  2. Deze stuurt vervolgens een kopie van zijn SSL/TLS-certificaat terug naar de browser.
  3. Die controleert of het certificaat afkomstig is van een vertrouwde certificeringsinstantie en of het nog geldig is.
  4. De browser stuurt een bericht naar de server om te bevestigen dat het certificaat is gecontroleerd en dat de browser de verbinding wil beveiligen.
  5. De server stuurt een bevestiging naar de browser om aan te geven dat de beveiligde verbinding is geactiveerd.
  6. Op dit punt is de beveiligde verbinding tot stand gebracht en zodoende zijn is de onderlinge gegevensuitwisseling veilig.

Tijdens deze handshake gebruiken de browser en de server ook encryptietechnologieën om de communicatie tussen hen te versleutelen. Dit betekent dat als een derde partij probeert de  verzonden gegevens tussen de browser en de server te onderscheppen, deze niet in staat zal zijn om de inhoud van de communicatie te lezen of te begrijpen. Dit helpt bij het beschermen van gevoelige gegevens, zoals inloggegevens, creditcardnummers en andere persoonlijke informatie die de browser en de server onderling uitwisselen.

Wat is het verschil tussen SSL en TLS?

SSL en TLS zijn beide protocollen om de beveiliging van gegevens te waarborgen tijdens de overdracht via het internet. SSL stamt uit de jaren ’90 en is later opgevolgd door TLS, dat momenteel de meest gebruikte en up-to-date versie is.

Er zijn enkele technische verschillen tussen SSL en TLS, maar het belangrijkste verschil is dat TLS veiliger is dan SSL en een hogere mate van beveiliging biedt. TLS heeft ook verschillende verbeteringen ten opzichte van SSL, zoals een verbeterde versleutelingsmethode, betere authenticatie en verbeterde ondersteuning voor nieuwe technologieën en algoritmen.

Een ander belangrijk verschil is dat SSL inmiddels is verouderd en kwetsbaarheden bevat die hackers en kwaadwillende personen mogelijk misbruiken. Het TLS-protocol daarentegen blijft up-to-date en verbetert voortdurend om te voldoen aan de steeds veranderende beveiligingsbehoeften en -standaarden.

Hoe kan SSL/TLS gebruikt worden in industriële automatisering?

SSL/TLS is op verschillende manieren in te zetten binnen de industriële automatisering. Eén van de mogelijkheden is het beveiligen van de communicatie tussen machines, zoals tussen een PLC (Programmable Logic Controller) en een SCADA-systeem (Supervisory Control and Data Acquisition). Dit voorkomt dat derden in staat zijn de onderlinge communicatie te onderscheppen of te wijzigen.

Een andere toepassing van SSL/TLS is het beveiligen van de toegang tot bedieningspanelen van machines en systemen. SSL/TLS verifieert de gebruikersgegevens en versleutelt de communicatie, waardoor onbevoegde gebruikers geen toegang hebben tot de bedieningspanelen.

Ook is SSL/TLS in te zetten om op afstand toegang te krijgen tot gegevens. Bijvoorbeeld door middel van een mobiele app die toegang biedt tot gegevens op een PLC. Door SSL/TLS is de communicatie tussen de app en de PLC beveiligt.

Tot slot is SSL/TLS te gebruiken om de toegang tot webgebaseerde SCADA-systemen te beveiligen. Hiermee voorkomt men dat onbevoegde gebruikers toegang krijgen tot de systemen en de daarin opgeslagen gegevens.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van SSL/TLS in industriële automatisering?

• Beveiliging van gegevens: Biedt een beveiligde en gecodeerde verbinding tussen verschillende apparaten en systemen in de industriële automatisering. Dit beschermt gegevens tegen onderschepping, manipulatie en diefstal.
  • Veiligheid van bedrijfskritieke informatie: Beschermt bedrijfskritieke informatie, zoals productieplanningen, productiegegevens en bedrijfsgeheimen. Dit verkleint de kans op ongeautoriseerde toegang en manipulatie van deze informatie.
  • Beschermt tegen cyberaanvallen: Helpt om systemen te beschermen tegen verschillende soorten cyberaanvallen, zoals phishing en andere vormen van malware.
  • Verhoogt de betrouwbaarheid van systemen: Vermindert de kans op storingen en uitval van systemen, omdat het de integriteit van de gegevens beschermt en de communicatie tussen verschillende apparaten en systemen beveiligt.
  • Voldoen aan regelgeving: Het gebruik van SSL/TLS in de industriële automatisering is vaak vereist om te voldoen aan de regelgeving en wetgeving op het gebied van gegevensbescherming en informatiebeveiliging.

Wat zijn de risico’s van het niet gebruiken van SSL/TLS?

Het niet gebruiken van SSL/TLS brengt mogelijk verschillende risico’s met zich mee:

• Risico op datadiefstal: Als de communicatie tussen een webbrowser en een webserver niet is beveiligd met SSL/TLS, is een derde partij in staat de gegevens die ze onderling uitwisselen te onderscheppen en mogelijk gevoelige informatie te stelen, zoals inloggegevens, creditcardgegevens en andere persoonlijke informatie.
  • Risico op datamodificatie: Zonder SSL/TLS is een derde partij in staat ook de gegevens die de browser en de server uitwisselen, te wijzigen of te manipuleren. Dit leidt tot het onderscheppen van gegevens of het aanbrengen van schadelijke wijzigingen.
  • Risico op phishing: Zonder SSL/TLS is het gemakkelijker voor een aanvaller om een phishing-aanval uit te voeren en gebruikers te verleiden om gevoelige informatie te verstrekken, omdat de gebruikers geen indicatie hebben dat de website niet is beveiligd.
  • Risico op reputatieschade: Als een bedrijf of organisatie geen SSL/TLS gebruikt om de beveiliging van hun website te waarborgen, leidt dit tot reputatieschade en verlies van vertrouwen bij klanten en gebruikers.

Door SSL/TLS te gebruiken, zorg je als bedrijf ervoor dat gevoelige informatie veilig blijft en dat de vertrouwelijkheid van de gebruikers gewaarborgd blijft.

Hoe helpen deze beveiligingsprotocollen bij het voorkomen van cyberaanvallen?

SSL/TLS maakt gebruik van encryptie om de verzonden gegevens tussen verschillende apparaten en systemen te beschermen. Dit betekent dat de gegevens niet leesbaar zijn door iemand die geen toegang heeft tot de juiste sleutel om de gegevens te ontsleutelen.

Daarnaast maakt het gebruik van certificaten om de authenticiteit van apparaten en systemen te verifiëren. Dit betekent dat alleen bevoegde apparaten en systemen toegang hebben tot het netwerk en de gegevens die erin opgeslagen zijn.

Tot slot, zorgt SSL/TLS ervoor dat de uitgewisselde gegevens tussen verschillende apparaten en systemen niet te wijzigen zijn tijdens de overdracht. Dit betekent dat het netwerk niet te manipuleren is door externe partijen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat SSL/TLS slechts een onderdeel is van een uitgebreide beveiligingsstrategie en dat het implementeren van SSL/TLS alleen niet voldoende is om industriële systemen volledig te beschermen tegen cyberaanvallen.

De uitdagingen bij het implementeren van SSL/TLS in industriële automatisering?

Er zijn verschillende uitdagingen bij het implementeren van SSL/TLS in industriële automatisering, waaronder:

• Compatibiliteit: Het veroorzaakt mogelijk problemen met oudere machines en systemen die niet compatibel zijn met de nieuwere protocollen en certificaatformaten.
  • Complexiteit: Implementatie in een industriële omgeving is ingewikkeld en vereist vaak expertise op het gebied van netwerkbeveiliging en certificaatbeheer.
  • Prestatie: De encryptieprocessen hebben een negatieve invloed de prestaties van machines en systemen. Dit leidt tot vertragingen of storingen in het productieproces.
  • Certificaatbeheer: Het beheer van de beveiligingscertificaten is vaak complex, vooral in omgevingen met honderden of duizenden machines en systemen die allemaal een certificaat nodig hebben.
  • Kosten: Implementatie van SSL/TLS is mogelijk kostbaar, omdat het een investering vereist in de benodigde infrastructuur, certificaten en expertise.
  • Interoperabiliteit: De implementatie is lastig in een heterogene omgeving waarin verschillende systemen van verschillende leveranciers met elkaar moeten communiceren.

SSL/TLS en Ignition

Ignition is een industriële automatiseringssoftware die je veel terugziet in de industrie en die de mogelijkheid biedt om SSL/TLS te gebruiken voor de beveiliging van de communicatie tussen machines, gebruikers en systemen. Over het algemeen dragen deze beveiligingsprotocollen bij aan de beveiliging van Ignition en de industriële automatiseringssystemen die erop draaien door het bieden van encryptie en authenticatie van communicatie tussen verschillende apparaten en systemen. Het is daarom belangrijk voor bedrijven om SSL/TLS te overwegen als een manier om hun industriële automatiseringssystemen te beveiligen en te beschermen tegen cyberaanvallen.

Er zijn verschillende redenen waarom Ignition een goede keuze hiervoor is in vergelijking met andere pakketten:

• Integratie: Ignition biedt uitgebreide integratiemogelijkheden met verschillende industriële protocollen en apparaten. Dit maakt het gemakkelijk om SSL/TLS-beveiliging te implementeren in bestaande industriële systemen.
  • Schaalbaarheid: Ignition is schaalbaar en te gebruiken in zowel kleine als grote systemen. Het is ook inzetbaar in omgevingen waar meerdere gateways met elkaar communiceren over een beveiligd netwerk.
  • Flexibiliteit: Ignition biedt flexibele opties voor het beheren van SSL/TLS-certificaten en configuraties. Hierdoor is het gemakkelijk om de beveiligingsinstellingen aan te passen aan de behoeften van het bedrijf.
  • Gebruiksvriendelijkheid: Ignition heeft een intuïtieve gebruikersinterface en biedt uitgebreide documentatie en ondersteuning. Dit maakt het gemakkelijk om SSL/TLS-beveiliging te implementeren en te beheren.
  • Open platform: Ignition maakt gebruik van open standaarden en open source-technologieën. Hierdoor is het gemakkelijk te integreren met andere softwarepakketten en systemen die ook SSL/TLS-beveiliging ondersteunen.