Controle terug in eigen handen

Een maatwerk SCADA/MES-oplossing voor optimale beheersing

In het kort

EKK Eagle Simrax verving hun verouderde SCADA-systeem met Ignition, wat resulteerde in een op maat gemaakte SCADA/MES-oplossing. Door toegang via de browser hebben medewerkers nu dynamische dashboards op basis van teamrollen.

Automatische downtime-registratie, integratie met SAP en Logitime en geplande upgrades voor orderplanning en live dashboards dragen bij aan efficiëntieverbeteringen. Het zelf beheren van de software met Ignition heeft de controle teruggebracht naar EKK Eagle Simrax, wat resulteert in tijdswinst, geoptimaliseerde communicatie en de verwachting van verdere OEE-stijging in de toekomst.

Over EKK Eagle Simrax

Ontmoet EKK Eagle Simrax, een toonaangevende producent van zeer precieze afdichtingen voor uiteenlopende toepassingen in de auto-industrie. Jaarlijks rollen meer dan 30 miljoen afdichtingen van de productielijn. De fabriek is uitgerust met geavanceerde stansmachines, PTFE-productielijnen en assemblagefaciliteiten.

PLC-Engineers-aan-het-werk-bij-Jan-de-Rijk

De uitdaging bij EKK Eagle Simrax

Bij EKK Eagle Simrax stonden ze op het punt om hun bestaande SCADA-systeem, opgezet door een lokale integrator in Citect SCADA, te herzien. Al snel werd duidelijk dat het systeem verouderd was en dat EKK Eagle Simrax meer controle wilde hebben over hun eigen SCADA-systeem. Na grondig marktonderzoek naar alternatieven raakte Jeroen, Automation Engineer bij EKK Eagle Simrax, geïntrigeerd door Ignition.

Jeroen zag diverse voordelen in Ignition, zoals een onbeperkt aantal tags en gebruikers, uitgebreide connectiviteit, eenmalige aanschafkosten, normale contractconstructies en de mogelijkheid tot Python scripting. Deze voordelen waren cruciaal, omdat ze met het vorige systeem tegen beperkingen aanliepen die uiteindelijk meer kosten met zich meebrachten, in plaats van het beoogde financiële voordeel. EKK Eagle Simrax had behoefte aan een flexibeler, kostenefficiënt SCADA-systeem dat beter aansloot bij hun specifieke eisen.

PLC-Engineers-aan-het-werk-bij-Jan-de-Rijk
“Voorheen waren we genoodzaakt om voor elke kleine aanpassing naar de integrator te stappen. De basis van Ignition is eenvoudig te begrijpen en in te stellen, waardoor onze engineers deze aanpassingen zelf uit kunnen voeren.”

Sam Helsens, EKK Eagle Simrax

Een maatwerk oplossing

Met Ignition werd een op maat gemaakte SCADA/MES-oplossing gecreëerd die toegankelijk is via de browser. Deze oplossing biedt medewerkers gepersonaliseerde dashboards op basis van teamrollen. Alle dashboards zijn gecreëerd op basis van dezelfde data. Dit maakt de navigatie dynamisch, wat een consistent overzicht van het productieproces mogelijk maakt.

De focus op procesverbetering en minimalisering van downtime leidde tot een geautomatiseerde downtime-registratie op basis van PLC-tags. Diverse weergaven, waaronder ruwe datasets en grafieken, stellen gebruikers in staat downtime redenen te analyseren en inzicht te krijgen in de OEE. Hierdoor krijgt EKK Eagle Simrax inzicht in verbeterpunten, waardoor de OEE in de toekomst nog verder kan stijgen.

De koppeling met SAP en Logitime (een tijdsregistratieprogramma) verbetert de efficiëntie als maar meer. Orders kunnen worden opgehaald en gegevens kunnen gemakkelijk tussen de systemen worden uitgewisseld. De volgende Ignition-update omvat orderplanning en live dashboards voor voortgangscontrole van de orders, inclusief downtime, omschakeling en het verlies van processnelheid. Het systeem registreert ook de hoeveelheden productieafval.

Met SCADA-schermen kunnen operators realtime productiegegevens en historische trendanalyses inzien, zelfs zonder databaseverbinding.

Geautomatiseerde rapportage en gestandaardiseerde processen besparen tijd, papiergebruik in de productieomgeving is verleden tijd en door middel van realtime e-mailmeldingen is de communicatie geoptimaliseerd. Kortom, door het zelf beheren van de software heeft EKK Eagle Simrax de controle terug in eigen handen.

Ready to master your growth?

Bij AT-Automation streven we ernaar om je groei te versnellen en nieuwe hoogten in efficiëntie te bereiken met onze geavanceerde automatiseringsoplossingen. We geloven sterk in het delen van kennis en het empoweren van individuen om meesters te worden in industriële automatisering. Wil je vrijblijvend advies over hoe onze oplossingen jouw bedrijf kunnen helpen groeien? Laat hieronder je contactgegevens achter.
Start chat
💬 Hulp nodig?
Hi👋
Kunnen we je ergens mee helpen?